ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΑΣ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Εορταστικές απολαύσεις χωρίς...τύψεις

Δημοσίευση: 28 Δεκ 2013 11:15 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 13:50

Η περίοδος των εορτών ίναι αναμφισβήτητα μια «δύσκολη» διατροφικά περίοδος. Οι απολαύσεις πολλές και οι πειρασμοί ακόμη περισσότεροι. Τις περισσότερες φορές δίαιτα και γιορτές δεν μπορούν να συνδυαστούν και αυτό γιατί οι «διατροφικές αμαρτίες» είναι αρκετές. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να γνωρίζετε κάποια βασικά πράγματα για να μπορέσετε να διατηρήσετε το φυσιολογικό σας βάρος.

Ξεκινώντας με το φαγητό, θα πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στο μέγεθος της μερίδας του φαγητού που βάζουμε στο πιάτο μας. Μια φυσιολογική μερίδα φαγητού περιλαμβάνει 1/3 του πιάτου κρέας ή ψάρι και τα υπόλοιπα 2/3 ζυμαρικά, πατάτες ή λαχανικά. Αν αποφασίσετε να καταναλώσετε μόνο κρέας (π.χ. γαλοπούλα με την γέμιση της), η ποσότητα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 150-200 γρ. (περίπου μια κασέτα ραδιοφώνου). Φροντίζουμε όλα τα γεύματα μας να συνοδεύονται από μια πλούσια σαλάτα εποχής, βραστή ή ωμή, καθώς τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη λειτουργία του παχέος εντέρου.

 Συνεχίζουμε με το ποτό, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την εορταστική περίοδο που διανύουμε. Μια πολύ καλή αλλά και light επιλογή, είναι αυτής του κρασιού (λευκού ή κόκκινου) και της μπύρας. Τα ποτά αυτά συμβάλλουν στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία και είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα φλαβονοειδή. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση ξηρών καρπών (τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά) και να αντικαθίστανται με λαχανικά π.χ. καρότο-αγγούρι, ραπανάκι με λίγο ξύδι και αλάτι. Το ουίσκι καθώς και τα διαφόρων ειδών κοκτέιλ θα πρέπει να αποφεύγονται διότι είναι ποτά με πολύ αυξημένο θερμιδικό περιεχόμενο (1 ποτήρι = 500-700 θερμίδες).

 Και κλείνουμε με την τελευταία και πιο σημαντική κατηγορία, που δεν είναι άλλη από τα γλυκά και τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα εδέσματα (κουραμπιές, μελομακάρονο), Για να ήμαστε ειλικρινείς, είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει κανείς την κατανάλωση τους, γι’ αυτό ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στην καταναλώμενη ποσότητά τους. Διατροφικά καλύτερη επιλογή είναι αυτής του μελομακάρονου καθώς όταν έχει παρασκευαστεί με αγνό παρθένο ελαιόλαδο, προσδίδει τα πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα στον οργανισμό και το μέλι που περιέχουν βοηθάει στην παροχή ενέργειας του εγκεφάλου, Σε αντίθεση με το μελομακάρονο είναι ο κουραμπιές ο οποίος συνήθως παρασκευάζεται με βούτυρο, κάτι που αυξάνει πολύ το θερμιδικό του περιεχόμενο και επιβαρύνει τον οργανισμό με κορεσμένα λιπαρά οξέα.

 Απολαύστε τους πειρασμούς των γιορτών με μέτρο, διατηρώντας το σωματικό σας βάρος σταθερό και ενισχύοντας την καθημερινή σας σωματική δραστηριότητα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass