Bοήθεια σε γυναίκες-θύματα βίας

Δημοσίευση: 01 Απρ 2013 22:04 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:16

Πρωτόκολλο συνεργασίας για την παροχή νομικών υπηρεσιών και νομικής βοήθειας (LEGAL AID) σε γυναίκες- θύματα έμφυλης βίας, πρόκειται να υπογραφεί στη Λάρισα, την Παρασκευή 5 Απριλίου, μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας. Το πρωτόκολλο θα συνυπογράψουν η Γενική Γραμματέας Ισότητας κ. Ζέττα Μ. Μακρή και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου κ. Δημήτρης Γ. Κατσαρός.

Αντικείμενο της συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με τον δικηγορικό σύλλογο, είναι η παροχή νομικών υπηρεσιών σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας, η οποία καλύπτει την εκπροσώπησή τους, τόσο εξωδικαστικά όσο και ενώπιον δικαστηρίων, για υποθέσεις που προβλέπονται. Ο σκοπός της συνεργασίας είναι διττός: αφενός, στοχεύει στην καταπολέμηση και εξάλειψη όλων των μορφών έμφυλης βίας που υφίστανται οι γυναίκες ενισχύοντας στην πράξη τη δυνατότητα διευθέτησης νομικών ζητημάτων ή και προσφυγής τους στη δικαιοσύνη, αφετέρου, ενθαρρύνει και υποστηρίζει τα μέλη του δικηγορικού συλλόγου στην ανάληψη τέτοιων υποθέσεων. Η παροχή υπηρεσιών, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα ισχύει μέχρι τα τέλη του 2015.

 Στο πρωτόκολλο που θα υπογραφεί, μεταξύ άλλων, αναφέρονται:  «Η βία κατά των γυναικών συνιστά την πιο ειδεχθή συστηματική και διαδεδομένη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο. Αποτελεί απειλή για όλες τις γυναίκες και εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια για ανάπτυξη, ειρήνη και ισότητα των φύλων σε όλες τις κοινωνίες. Το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών έχει πολλές διαστάσεις: Νομική, Ψυχοκοινωνική, Οικονομική, Υγείας, Ανάπτυξης, Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και Ισότητας των Φύλων.  Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων υλοποιεί για πρώτη φορά ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών σε όλες της τις μορφές (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, παράνομη διακίνηση προσώπων) με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος για την ουσιαστική ισότητα των φύλων 2010-2013». Το ανωτέρω πρόγραμμα,  περιλαμβάνει ένα δίκτυο δομών για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, όπως την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, τα συμβουλευτικά κέντρα, τους ξενώνες φιλοξενίας για την παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης, ψυχοκοινωνικής και νομικής συμβουλευτικής βοήθειας σε γυναίκες που είναι θύματα βίας.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας , αναγνωρίζοντας από κοινού: α) την αναγκαιότητα ουσιαστικής συμβολής της πολιτείας στην ενίσχυση των γυναικών θυμάτων της έμφυλης βίας, ως προαπαιτούμενο της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας, β) τη σημασία της συνεργασίας των κρατικών φορέων με τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς στην προσπάθεια καταπολέμησης και εξάλειψης όλων των μορφών της έμφυλης βίας, γ) την αναγκαιότητα της λειτουργίας συμβουλευτικών κέντρων της ΓΓΙΦ ως υπηρεσιών πρώτης γραμμής, άμεσης αρωγής προς τις γυναίκες – θύματα έμφυλης βίας, καθώς επίσης και την σημασία υλοποίησης δράσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τη έμφυλη βία, όλων των μορφών, συμφωνούν στο κάτωθι  παρακάτω πλαίσιο συνεργασίας:

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, εντάσσει στο έργο με τίτλο: «Δράσεις της δημόσιας διοίκησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών» (ΕΠ Διοικητική Μεταρρύθμιση») τη συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Λάρισας  εξασφαλίζοντας τους αναγκαίους πόρους για: την κάλυψη της δαπάνης για την παροχή νομικής βοήθειας στις γυναίκες θύματα βίας, οι οποίες προσφεύγουν στο συμβουλευτικά κέντρο γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στην Λάρισα, τη διοργάνωση, σε συνεργασία με το δικηγορικό σύλλογο, σεμιναρίων, για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των δικηγόρων, που επιθυμούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις γυναίκες θύματα βίας.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας συνεργάζεται με το συμβουλευτικό κέντρο της ΓΓΙΦ το οποίο  βρίσκεται στην Λάρισα και εξασφαλίζει συνήγορο υπεράσπισης ενώπιον δικαστηρίων ή λοιπών αρχών για κάθε γυναίκα συμβουλευόμενη που χρειάζεται νομική βοήθεια, εξασφαλίζει συνηγόρους υπεράσπισης και παρέχει νομικές υπηρεσίες σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass