Ευρώπη: Ανεπαρκής η γυναικεία παρουσία στην έρευνα

Δημοσίευση: 09 Απρ 2013 11:06 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:28

Μολονότι η αναλογία των γυναικών που ασχολούνται με την έρευνα στην Ευρώπη βαίνει αυξανόμενη, εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής η εκπροσώπησή τους στους επιστημονικούς κλάδους και στις σταδιοδρομίες με επιστημονικό αντικείμενο. Αυτό είναι το μήνυμα που προκύπτει από την τελευταία έκδοση των She Figures («Στοιχείων για τις γυναίκες»), που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνον το 33% των ερευνητών στην Ευρώπη, το 20% των τακτικών καθηγητών πανεπιστημίου και το 15,5% των επικεφαλής ιδρυμάτων ανώτερης εκπαίδευσης.

Η κ. Máire Geoghegan-Quinn, Επίτροπος αρμόδια για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Επιστήμη, δήλωσε: «Παρά ορισμένες προόδους που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν μειονότητα στην έρευνα, και ειδικά σε ό,τι αφορά τις κορυφαίες θέσεις, υπάρχει μια «γυάλινη οροφή», η οποία εμποδίζει την πρόσβαση των γυναικών σε αυτές. Πρόκειται για κατάφωρη αδικία και σκανδαλώδη σπατάλη ταλέντου. Η Επιτροπή καταβάλλει στοχοθετημένες προσπάθειες για την προώθηση της ισότητας των φύλων στα ερευνητικά μας προγράμματα, και εργάζεται με στόχο να αλλάξει μια θεσμική νοοτροπία με βαθειές ρίζες.»

Με βάση την έκθεση που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες, οι γυναίκες αποτελούν το 40% περίπου του συνόλου των ερευνητών στον τομέα της ανώτερης εκπαίδευσης, το 40% στον τομέα της δημόσιας διοίκησης και το 19% στον τομέα των επιχειρήσεων. Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των γυναικών στο σύνολο των προαναφερθέντων τομέων αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τους άρρενες ομολόγους τους (+5,1% ετησίως για τις γυναίκες έναντι +3.3 % για τους άνδρες κατά την περίοδο 2002-2009), οι γυναίκες ερευνήτριες εξακολουθούν να συναντούν δυσκολίες στην προσπάθειά τους να καταλάβουν διευθυντικές θέσεις, δεδομένου ότι, κατά μέσο όρο, σε κάθε δύο άνδρες αντιστοιχεί μόνο μία γυναίκα στα επιστημονικά και διοικητικά συμβούλια ανά την ΕΕ.

Το 2010, η αναλογία των γυναικών σπουδαστών (55%) και πτυχιούχων (59%) υπερέβη τα αντίστοιχα ποσοστά των ανδρών, αλλά ο αριθμός των ανδρών ήταν μεγαλύτερος σε ό,τι αφορά τους διδακτορικούς φοιτητές και τους κατόχους διδακτορικού τίτλου (49% και 46%, αντιστοίχως). Εξάλλου, στα υψηλότερα κλιμάκια της πανεπιστημιακής σταδιοδρομίας, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 44% των διδακτόρων ερευνητών στην πρώτη βαθμίδα της πανεπιστημιακής σταδιοδρομίας, αλλά μόνον το 20% των ερευνητών στην αντίστοιχη ανώτατη βαθμίδα. Η υποεκπροσώπηση των γυναικών είναι ακόμη πιο έκδηλη σε τομείς όπως οι θετικές επιστήμες και η μηχανική.

Η προώθηση της ισότητας των φύλων είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες που προσδιόρισε η Επιτροπή για την επίτευξη του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ΕΧΕ). Η Επιτροπή έχει καλέσει τα κράτη μέλη να εξαλείψουν τα εμπόδια που δυσχεραίνουν την πρόσληψη, παραμονή και επαγγελματική ανέλιξη των γυναικών που ασχολούνται με την έρευνα. Η Επιτροπή καταβάλλει επίσης προσπάθειες για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών που υφίστανται μεταξύ των φύλων στις θέσεις υπευθύνων για τη λήψη αποφάσεων.

 


Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass