Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καμέλια, συναρπαστικά όμορφη…

Δημοσίευση: 29 Απρ 2013 11:20 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:56

Συναρπαστικό φυτό, στην κατηγορία των ανθοφόρων θάμνων, η καμέλια είναι ιδιαίτερα αγαπητό για την ομορφιά των χειμερινών του ανθέων και δεν λείπει από κήπους με έντονα παραδοσιακά στοιχεία. Η βοτανική ονομασία του φυτού είναι Camelia spp. και προέρχεται από την Κίνα, την Ιαπωνία, την Κορέα και την Βιρμανία. Θεωρείται φυτό μέτριας δυσκολία από άποψη καλλιέργειας.

Η καμέλια περιλαμβάνει 80 είδη αειθαλών θάμνων με εντυπωσιακά λαμπερά δερματώδη φύλλα και με χρώμα έντονο και σκούρο πράσινο. Κατά τους κρύους μήνες του έτους παράγει πολλά άνθη αρκετά μεγάλου μεγέθους και χρώματος ροζ, λευκού και κόκκινου. Συχνά, στα πέταλα εμφανίζονται στίγματα και ρίγες με χρωματική αντίθεση. Οι κάλυκες είναι απλοί (με 5 πέταλα) ή υπέρδιπλοι (με πολύ μεγάλο αριθμό ανθών) . Τα μπουμπούκια ανθίζουν μόνο μία φορά και, μετά την ανθοφορία, αρχίζει η παραγωγή νέων φύλλων, τα οποίο αυξάνουν τις διαστάσεις του φυτού.

 Καλλιέργεια

 * Τοποθετήστε το φυτό σε βορινούς κήπους ή σε σημεία προστατευμένα από ψηλούς τοίχους ή, ακόμα, κάτω από τη σκιά κάποιου δέντρου.

 * Ποτίζετε τακτικά, με νερό που δεν εμφανίζει υπερβολική σκληρότητα, τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα: η καμέλια, καθώς είναι αειθαλής, διατηρεί ενεργή τη βλαστητική της ζωή και το χειμώνα. Την περίοδο ανθοφορίας έχει ανάγκη από μεγαλύτερη ποσότητα νερού, αλλά είναι πολύ ευαίσθητη στη στασιμότητα νερού, η οποία προκαλεί σχεδόν πάντα το θάνατο του φυτού.

 * Αντέχει πολύ ικανοποιητικά το κρύο. Σε περίπτωση που ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι πολύ κρύοι, καλό είναι να καλύψετε τα φυτά που έχουν ήδη σχηματίσει μπουμπούκια με κατάλληλα καλύμματα κατά του παγετού, για να μην καταστραφούν τα άνθη.

 Ασθένειες και συμπτώματα

 * Πτώση των ανθέων: έλλειψη νερού, νερό με αυξημένη σκληρότητα, υπερβολικός άνεμος ή κρύο.

* Κιτρινισμένα φύλλα με νηματοειδή υπολείμματα στην κάτω όψη: κόκκινος τετράνυχος. Παρέμβετε με ειδικό ακαρεοκτόνο, προσέχοντας να βρέξετε καλά όλο το φύλλωμα.

* Αποικίες μικρών πράσινων εντόμων γύρω από τα μπουμπούκια και τα φύλλα: μελίγκρα, χρησιμοποιήστε ειδικό εντομοκτόνο.

* Ρωγμές στα άκρα των φύλλων: ζημιές από προνύμφες και λεπιδόπτερα, χρησιμοποιήστε ειδικά εντομοκτόνα που ελέγχουν και τυχόν προσβολές από ωτιόρρυγχο.

* Ύπαρξη μικρών ασπιδίων στα κλαδιά: ψώρα, χρησιμοποιήστε προϊόντα με βάση υγρή παραφίνη, ακόμα καλύτερα σε συνδυασμό με ειδικόεντομοκτόνο.

* Λευκή σκόνη στα φύλλα: ωίδιο ή λευκή σήψη, χρησιμοποιήστε προϊόν με βάση το θειάφι ή ένα ειδικό ωιδιοκτόνο.

* Μαύρη σκόνη στα φύλλα: καπνιά, μύκητες που επικάθονται σε σακχαρώδη υπολείμματα (μελάσα) που εκκρίνουν οι αφίδες και η ψώρα, αφαιρέστε με ένα νωπό πανί τη μαύρη σκόνη από τα φύλλα και χρησιμοποιήστε ειδικά εντομοκτόνα για να απομακρύνετε τη μελίγκρα και την ψώρα.

* Σε περίπτωση χρήσης φυτοφαρμάκων, προϊόντων για καλλωπιστικά φυτά (ΡΡΟ) ή προϊόντων που χρησιμοποιούνται στις βιολογικές καλλιέργειες, πρέπει πάντοτε να τηρείτε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα για τις συνθήκες, το χρόνο και τη δοσολογία χρήσης του προϊόντος.

 Χρήσιμες πληροφορίες για το φυτό:

 Έκθεση: Μερικώς σκιερή, υγρή και προστατευμένη θέση από τον άνεμο. Δεν αντέχει στην άμεση έκθεση στον ήλιο.

  • Θερμοκρασία: Αντέχει πολύ καλά στο κρύο, Υποφέρει στα ζεστά και ξηρά κλίματα.
  • Νερό: Διατηρείτε πάντοτε υγρό το χώμα αλλά με καλή αποστράγγιση. Δεν αντέχει τη στασιμότητα νερού.
  • Χώμα: Χρησιμοποιήστε χώμα για οξύφυλλα φυτά ή χώμα γενικής χρήσης αναμεμιγμένο με χώμα για θαμνότοπους.
  • Λίπασμα: Δεν δέχεται πολύ λίπασμα. Προσθέστε ειδικό λίπασμα μόνο κατά την ανθοφορία.
  • Πολλαπλασιασμός: Με ημιξυλώδες μόσχευμα τον Ιούλιο και με καταβολάδες.