Συνέντευξη του πλαστικού χειρουργού Γιώργου Παπαδημητρίου Μ.D, EBOPRAS

Αναζητώντας την τελειότητα...

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2013 20:55 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 16:10

Της Έφης Τουφεξή

 Φωτογραφία: Θάνος Ευθυμιόπουλος

 

Πιστεύει ότι η αρμονία του σώματος και της ψυχής είναι το ελιξίριο που κάνει όμορφο έναν άνθρωπο. Χάρη στις μεθόδους της δικής του επιστήμης, πάντως, έχει ήδη κατακτηθεί η αρμονία του σώματος! Ο Λαρισαίος πλαστικός χειρουργός Γιώργος Παπαδημητρίου αναφέρεται σε αυτά που θέλουν οι γυναίκες κι αποκαλύπτει όσα ζητούν οι άνδρες. Μας μιλά για τις πιο σύγχρονες μεθόδους στην αισθητική πλαστική χειρουργική κι αιτιολογεί την ανάγκη που δημιουργείται στους Έλληνες να βελτιώνουν την εξωτερική τους εμφάνιση, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να συμβιβαζόμαστε με την τρόικα όχι όμως και με το χρόνο!

 

Πιστεύετε ότι η ομορφιά είναι υπερεκτιμημένη στις μέρες μας; Πώς επιδρά στην ψυχολογία του ατόμου η πλαστική χειρουργική;

Είναι γεγονός ότι διανύουμε τον αιώνα της εικόνας. Η ομορφιά αποτελεί βασικό παράγοντα, ακόμα και επαγγελματικής επιτυχίας. Άτομα που έχουν κάνει πλαστική, βελτιώνουν κατά πολύ την ψυχολογία τους, αποκτούν αυτοπεποίθηση και συχνά πετυχαίνουν τους στόχους τους είτε σε προσωπικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο. Η πλαστική χειρουργική τόσο στον αισθητικό όσο και στον τομέα της αποκατάστασης, λειτουργεί θεραπευτικά στην ψυχή του ανθρώπου και τον βοηθά να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη σιγουριά.

Αναζητώντας την αισθητική τελειότητα, ποιες είναι οι νέες τεχνικές και τα σύγχρονα όπλα της πλαστικής χειρουργικής;

Η έκρηξη της τεχνολογίας έχει βελτιώσει σημαντικά τις τεχνικές μας σε σχέση με το παρελθόν. Οι επεμβάσεις γίνονται πιο γρήγορα και με μικρότερο χρόνο νοσηλείας. Για παράδειγμα, στην αυξητική στήθους, παλαιότερα, τα ενθέματα σιλικόνης τοποθετούνταν κάτω από το μαστό, με αρκετά μεγάλες τομές και  μεγαλύτερο χρόνο νοσηλείας. Τώρα, πια, τα ενθέματα τοποθετούνται κάτω από το μυ, για να είναι πιο φυσικό το αποτέλεσμα, με πολύ μικρή τομή και νοσηλεία λίγων ωρών. Οι εγχύσεις επεξεργασμένου λίπους (βλαστοκύτταρα) στο πρόσωπο, αλλά και στο μαστό, εφαρμόζονται όλο και περισσότερο τα τελευταία δύο χρόνια στη χώρα μας.

Ποια είναι τα προσόντα του σύγχρονου πλαστικού χειρουργού;

Ο σημερινός πλαστικός χειρουργός οφείλει να είναι άριστος γνώστης της ανατομίας του ανθρωπίνου σώματος, των χειρουργικών τεχνικών, παλαιών και νέων, της τεχνολογίας, να διαθέτει αντίληψη και οξυδέρκεια, υψηλό αισθητικό κριτήριο και επαγγελματική ακεραιότητα.

 Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς επεμβάσεις που σας ζητούν οι γυναίκες της Θεσσαλίας;

Στις νεώτερες ηλικίες (από 19 έως 34) δημοφιλέστερες είναι η αυξητική στήθους, η ρινοπλαστική και η λιποαναρρόφηση. Στις μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 45 ετών) το facelift σε συνδυασμό με βλεφαροπλαστική, η ανόρθωση ή μείωση μαστών και η κοιλιοπλαστική.

 Τι πρέπει να προσέχει μία γυναίκα, ώστε να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αυξητική στήθους;

Η συγκεκριμένη επέμβαση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, ανάλογα με τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτει η ενδιαφερόμενη. Τα ενθέματα σιλικόνης που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι τραχείας επιφανείας, με ποικιλία στο σχήμα, πιο ανθεκτικά συγκριτικά με αυτά του παρελθόντος. Η γυναίκα θα πρέπει να γνωρίζει τον τύπο του ενθέματος και αν η εταιρεία που τα παράγει είναι αναγνωρισμένη από τον ΕΟΦ και το FDA, καθώς και τη χώρα προέλευσής τους. Για βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα, καλύτερη, κατά τη γνώμη μου, τεχνική είναι η dual plane, χωρίς παροχετεύσεις και με νοσηλεία λίγων ωρών. Οι μετεγχειρητικές ουλές έχουν μήκος 4 εκ. και γίνονται ανεπαίσθητες με το πέρασμα του χρόνου.

 Σε ποιες ηλικίες ενδείκνυται το facelift; Χρειάζεται επανάληψη ή το άτομο διατηρεί τη φρεσκάδα του;

Το facelift ή ρυτιδοπλαστική διορθώνει τη χαλάρωση του προσώπου, η οποία επέρχεται με το πέρας του χρόνου (στις ηλικίες μεταξύ 45 – 65 ετών), λόγω βαρύτητας, έντονου στρες, απώλειας βάρους ή χρόνιας κόπωσης. Στο επιτυχημένο facelift το πρόσωπο αποκτά νεανική όψη, χωρίς να αλλοιωθεί η έκφρασή του και η φυσιογνωμία του ασθενούς. Τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με βλεφαροπλαστική (διόρθωση των σακούλων στα βλέφαρα) για μια συνολική ανανέωση. Τα αποτελέσματα διατηρούνται για πολλά χρόνια, αν η γυναίκα εξαλείψει τους προδιαθεσικούς παράγοντες: κάπνισμα, στρες, αυξομειώσεις βάρους.

 Ωστόσο και οι ενέσιμες θεραπείες προσώπου διεκδικούν το δικό τους μερίδιο στην ομορφιά…

Το botox, το υαλουρονικό οξύ, η μεσοθεραπεία προσώπου, λαιμού και ντεκολτέ είναι θεραπείες που εφαρμόζονται τα τελευταία 15 χρόνια και στη χώρα μας. Η δράση του botox εντοπίζεται στην εξάλειψη των ρυτίδων έκφρασης γύρω από τα μάτια, στο μέτωπο, ανάμεσα από τα φρύδια και στο λαιμό. Τώρα πια εφαρμόζονται και σε μικρότερες ηλικίες (25 ετών και άνω), καθώς λειτουργεί σαν θεραπεία πρόληψης. Ο συνδυασμός με υαλουρονικό για τις πιο βαθιές ρυτίδες έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

 Στην Αμερική, χώρα όπου οι πολίτες της ξοδεύουν περίπου 10 δις δολάρια για τις αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις, η μεγαλύτερη τάση λέγεται «mommy makeover» και ανανεώνει το σώμα των μητέρων. Στην Ελλάδα διακρίνετε αντίστοιχη τάση;

Όλο και περισσότερες Ελληνίδες καταφεύγουν στον πλαστικό μετά τον τοκετό για να διορθώσουν τη χαλάρωση του κοιλιακού τους τοιχώματος, του δέρματος της κοιλιάς και τις ραγάδες. Η λύση είναι αποκλειστικά χειρουργική και η επέμβαση ονομάζεται κοιλιοπλαστική. Αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος με τις ραγάδες, ο ομφαλός τοποθετείται σε νέα θέση και συρράπτονται τα κοιλιακά τοιχώματα. Παράλληλα γίνεται λιποαναρρόφηση στους γλουτούς και αφαίρεση του τοπικού πάχους στη μέση. Παρόμοια χειρουργική επέμβαση ακολουθούμε σε άτομα που έχουν χάσει πολύ μεγάλο σωματικό βάρος.

 Αλήθεια, ποια είναι η συχνότερη επέμβαση που ζητούν οι άνδρες;

Οι συχνότερες επεμβάσεις αισθητικής φύσεως για τους άνδρες είναι η ρινοπλαστική, η ωτοπλαστική και η γυναικομαστία. Η ρινοπλαστική γίνεται συχνά σε συνδυασμό με το ρινικό διάφραγμα για αποκατάσταση της λειτουργίας της αναπνοής. Η ωτοπλαστική είναι ίσως η μόνη αισθητική επέμβαση που πραγματοποιείται στα παιδιά από την ηλικία των τεσσάρων ετών και πάνω, καθώς το αυτί στην ηλικία αυτή έχει φθάσει ήδη στο 80% του τελικού του μεγέθους. Η γυναικομαστία (συγκέντρωση λίπους ή ύπαρξη μαζικού αδένα στο μαστό) διορθώνεται χειρουργικά με αφαίρεση του μαζικού αδένα με ή χωρίς λιποαναρρόφηση.

 Η οικονομική κρίση φρενάρει την επιθυμία των ατόμων να γίνουν και πάλι νέοι με μια πλαστική επέμβαση;

Παρά την πρωτοφανή οικονομική κρίση πολλοί απευθύνονται στον πλαστικό χειρουργό γιατί πιστεύουν ότι θα προσφέρουν ένα δώρο στον εαυτό τους και θα βελτιώσουν την ήδη βεβαρημένη από τα οικονομικά προβλήματα ψυχολογία τους. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τιμές είναι αρκετά προσιτές για όλες τις κοινωνικό-οικονομικές ομάδες τολμώ να πω ότι η οικονομική κρίση έχει φρενάρει στο ελάχιστο την επιθυμία των ατόμων για μια πλαστική επέμβαση.

 Η ελληνική πλαστική χειρουργική είναι από τις πιο καταξιωμένες διεθνώς. Το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων πλαστικών χειρουργών της σε συνδυασμό με τις ανταγωνιστικές τιμές δημιουργούν ένα δυναμικά ανερχόμενο ρεύμα ιατρικού τουρισμού. Πώς το σχολιάζετε; Η Λάρισα μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο σε αυτό το νέο πλάνο;

Αν και διαθέτουμε καταξιωμένους πλαστικούς χειρουργούς με πλούσιο συγγραφικό και επιστημονικό έργο, τα τελευταία μόλις χρόνια γίνεται λόγος για ιατρικό τουρισμό στη χώρα μας. Ήδη, άλλες χώρες (Ουγγαρία, Μαλαισία, Ινδία, Τουρκία) με κατώτερο επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών και με λιγότερες τουριστικές ομορφιές βρίσκονται πιο μπροστά στον τομέα αυτό. Η αισθητική ιατρική έχει 30% μερίδιο στον παγκόσμιο ιατρικό τουρισμό.

Η Θεσσαλία εκτός από φυσικές ομορφιές διαθέτει  υπερσύγχρονες μονάδες υγείας με διεθνή πιστοποίηση. Οι μονάδες αυτές θα μπορούσαν να δεχτούν ασθενείς υψηλών απαιτήσεων από το εξωτερικό. Για την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού, απαιτείται συνεργασία υψηλού επιπέδου μεταξύ μονάδων υγείας και τουριστικών μονάδων της περιοχής μας.

 Έρευνες αποκαλύπτουν ότι πολλοί εθίζονται στην πλαστική χειρουργική και σπεύδουν συνεχώς στο χειρουργείο, κυνηγώντας το αψεγάδιαστο με επακόλουθο τη μεταμόρφωση - παραμόρφωση. Μπορεί ένας ασθενής να χάσει το μέτρο;

Σύμφωνα με έρευνα στην Ελλάδα, το 60% των ερωτηθέντων θα ήθελε κάτι να βελτιώσει στο σώμα του. Είκοσι χιλιάδες Έλληνες κάθε χρόνο πραγματοποιούν κάποια επέμβαση αισθητικής φύσεως για να νιώσουν καλά και γιατί υπάρχει πράγματι κάποια ατέλεια στο σώμα τους.

Ένα πολύ μικρό ποσοστό 1-2% είναι εκείνοι που χάνουν το μέτρο. Υπάρχει μια ψυχική διαταραχή (body dysmorphic disorder), σύμφωνα με την οποία ο ασθενής νιώθει δυσφορία με το σώμα του ή το πρόσωπό του, χωρίς να υπάρχει  πραγματικός λόγος. Καθήκον του πλαστικού χειρουργού είναι να διαγνώσει την πάθηση και να ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη για τον ασθενή. Προσωπικά κίνητρα και ρεαλιστικές προσδοκίες είναι τα καλύτερα εφόδια για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass