Η Ισότητα των Φύλων ξεκινά από τη γλώσσα μας!

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2015 18:44

 

Χαιρετισμό απηύθυνε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, σήμερα Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Βερναρδάκη, με θέμα: “Ένταξη της διάστασης του Φύλου στα δημόσια έγγραφα”, στο πλαίσιο του έργου “Οργάνωση υπηρεσιών για την ενσωμάτωση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας σε όλο το εύρος της δημόσιας δράσης” (“Παρατηρητήριο”), το οποίο σύντομα θα μπει σε εφαρμογή από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Προϊόν του έργου αποτέλεσε ο “Οδηγός χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα”, ο οποίος αποτελεί ένα εξαιρετικά εύχρηστο εργαλείο για την αναγνώριση και κατανόηση του γλωσσικού σεξισμού, που διέπει τα διάφορα διοικητικά έγγραφα, που χρησιμοποιούνται στα υπουργεία αλλά και σε φορείς του δημοσίου, τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Επιπλέον, υποδεικνύει απλούς τρόπους αντιμετώπισης του γλωσσικού σεξισμού, όπως παρατηρήσεις, οδηγίες, συστάσεις, πρακτικές συμβουλές και συγκεκριμένες προτάσεις για τη χρήση μη σεξιστικής γλώσσας, που είναι σημαντική επιδίωξη των πολιτικών ισότητας στη Δημόσια Διοίκηση, που βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας.

Ο λόγος και η γλώσσα απηχούν ιεραρχημένες/εξουσιαστικές κοινωνικές πραγματικότητες, οι οποίες δεν είναι «αθώες» ως προς τις έμφυλες ανισότητες και διακρίσεις. Κατά συνέπεια, στο πλαίσιό τους αναπαράγεται και διαιωνίζεται - ανάλογα με τις ιστορικές και πολιτιστικές συνθήκες - το πλέγμα των κυρίαρχων κάθε φορά έμφυλων προκαταλήψεων και στερεοτύπων. Αυτό συμβαίνει και στο γραπτό λόγο των διοικητικών εγγράφων, που μπορεί, όμως, να αποτελέσουν και όχημα υπέρβασης του σεξισμού και προς την κατεύθυνση αυτή κινείται ο εν λόγω Οδηγός.

Η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι σε κάθε γραπτή και προφορική χρήση του λόγου θεωρείται σκόπιμη και αδιαπραγμάτευτη η αναφορά και των δύο φύλων και η χρήση και του αρσενικού και του θηλυκού γένους και ότι πέρα από συνήθεις τυπικές εκφράσεις για λόγους ευγενείας, η ισότητα των φύλων πρέπει να είναι ουσιαστικά παρούσα σε κάθε εγκύκλιο, δημοσίευση, ανακοίνωση, εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και στα ΜΜΕ. Έτσι μόνο θα εντυπωθεί στη συλλογική συνείδηση.

Επίσης πρότεινε την αξιοποίηση της μελέτης και των προτάσεων της με:

  • τη διάχυση του Οδηγού σε όλο το εύρος της δημόσιας διοίκησης, ούτως ώστε οι υπηρεσίες να ευαισθητοποιηθούν για το γλωσσικό σεξισμό, την ανάγκη και τους τρόπους άρσης του.
  • τη χρήση των προτεινόμενων τρόπων ένταξης της ισότητας από τις υπηρεσίες, η οποία μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο σχετικής εγκυκλίου
  • την ένταξη μέρους των κανόνων σε οριζόντιο επίπεδο, όπως είναι  η συμπερίληψη μέρους των προτάσεων στον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (Ν.2690/1999).

Τέλος, η Γενική Γραμματέας πληροφόρησε τους παρευρισκόμενους ότι στο πλαίσιο μίας ολιστικής προσέγγισης για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων, έχει κατατεθεί στον Υπουργό Εσωτερικών ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για την Πραγματική Ισότητα των Φύλων, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή. Η ψήφιση του θα αποτελέσει μεγάλη καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα γιατί για πρώτη φορά θα υπάρξει ένας πλήρης νόμος για την ισότητα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass