Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι έλεγε ο Τσίπρας πριν από έναν χρόνο

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2016 8:30

 

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Ήταν σαν αύριο, πέρυσι, που ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές και σχημάτιζε κυβέρνηση. Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 8 Φεβρουαρίου 2015, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσίαζε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του εν μέσω ελπίδων σύσσωμου σχεδόν του ελληνικού λαού, ακόμη και πολλών από αυτούς που δεν τον είχαν ψηφίσει, ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζε πολλά πράγματα σε τούτη τη χώρα.

Ένας χρόνος σχεδόν κύλησε από τότε. Θυμάται άραγε κανένας τι είχε πει τότε ο Αλέξης Τσίπρας; Πολύ αμφιβάλλουμε - γι' αυτό αναλαμβάνουμε εμείς αυτό τον άχαρο ρόλο να θυμίσουμε τι είχε πει ο πρωθυπουργός κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, πριν από έναν χρόνο.

"Η αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησής μας είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές προγραμματικές μας δεσμεύσεις", είχε διακηρύξει από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. "Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνησή μας... θα μείνει στη συλλογική μνήμη ως η κυβέρνηση που τήρησε τον λόγο της", είχε διαβεβαιώσει με τον πιο επίσημο τρόπο ο πρωθυπουργός. Απέτυχε παταγωδώς να τηρήσει τις υποσχέσεις του.

Απολύτως τίποτα από τα θεμελιώδη που είχε υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας δεν υλοποίησε. Καμία ουσιώδη υπόσχεσή του με οικονομικό βάρος δεν τήρησε!

ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ

Δεν θέλουμε να φανεί ότι αδικούμε τον πρωθυπουργό. Θα είμαστε λοιπόν πολύ συγκεκριμένοι αναφορικά με το ποιες υποσχέσεις του δεν τήρησε.

Έχουμε μπροστά μας τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, όπως δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, την "Αυγή", στις 10 Φεβρουαρίου 2015.

Λέει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός:

"Θεσπίζουμε το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ". Όχι μόνο δεν θέσπισε στα 12.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο, αλλά διά στόματος υπουργών της κυβέρνησής του ακούσαμε την πρωτοφανή θεωρία ότι από τα 15.000 ευρώ και πάνω ετήσιο εισόδημα αρχίζουν τα μεσαία στρώματα μέχρι τις 25.000 ευρώ και από εκεί και πάνω είναι οι εύποροι! Αν είναι δυνατόν να θεωρείται κανείς πλούσιος, αν βγάζει δύο χιλιάρικα τον μήνα!

Λέει προ έτους ο Αλέξης Τσίπρας:

"Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015... Το 2015 δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ - και αυτό είναι δέσμευση".

Όχι μόνο η κυβέρνησή του δεν κατήργησε τον ΕΝΦΙΑ για το 2015, αλλά τον διατηρεί και για το 2016 και υπόσχεται ότι θα τον καταργήσει από το 2017 και πέρα! Ποιος νομίζει άραγε ότι τον πιστεύει; Ούτε καν οι ψηφοφόροι του.

Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΙΣΑ 13η ΣΥΝΤΑΞΗ

Κατηγορηματικός ήταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στο θέμα των συντάξεων: "Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων", είχε διακηρύξει χωρίς περιστροφές προ έτους. Και τα όρια ηλικίας αύξησε και τις επικουρικές μείωσε και τις κύριες συντάξεις, όπως όλα δείχνουν, θα μειώσει.

Εξίσου κατηγορηματικός όμως ήταν ο πρωθυπουργός και στην υπόσχεσή του για βελτίωση των οικονομικών δυνατοτήτων των χαμηλοσυνταξιούχων.

"Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων η επαναχορήγηση δέκατης τρίτης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 σε όποιους λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες των 700 ευρώ μηνιαίως", είχε διακηρύξει ο Αλέξης Τσίπρας στις προ έτους προγραμματικές του δηλώσεις.

Όσο είδατε εσείς τη δέκατη τρίτη σύνταξη, άλλο τόσο την είδαν και οι συνταξιούχοι που παίρνουν κάτω από 700 ευρώ τον μήνα! Ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε τους γέροντες με τον χειρότερο τρόπο, όπως απέδειξαν τα έργα της κυβέρνησής του.

ΧΑΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΑ 751 ΕΥΡΩ

Το ίδιο κατηγορηματικός ήταν ο πρωθυπουργός και στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ - κατηγορηματικός δηλαδή στις προγραμματικές δηλώσεις που είχε κάνει:

"Το ίδιο πιστοί θα μείνουμε και στη δέσμευσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αυτή η αύξηση όμως θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016 ώστε να διασφαλιστεί η αρμονική προσαρμογή της πραγματικής οικονομίας και ταυτόχρονα να προσαρμοστούν οι κοινωνικοί εταίροι", είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας πέρυσι.

Είχε πει μεν, αλλά ούτε επ' αυτού του θέματος έκανε φυσικά τίποτα. Καμία αύξηση δεν δόθηκε μέσα στο 2015 στο πλαίσιο της "σταδιακής αύξησης" και το θέμα απλούστατα έχει "εξαφανιστεί" εντελώς από κάθε συζήτηση. Πάνε τα 751 ευρώ.

Στον ίδιο Καιάδα έχει ρίξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού για "την άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών, τη θέσπιση αυστηρού πλαισίου για την προστασία από τις μαζικές απολύσεις, την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας", όπως επί λέξει είχε αναφέρει ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του πέρυσι στις αρχές Φλεβάρη.

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΣΙΠΡΑ

Είχε πει κι άλλα ο πρωθυπουργός. Όπως για παράδειγμα ότι "η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του Μνημονίου, γιατί δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του λάθους και της καταστροφής". Όμως παράταση του Μνημονίου βεβαίως και ζήτησε - και μάλιστα τετράμηνη, η οποία κατέληξε στην υπογραφή από τον Αλέξη Τσίπρα πλέον ενός νέου Μνημονίου.

"Τα Μνημόνια όχι μόνο οδήγησαν στην απαξίωση του πολιτικού συστήματος, αλλά κυρίως υπονόμευσαν την ίδια τη δημοκρατία", έλεγε πέρυσι τον Φεβρουάριο ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές του δηλώσεις, προσθέτοντας ότι έτσι "το κράτος μετατράπηκε από αρωγός του πολίτη σε διώκτη των πιο αδύναμων, των αποκλεισμένων, των θυμάτων αυτής της κρίσης".

Κατά παράδοξο τρόπο όμως αυτό καθόλου δεν τον εμπόδισε να υπογράψει στις 13 Ιουλίου, μία μόλις εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα της 5 Ιουλίου 2015 και το περήφανο "Όχι" του 63% του ελληνικού λαού στους Γερμανούς, το δικό του... Μνημόνιο, με όρους επαχθείς όσο και τα προηγούμενα Μνημόνια του Γιώργου Παπανδρέου το 2010 και του Αντώνη Σαμαρά το 2012!

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ είχε όμως την πολιτική εξυπνάδα να προκηρύξει εκλογές δύο μήνες μετά την υπογραφή του Μνημονίου Τσίπρα. Τις κέρδισε πανηγυρικά με αναλλοίωτο ουσιαστικό ποσοστό και διαφορά από τη ΝΔ, οπότε έχει κάθε δικαίωμα πλέον να ισχυρίζεται ότι ο λαός έχει εγκρίνει το Μνημόνιο Τσίπρα, έστω και αγνοώντας τις συνέπειές του. Σε αυτό έχει απόλυτο δίκιο, ο λαός έχει την ευθύνη αφού τον ψήφισε.

"Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ"

Δηλώσεις αυτού του είδους δεν έκανε μόνο ο Αλέξης Τσίπρας. Από ανάλογο πνεύμα εμφορούνταν δηλώσεις ακόμη και των πιο μετριοπαθών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα του Νίκου Βούτση, του νυν προέδρου της Βουλής και τότε υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος ένα μήνα αργότερα, στις 6 Μαρτίου του 2015, δήλωνε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που συζητούσε το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης:

"Η χώρα είναι σε πόλεμο. η Κυβέρνηση είναι σε κοινωνικό και ταξικό πόλεμο με τους δανειστές και στον πόλεμο αυτόν δεν θα πάμε σαν χαρούμενοι πρόσκοποι!..

Τιμωρούν τον ελληνικό λαό και την κυβέρνησή του. Μας εκβιάζουν και δεν μας δίνουν αυτά που μας χρωστάνε και για τα οποία έχουμε συμφωνήσει", διακήρυξε με πολεμικό μένος - σωστά - ο Νίκος Βούτσης.

Καλές οι διακηρύξεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα έργα τους μηδαμινά. Όχι απλώς στον πόλεμο με τους δανειστές πήγαν σαν πρόσκοποι οι υπουργοί της κυβέρνησης Τσίπρα, αλλά επιπλέον παραδόθηκαν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Σφοδρή ήταν η επίθεση που έκανε ο Νίκος Βούτσης εναντίον των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

"Εμείς θα μείνουμε πιστοί στο πρόγραμμα και το συμβόλαιο που έχουμε με τον ελληνικό λαό. Εσείς, αν θέλετε, μείνετε πιστοί σε αυτούς που μας τιμωρούν", είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές αυτούς.

Ούτε κατά διάνοια όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε πιστός στο πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει όχι προεκλογικά, αλλά ούτε καν ως προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του, αφού δεν έκανε τίποτα από όλα όσα είχε υποσχεθεί διά στόματος του πρωθυπουργού και από του βήματος της Βουλής.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑΕΙ

Δεν είναι αντικείμενο του άρθρου αυτού να διερευνήσει τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και των υπουργών του, προκειμένου να εκφράσει την άποψη του γράφοντος, αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν προεκλογικά ανοησίες και μόλις κατέλαβαν την εξουσία "έσπασαν' κάτω από το βάρος των αφόρητων γερμανικών πιέσεων ή αν πρόκειται για πολιτικούς απατεώνες, οι οποίοι έταζαν τα πάντα στον κοσμάκη, ενώ δεν είχαν πρόθεση να κάνουν απολύτως τίποτα.

Φυσικά και οι προθέσεις των κυβερνώντων έχουν σοβαρή πολιτική σημασία, αλλά η πικρή αλήθεια είναι ότι η πραγματικότητα διαμορφώνεται από τις πράξεις και όχι από τις προθέσεις. Όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό τον χρόνο καθορίζουν το σήμερα.

Τα πεπραγμένα, λοιπόν, των δύο κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, έναν ολόκληρο χρόνο μετά την αναρρίχησή του στην εξουσία, είναι ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας συνεχίζει να επιδεινώνεται συνεχώς. Σαν σκουλήκι λιώνουν την πατρίδα μας οι Γερμαναράδες, φτωχοποιώντας διαρκώς τον λαό της, χωρίς φυσικά να έχουμε φτάσει ακόμη στον πάτο! Αν συνεχιστεί η ίδια υποταγή της κυβέρνησης Τσίπρα στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων, το τι θα δουν τα μάτια μας δεν περιγράφεται!..

Δεν εννοούμε, βεβαίως, ότι αν είχαν παραμείνει στην εξουσία ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος η κατάσταση θα ήταν καλύτερη. Κατά την άποψή μας θα ήταν πολύ χειρότερη. Αλλού όμως βρίσκεται η ουσία.

Κάθε κυβέρνηση χρεώνεται τις συνέπειες των αποφάσεων και των πράξεών της, οι οποίες καθορίζουν την τρέχουσα πραγματικότητα. Δεν υπάρχει κανένας λαός που να εγκρίνει τα άθλια πεπραγμένα της κυβέρνησης που κατέχει την εξουσία, λέγοντας ότι τα πράγματα θα ήταν αθλιέστερα, αν στην εξουσία βρισκόταν η αντιπολίτευση! Ο Τσίπρας που κυβερνάει κρίνεται τώρα, όχι ο Μεϊμαράκης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθούν, όχι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι και ο Λεβέντης της Ένωσης Κεντρώων, όσο και αν αυτό καθόλου δεν φαίνεται να αρέσει στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ...

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗΝ

"Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνησή μας... θα μείνει στη συλλογική μνήμη ως η κυβέρνηση που τήρησε τον λόγο της", έλεγε πέρυσι ο Αλέξης Τσίπρας.

Η κυβέρνησή του θα μείνει όντως βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων. Όχι όμως για τον λόγο που επικαλείται ο πρωθυπουργός, αλλά για τον ακριβώς... αντίθετο - ως η κυβέρνηση που δεν τήρησε απολύτως καμία από τις σοβαρές υποσχέσεις της! Ως παράδειγμα ασυνέπειας θα μείνει στην ιστορία η κυβέρνηση Τσίπρα, όχι ως παράδειγμα συνεπούς τήρησης των υποσχέσεών της, όπως εννοούσε πέρυσι ο πρωθυπουργός. Παράδειγμα προς αποφυγή θα συνιστά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε καμιά περίπτωση υπόδειγμα προς μίμηση.

Αν η κυβέρνηση Τσίπρα συνεχίσει να κυβερνά όπως μέχρι τώρα, υποκύπτοντας σε κάθε πίεση των Γερμανών, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για την Αριστερά. Ας μην προδικάζουμε όμως, καθώς μάλιστα αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Ίσως αξιοποιήσει την ισχύ του και υπέρ του λαού μας. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον.

Ο Τσίπρας είναι κυρίαρχος. Όσο και αν πολλά μέσα ενημέρωσης υπερπροβάλλουν τον νέο αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, αυτός στερείται μιας κρισιμότατης παραμέτρου που θα του επέτρεπε να βάλει τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας: Πολύ απλά, δεν έχει την εξουσία!