Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες και οι «χριστιανοί» Ελληνες

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2016 8:14

* Από τον Παναγιώτη - Σωκράτη Λουμάκη

Σε κάποια sites που αυτο-αποκαλούνται εκκλησιαστικά ή φιλοχριστιανικά διαβάζω σχόλια και απόψεις του τύπου «υπάρχει μεθοδευμένη προσπάθεια από ξένα κέντρα αλλοίωσης της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας της ορθόδοξης Ελλάδας με την εισαγωγή μουσουλμάνων στη χώρα με το πρόσχημα του προσφυγικού» . Και το αυτονόητο συμπέρασμα: να φύγουν το γρηγορότερο οι ξένοι από τη χώρα.

Για το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης ένα σύντομο σχόλιο: το ότι οι μεγάλες δυνάμεις υποτίμησαν τον Ασαντ, τα έκαναν «μαντάρα» στη Συρία και η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο τους, δεν σημαίνει ότι αυτά που προέκυψαν και βιώνουμε ήταν σκόπιμα προσχεδιασμένα. Εκείνο όμως που κυρίως θέλω να θυμίσω σε αυτούς τους «χριστιανούς» είναι η παραβολή της μελλούσης κρίσεως που διαβάστηκε στις εκκλησίες την Κυριακή της Απόκρεω.

Σε ένα σημείο, όπου ο Χριστός απευθύνεται στους καταδικασμένους, λέγει: «…ἐπείνασα γάρ, καὶ οὐκ ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ οὐκ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ οὐ συνηγάγετέ με, γυμνός, καὶ οὐ περιεβάλετέ με…». Όπως η παραβολή αφήνει να εννοηθεί στη συνέχεια και όπως όλοι οι εκκλησιαστικοί πατέρες τονίζουν, ο Θεός θα μας κρίνει με βάση την αγάπη που δείξαμε έμπρακτα στους συνανθρώπους μας, ανεξαρτήτως εθνότητας ή θρησκεύματος, και όχι με βάση το πόσο υπερασπιστήκαμε ιδεολογικά τον Χριστιανισμό.

Ο Θεός μάς θέλει Ανθρώπους (με α κεφαλαίο) και όχι οπαδούς Του. Εάν λοιπόν οι διάφοροι «χριστιανοί» θέλουν να είναι σύμφωνοι με την πίστη τους, ας πάνε να βοηθήσουν στα κέντρα υποδοχής των προσφύγων, να προσφέρουν ρουχισμό και τρόφιμα ή ακόμα και να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στα σπίτια τους (εάν φοβούνται, ας φιλοξενήσουν μόνο γυναικόπαιδα). Διαφορετικά, ας σιωπήσουν. Διότι είναι μεν δικαίωμα τους να ενστερνίζονται φιλο- ή κρυπτο-χρυσαυγίτικες απόψεις, αλλά με κανένα τρόπο δεν αποτελεί δικαίωμα τους να προσπαθούν να θεμελιώσουν αυτές τις ξενοφοβικές απόψεις στο όνομα του Χριστού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

* Ο κ. Παναγιώτης-Σωκράτης Λουμάκης, είναι γενικός ιατρός στο Κέντρο Υγείας Αγιάς