Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

• Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού • Σχολή Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2016 15:42

 

Περιγραφή

Οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.) παρέχουν σύγχρονη εκπαίδευση στη ναυτιλιακή θεωρία και τη χρήση νέων τεχνολογιών, ανοίγοντας προοπτικές για μια λαμπρή σταδιοδρομία στους Αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού.

Μαθήματα

Ενδεικτικά, μερικά από τα μαθήματα που διδάσκονται στα δύο τμήματα είναι τα ακόλουθα:

ΠΛΟΙΑΡΧΟΙ: Μαθηματικά, Φυσική, Στοιχεία Συνταγματικού και Ναυτικού Δικαίου, Ναυτική Τέχνη - Διεθνείς Κανόνες προς Αποφυγή Συγκρούσεως, Ναυτιλία, Επικοινωνίες, Μετεωρολογία, Radar, Ναυτικά Ηλεκτρονικά Όργανα (Ν.Η.Ο.), Ανθρώπινες Σχέσεις, Ασφάλεια Φυλακής - Σύστημα Ασφαλούς Διαχείρισης, Μεταφορά Φορτίων, Οικονομική Εκμετάλλευση Πλοίου, Διαμήκης Ευστάθεια – Κοπώσεις, Διεθνείς Κανονισμοί κ.ά.

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ: Ηλεκτροτεχνία, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά, Φυσική, Ναυτικές Μηχανές, Μηχανολογικό Σχέδιο, Ασκήσεις Τεχνουργίου - Μηχανοστασίου, Βοηθητικά Μηχανήματα Πλοίων, Αντοχή Υλικών, Εφαρμοσμένη Θερμοδυναμική, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης, Πληροφορική, Μεταλλογνωσία, Εισαγωγή στον Αυτόματο Έλεγχο - Αυτοματισμοί Πλοίων, Ατμοστρόβιλοι, Καύσιμα - Λιπαντικά, Ψυκτικές Κλιματιστικές Εγκαταστάσεις, Ατμοπαραγωγοί κ.ά.

Στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της σχολής υπάρχουν και δύο Θαλάσσια Εξάμηνα, μετά το 1ο και το 3ο Διδακτικό εξάμηνο. Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών ταξιδιών οι σπουδαστές και των δύο ειδικοτήτων συμπληρώνουν ειδικό εγχειρίδιο κατευθυνόμενης εκπαίδευσης σε πλοίο, στο οποίο ναυτολογούνται και ταξιδεύουν ως μέλη του πληρώματος. Όσο διαρκεί το ταξίδι αμείβονται και στο τέλος, υποβάλλουν το εγχειρίδιό τους στην Ακαδημία για έγκριση. Η επιλογή του πλοίου γίνεται είτε από το σπουδαστή είτε από τη Δ.ΕΚ.Ν.

Εργασιακά

Οι απόφοιτοι των Α.Ε.Ν. μπορούν να εξελιχθούν σε Β’ Πλοιάρχους ή Μηχανικούς και στη συνέχεια σε Α’ Πλοιάρχους ή Μηχανικούς, αφού πραγματοποιήσουν θαλάσσια υπηρεσία και αποκτήσουν την κατάλληλη επιμόρφωση. Σήμερα, η απαιτούμενη θαλάσσια υπηρεσία για τη βαθμολογική προαγωγή σε Πλοιάρχους ή Μηχανικούς Β’ είναι 24 μήνες (από 36 που ήταν πριν) και για την προαγωγή σε Πλοιάρχους ή Μηχανικούς Α’ είναι 36 μήνες (από 48 που ήταν παλαιότερα).

Η σταδιοδρομία στη Ναυτιλία δεν περιορίζεται, όμως, μόνο στα πλοία. Γύρω από αυτή δραστηριοποιούνται και πολλοί άλλοι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, όπως ναυτιλιακές επιχειρήσεις, ναυπηγήσεις, επισκευές, εφοδιασμοί, πρακτορεύσεις, νηογνώμονες, ασφαλίσεις, παρεμφερείς Δημόσιοι και Ιδιωτικοί Οργανισμοί κ.ά. Αυτοί προσφέρουν εναλλακτικές δυνατότητες απασχόλησης και ουσιαστικές προοπτικές εξέλιξης, ανάλογα με τη θέληση και τη φιλοδοξία του καθενός. Με τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκτά ο Αξιωματικός, όταν υπηρετεί στα πλοία, έχει όλες τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που του επιτρέπουν να σταδιοδρομήσει αργότερα και στην ξηρά. Πολλά ανώτερα και ανώτατα στελέχη που απασχολούνται σήμερα στους παραπάνω κλάδους προέρχονται από τις τάξεις των Αξιωματικών του Εμπορικού Ναυτικού.

Τέλος, για να προαχθεί κάποιος από τη θέση του Γ’ Πλοιάρχου ή Μηχανικού σε Β’ Πλοίαρχο ή Μηχανικό απαιτούνται 24 μήνες θαλάσσιας υπηρεσίας. Και αντίστοιχα για να προαχθεί κάποιος από τη θέση του Β’ Πλοιάρχου ή Μηχανικού σε Α’ Πλοίαρχο ή Μηχανικό απαιτούνται 36 μήνες θαλάσσιας υπηρεσίας.

Χρήσιμες Πληροφορίες

 Τα τελευταία είκοσι χρόνια η Εμπορική Ναυτιλία γνώρισε μια τεχνολογική επανάσταση, χωρίς προηγούμενο, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μια δραματική αλλαγή στη σύνθεση του στόλου της. Υπερδεξαμενόπλοια (πλοία πάνω από 200.000 τόνους [dwt], υπερμεγέθη φορτηγά ξηρού φορτίου (bulk carriers) πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, χημικών ουσιών, υγραερίων και επιβατηγά πλοία συνθέτουν σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του στόλου μας. Τα σύγχρονα πλοία είναι αυτοματοποιημένα με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας.

 Το επάγγελμα του Αξιωματικού του Εμπορικού Ναυτικού είναι από τα καλύτερα αμειβόμενα παγκοσμίως. Ο μισθός του Γ’ Πλοιάρχου και Γ’ Μηχανικού υπερβαίνει τα € 3.000, ο μισθός του Β’ Πλοιάρχου και Β’ Μηχανικού υπερβαίνει τα € 5.700 και ο μισθός του Α’ Πλοιάρχου και Α’ Μηχανικού υπερβαίνει τα € 7.400.

 Κατά τη διάρκεια άσκησης επί πλοίου (1ο και 2ο θαλάσσιο ταξίδι διάρκειας 6 μηνών το καθένα), οι σπουδαστές αμείβονται.

Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 621 του βιβλίου «Πάμε... Πανεπιστήμιο 2016»

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Τηλ. 210-6778777

URL: www.orientum.gr

e-mail: info@orientum.gr