ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙ-ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ- ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

Μια πινακίδα από Έλληνες, για Έλληνες

* Κι όμως το Δημόσιο καταβάλλει σχεδόν τα μισά χρήματα ενώ ο ανάδοχος εισπράττει τα διόδια

Δημοσίευση: 02 Ιουλ 2016 16:20

 

Από τον Κώστα Μεζάρη

Να μία αξιοπερίεργη περίπτωση, με αμιγώς ελληνικά χαρακτηριστικά.

Είναι πολύ ενδιαφέρον που κανείς ανευθυνοϋπεύθυνος μέχρι σήμερα δεν την έχει επισημάνει. Οπωσδήποτε θα υπάρξει απάντηση, αλλά είμαι περίεργος για το περιεχόμενό της. Πρόκειται για μια πινακίδα, διαφημιστική(;) - πληροφοριακή για το έργο της κατασκευής της ΠΑΘΕ στο τμήμα Μαλιακός-Κλειδί. Έχει τοποθετηθεί εδώ και χρόνια, υποτίθεται για να ενημερώνει τους διερχόμενους από τα Τέμπη για το έργο. Είναι μεγάλη (περίπου 4 Χ 8 μ) και εκτιμάται ότι η ύπαρξή της προβλέπεται στην σύμβαση παραχώρησης της ΠΑΘΕ για να γνωρίζει ο διερχόμενος τα στοιχεία του έργου.

Αλλά...

Αλλά, έχει τοποθετηθεί σε λανθασμένη θέση, ώστε η παραμικρή προσπάθεια ανάγνωσης των αναγραφόμενων στην πινακίδα να είναι επικίνδυνη για τους διερχόμενους με αυτοκίνητο. Να την διαβάσει κάποιος οδηγώντας είναι αδύνατον. Και επιβάτης όμως να είναι, δεν προφταίνει να διαβάσει ούτε μία σειρά.

Βρίσκεται στο αριστερά πλευρό της εθνικής οδού για κάποιον που εξέρχεται από τα Τέμπη με κατεύθυνση προς τη Λάρισα, πάνω σε μια δεξιά στροφή. Η όψη της στρέφεται προς τα Τέμπη και υποτίθεται ότι ενημερώνει εκείνον που εξέρχεται από τα Τέμπη, ο οποίος όμως για να τη διαβάσει πρέπει να σταθμεύσει εκτός δρόμου, να διασχίσει με κίνδυνο της ζωής του την εθνική οδό, να σταθεί στο όριο της οδού για μερικά λεπτά και να την επαναδιασχίσει.

Κάποιοι «υπεύθυνοι» για να τηρήσουν τον όρο της ενημέρωσης για το έργο την τοποθέτησαν εκεί, χωρίς να σκεφτούν αν μπορεί να την διαβάσει κάποιος εποχούμενος διερχόμενος. Κάποιοι άλλοι «υπεύθυνοι», από εκείνους που κατά καιρούς επισκέπτονται το έργο δήθεν για να το επιθεωρήσουν, αλλά για να κάνουν δηλώσεις και να βγουν φωτογραφίες «επί τόπου», δεν το πρόσεξαν και δεν φρόντισαν να διορθωθεί. Επίσης καμιά δημόσια υπηρεσία, από εκείνες που ελέγχουν την ασφάλεια των εθνικών οδών, δεν έχει παρέμβει για την επικινδυνότητα της θέσης της πινακίδας. Επιτρέπεται η τοποθέτηση πληροφοριακών πινακίδων, πέραν εκείνων που προβλέπονται στον Κ.Ο.Κ., στο όριο της εθνικής οδού; Και μάλιστα με ένα πλήθος στοιχείων, που για να τα διαβάσει κάποιος πρέπει να στέκεται για κάποια λεπτά μπροστά της; Σε ποιους απευθύνεται η πινακίδα; Στους περιπατητές της εθνικής οδού;

Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει εκεί μία ενημερωτική πινακίδα, η οποία αφενός δεν ενημερώνει τους διερχόμενους, αφετέρου είναι επικίνδυνη αν θελήσει κάποιος να τη διαβάσει. Τότε, εύλογα προκύπτει το ερώτημα, γιατί υπάρχει;

Η απάντηση είναι μία: γιατί βρίσκεται στην Ελλάδα, τοποθετήθηκε από Έλληνες και απευθύνεται σε Έλληνες.

Ο χώρος των παλαιών διοδίων στα Τέμπη, που είναι άνετος και επιτρέπει την ασφαλή στάθμευση, απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από τη σημερινή θέση της πινακίδας και θα ήταν ο πλέον κατάλληλος για την τοποθέτησή της.

Επειδή είμαι βέβαιος ότι κανείς από τους Λαρισαίους που διέρχονται οδικώς από τα Τέμπη δεν την έχει διαβάσει, γιατί προτιμά τη ζωή του παρά τις πληροφορίες για το έργο, από τη φωτογραφία της, μπορεί κάποιος να μάθει και τους υπεύθυνους της τοποθέτησής της.

Μπορεί επίσης να μάθει ότι η κατασκευή της ΠΑΘΕ (τμήμα Μαλιακός- Κλειδί, με τις σήραγγες, τις γέφυρες και τα ειδικά τεχνικά έργα) δεν χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον ανάδοχο παραχωρησιούχο, ο οποίος έχει εγκαταστήσει τους σταθμούς διοδίων και εισπράττει αποδίδοντας ένα μικρό ποσοστό στο Δημόσιο, αλλά σχεδόν τα μισά χρήματα τα καταβάλλει το Δημόσιο.

Μπορεί επίσης να διαπιστώσει από τα αναγραφόμενα στην πινακίδα ποσά ότι οι «υπεύθυνοι» της κατασκευής και τοποθέτησής της φαίνεται ότι δεν τα πάνε και τόσο καλά με την πρόσθεση και την αφαίρεση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass