Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2016 15:45

 

Του Βασίλη Βλάχου*

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Κίνα και μεταξύ άλλων εντυπωσιάστηκε από την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η συγκεκριμένη χώρα στις νέες τεχνολογίες. Έχει απόλυτο δίκιο σε αυτό.

Σε 20 χρόνια στα περισσότερα κράτη η οδήγηση θα είναι απαγορευμένη δραστηριότητα για τους ανθρώπους. Τα μελλοντικά οχήματα αναμένεται ότι θα κινούνται με πολλή περισσότερη ασφάλεια και οικονομία από μόνα τους και συνεπώς ο ρόλος του ανθρώπου θα περιορίζεται σε αυτόν του επιβάτη. Εκτός από την άνεση και ευκολία που θα έχει αυτή η εξέλιξη για τον περισσότερο κόσμο, προβλέπεται ότι θα ελαχιστοποιηθούν τα τροχαία και συνεπακόλουθα οι θάνατοι και σοβαροί τραυματισμοί που προκαλούν. Οφέλη θα προκύψουν από τον περιορισμό του χρόνου των μετακινήσεων και την αποφυγή των μποτιλιαρισμάτων, ενώ παράλληλα θα γίνεται η βέλτιστη ενεργειακή κατανάλωση του οχήματος μειώνοντας αισθητά την επιβάρυνση στο περιβάλλον. Την ίδια στιγμή οι περισσότερες ιατρικές επεμβάσεις θα πραγματοποιούνται με την χρήση της ρομποτικής. Ήδη από σήμερα έχει ξεκινήσει η σχετική συζήτηση για τα πλεονεκτήματα που έχει η ρομποτική ιατρική όπου δεν υπεισέρχονται αστάθμητοι παράγοντες όπως το άγχος του ιατρού ή σταθερότητα του χεριού του μετά από κάποια ηλικία. Ταυτόχρονα τα περισσότερα νέα εργοστάσια τόσο στην Ευρώπη αλλά ακόμη και στην Κίνα που τα εργατικά κόστη είναι ιδιαίτερα χαμηλά, είναι πλήρως αυτοματοποιημένα από ρομπότ με τους ανθρώπους να περιορίζονται σε καθαρά εποπτικό ρόλο.

Είτε συμφωνούμε, είτε διαφωνούμε σε ηθικό και ιδεολογικό επίπεδο, είναι πλέον αδύνατο να ανακοπεί η πρόοδος της επιστήμης και ειδικά των νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Το μόνο που αναμφίβολα πρέπει να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι οι εξελίξεις αυτές, που κάποιοι τις έχουν κιόλας προεξοφλήσει ως την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, θα είναι επωφελείς για την πατρίδα μας και τους ανθρώπους της. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αναγνώστες θα αναγνωρίσουν ότι κάθε οικονομική επανάσταση αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για ένα “ανακάτωμα της τράπουλας”. Σε αυτές τις περιπτώσεις κερδισμένοι μπορούν να βγουν και οι λιγότερο δυνατοί παίκτες αν προετοιμαστούν σωστά και αξιοποιήσουν τα στρατηγικά τους πλεονεκτήματα. Η Ελλάδα προφανώς απώλεσε στο παρελθόν πλήθος ευκαιριών με τρόπο που χρησιμοποίησε τα τεράστια κοινοτικά πακέτα και ευρωπαϊκά πλαίσια στήριξης. Σήμερα με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετά από ένα καταστροφικό χρόνο διακυβέρνησης, θα περίμενε κανείς ότι οι ιθύνοντες θα κάνουν ότι είναι εφικτό για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά τους.

Μια ουσιαστική επένδυση στην πληροφορική και το Διαδίκτυο, σε συνδυασμό με το άριστο ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό που έχει η Ελλάδα, θα μπορούσαν να επαναφέρουν τη Χώρα στον τεχνολογικό χάρτη και να αναστρέψουν το φαινόμενο της “φυγής εγκεφάλων” στο εξωτερικό που ο Έλληνας φορολογούμενος έχει πληρώσει ακριβά για να σπουδάσουν. Φευ όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για μια φορά ακόμα απογοητεύει παταγωδώς.

Για να κλείσει όπως-όπως το Μνημόνιο της και να διατηρήσει στην εξουσία τους πολλούς και διάφορους Καρανίκες που έχει προσλάβει με μηδενική επαγγελματική αλλά τεράστια κομματική προϋπηρεσία, αποφάσισε να φορολογήσει το Internet, τη συνδρομητική τηλεόραση αλλά και την κινητή τηλεφωνία. Με άλλα λόγια, προτίμησαν να φορολογήσουν κάθε τεχνολογική δραστηριότητα που θα μπορούσε να επιφέρει μελλοντική ανάπτυξη σε ένα μεταβαλλόμενο κόσμο όπου η μόνη σταθερά είναι η διαρκής ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών.

Στο Ποτάμι έχουμε θέσει την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ως την πρώτη προτεραιότητα. Η πληροφορική και το Διαδίκτυο είναι η απάντηση στη γραφειοκρατία και τη διαφθορά όπως έχει γίνει πασιφανές και από τη “Διαύγεια” την οποία προσπαθούν υπογείως να ακυρώσουν οι κυβερνώντες. Εμείς στο Ποτάμι θεωρούμε ότι πρέπει να δοθούν όλα τα αναπτυξιακά και επενδυτικά κίνητρα για να ενσωματωθούν οι νέες τεχνολογίες σε όλο το φάσμα όσων Ελληνικών επιχειρήσεων έχουν απομείνει.

Ουσιαστικότερο ωστόσο είναι να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις ακριβώς πάνω σε αυτούς τους τομείς με στόχο να καλυφθούν όχι οι ανάγκες του 2016 αλλά οι επιχειρηματικές ευκαιρίες του 2030. Αν αυτή η κυβέρνηση δε μπορεί να ενισχύσει τις εταιρίες και τους επαγγελματίες που ασχολούνται με ότι θα είναι πραγματικά σημαντικό τα χρόνια που θα έρθουν, τουλάχιστον ας μην τις κλείσει φορολογώντας τες ανελέητα.

Το Ποτάμι είναι το κίνημα που αξιοποιεί πλήρως την πληροφορική για να εξοικονομήσει χρόνο και χρήμα. Έχει ήδη πραγματοποιήσει ένα συνέδριο και ένα δημοψήφισμα όπου τα μέλη του μπόρεσαν και ψήφισαν ηλεκτρονικά από το κινητό τους τηλέφωνο αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που διαθέτει. Το Ποτάμι επίσης είναι κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί ότι υπάρχει εγκατεστημένο, λειτουργικό και πλήρως εξοφλημένο από τους Έλληνες φορολογούμενους σύστημα Ηλεκτρονικών Ψηφοφοριών και παρόλα αυτά το Προεδρείο της Βουλής και τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα επιμένουν ακόμα, να διεξάγουν τις ψηφοφορίες ξημερώματα με κάλπες, φακέλους, ψηφοδέλτια και κάτι περίεργους τύπους που ονομάζονται “ψηφοσυλλέκτες”.

* Ο Βασίλης Βλάχος (vsvlachos at gmail.com) είναι Επίκουρος Καθηγητής στο ΤΕΙ Θεσσαλίας και μέλος της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) στο Ποτάμι