Ανάλυση

Ο ΣΥΡΙΖΑ σάρωσε τη Ν.Δ. στις εκλογές

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2015 10:50 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 19:29

Από τον Γιώργο Δελαστίκ

Υπερέβη κάθε προσδοκία η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Την ώρα που οι ύποπτες δημοσκοπήσεις ισχυρίζονταν ότι "κλείνει η ψαλίδα" μιας υποτιθέμενης διαφοράς 3-5 μονάδων, ξαφνικά η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν.Δ. που έβγαλαν οι κάλπες αποδείχθηκε ότι ήταν... 8,5 (!!!) εκατοστιαίες μονάδες διαφορά - 36,34% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 2.246.064 ψήφοι έναντι ποσοστού 27,81% και 1.718.815 ψήφων για τη Ν.Δ. Οκτώμισι μονάδες διαφορά και μισό εκατομμύριο ψήφοι περισσότερες συνιστούν συντριβή της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι απλή ήττα!

Στις 13 εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν γίνει για βουλευτικές εκλογές μετά το 1981, μία και μοναδική φορά, το 2009, η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου κόμματος υπήρξε τόσο μεγάλη, μεγαλύτερη από 8,5 μονάδες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 78 έδρες περισσότερες από όσες είχε πάρει τον Ιούνιο του 2012, στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Από 71 έδρες που είχε τις έκανε 149! Δύο μόλις έδρες λιγότερες από τις 151 που θα του χάριζαν την αυτοδυναμία. Οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου γελοιοποίησαν και αυτοί τις δημοσκοπήσεις. Όχι μόνο μπήκαν στη Βουλή, ενώ οι δημοσκόποι τους εμφάνιζαν να χαροπαλεύουν με το όριο του 3% και μάλιστα να χάνουν τη μάχη, αλλά πήραν και ποσοστό άνετης υπέρβασης του ορίου εισόδου στο Κοινοβούλιο. Με το 4,75% που πήραν πέρασαν οριακά και το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου, το οποίο πήρε μόνο 4,68%.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΕΛ

Μην έχοντας αυτοδυναμία, ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε καθόλου να σχηματίσει κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ - κυβέρνηση αντιμνημονιακή, βάσει των διακηρύξεων των δύο κομμάτων. Ευνόητο είναι πως μια τέτοια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατά κανέναν τρόπο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί "αριστερή κυβέρνηση".

Είναι μια κυβέρνηση που θα κινηθεί μέσα στο αστικό πλαίσιο. Αυτό όμως καθόλου δεν υπαγορεύει να ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική, η οποία να αποσκοπεί πρωτίστως στην οικονομική ανακούφιση, ελάφρυνση των ασθενέστερων λαϊκών στρωμάτων. Δεν προδικάζει όμως κατά κανένα τρόπο ότι όντως θα ακολουθήσει τέτοια πολιτική η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και αν αυτή την πολιτική επαγγέλλονται και έχουν εξαγγείλει και τα δύο κόμματα που την συναπαρτίζουν. Από τις πράξεις κρίνονται τα κόμματα και όχι από τις εξαγγελίες. Από τις κυβερνητικές πράξεις τους και όχι από τα όσα λένε όταν βρίσκονται στην αντιπολίτευση, όπου τα λόγια δεν κοστίζουν τίποτα.

"Αρχή άνδρα δείκνυσι", άρα τώρα θα κριθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Θα κριθεί όχι για τις προθέσεις του, αλλά για τα κυβερνητικά πεπραγμένα του. Ίδωμεν.

ΤΟΥΣ ΔΙΕΛΥΣΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Η εφαρμογή του Μνημονίου διέλυσε κοινοβουλευτικά όλα τα κόμματα που το υπηρέτησαν, υλοποιώντας από κυβερνητικές θέσεις τις προβλέψεις του. Μέχρι στιγμής μόνο η Ν.Δ. δεν έχει καταβάλει παρά μόνο το εκλογικό αντίτιμο, όχι όμως και το πολιτικό, το οποίο συνίσταται στην ουσιαστική εξαφάνιση όλων των μνημονιακών κομμάτων.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο πλήρωσε βέβαια και η Ν.Δ., χάνοντας... 53 (!) έδρες. Από τις 129 που είχε βγάλει την περασμένη Κυριακή πήρε μόνο 76, χάνοντας βέβαια σχεδόν αποκλειστικά τις 50 έδρες που παίρνει δώρο το πρώτο κόμμα, οι οποίες φυσικά πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη φορά. Αυτές οι 50 έδρες του "μπόνους" ήταν άλλωστε ο καθοριστικός παράγοντας που είχε επιτρέψει τον σχηματισμό της προηγούμενης κυβέρνησης, αφού χωρίς το μπόνους η Ν.Δ. είχε βγάλει τον Ιούνιο του 2012 μόνο 79 όλους κι όλους βουλευτές. Προστιθέμενοι σε αυτούς οι 33 που είχε βγάλει το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν παρά 112. Ακόμη και με 17 της ΔΗΜΑΡ δεν έκαναν τίποτα, αφού έφταναν μόλις τους 129, όσους δηλαδή πήρε μόνη της η Ν.Δ. μαζί με το μπόνους των 50 εδρών.

Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Από τις 179 έδρες που είχε η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη που σχηματίστηκε τον Ιούνιο του 2012, την περασμένη Κυριακή έχασε τις... 90!!! Μείον 53 έδρες η Ν.Δ., μείον 20 έδρες το ΠΑΣΟΚ, μείον 17 η ΔΗΜΑΡ - άθροισμα μείον 90! Ακριβώς τις μισές έδρες τους έχασαν τα κόμματα της αρχικής μνημονιακής κυβέρνησης.

Η Ν.Δ. μπορεί να έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι ως κόμμα δεν έχασε ούτε δύο ολόκληρες εκατοστιαίες μονάδες, αφού από το 29,66% του 2012 έπεσε την περασμένη Κυριακή στο 27,81%. Μόνο που αυτές οι δύο μονάδες της στοίχισαν 53 βουλευτικές έδρες και μαζί με αυτές και την κυβερνητική εξουσία, χώρια που ο ΣΥΡΙΖΑ την πέρασε ακόμη οκτώμισι μονάδες!!! Επειδή μάλιστα τον Ιούνιο του 2012 είχε περάσει η Ν.Δ. τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου τρεις εκατοστιαίες μονάδες, η δήθεν "σταθερότητα" της Ν.Δ. στο ποσοστό της σηματοδότησε μια συνολική αντιστροφή πάνω από... έντεκα μονάδες από τις προηγούμενες έως αυτές τις βουλευτικές εκλογές! Δεν λες και "ασήμαντη" μια αντιστροφή 11 μονάδων!!!

ΕΝΘΑΔΕ ΚΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ κατέβαλε και κοινοβουλευτικό και πολιτικό αντίτιμο - πράγμα απολύτως λογικό, τίμιο και δίκαιο αφού το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που υπό την πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου έβαλε την Ελλάδα στο επαίσχυντο καθεστώς μνημονιακής υποτέλειας.

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, το ΠΑΣΟΚ από τις 33 έδρες που είχε έχασε τις 20 και του απέμειναν μόνο 13. Τεράστια απώλεια.

Σε πολιτικό επίπεδο, το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά "κηδεύτηκε" σε αυτές τις εκλογές. Το 2009 είχε πάρει 43,92%. Τον Ιούνιο του 2012 ο λαός το τιμώρησε ανελέητα επειδή μας είχε βάλει στο Μνημόνιο και του έδωσε μόνο... 12,28%, στερώντας του πάνω από 30 (!) εκατοστιαίες μονάδες. Την Κυριακή το ενταφίασε πολιτικά, δίνοντάς του μόνο... 4,68% - σχεδόν 40 (!!!) μονάδες λιγότερο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος νόμιζε ότι θα μπορούσε κάπως να κρύψει την εκ των προτέρων βέβαιη συντριβή του, βάζοντας στόχο να βγει το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα, ανεξαρτήτως ποσοστού. Αντί για τρίτο όμως βγήκε το ΠΑΣΟΚ... έβδομο κόμμα στα επτά κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή!!!

Ο Ευ. Βενιζέλος παρέλαβε το κόμμα του ΠΑΣΟΚ με θεωρητικό ποσοστό 43,92%, το πήγε το 2012 στο 12,28% και τώρα το καταβαράθρωσε στο 4,68%! Παρ' όλα αυτά, ούτε καν ανακοίνωσε ότι παραιτείται εξαιτίας της παταγώδους αποτυχίας του! Προφανώς θεωρεί αναχρονιστικό θεσμό τις παραιτήσεις προέδρων...

ΕΞΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ!

Από ποιον όμως να πάρει παράδειγμα ο Ευ. Βενιζέλος; Από τον προκάτοχό του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος έφτιαξε δικό του κόμμα και ζήτησε ψήφο, μην έχοντας προφανώς αντιληφθεί πόσο τον μισούν οι πολίτες εξαιτίας του Μνημονίου;

Υποθέτουμε ότι θα του ήρθε "κεραμίδα" του Γιώργου Παπανδρέου μόλις είδε το ποσοστό του κόμματός του, του ΚΙΔΗΣΟ (Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών). Τον πέταξε κλωτσηδόν εκτός Βουλής ο ελληνικός λαός τον Γιώργο Παπανδρέου, με το 2,46! που του έδωσε! Τον έκανε εξωκοινοβουλευτικό!

Είναι απίστευτο, ο πρωθυπουργός του 44% το 2009, πέντε χρόνια αργότερα να μην παίρνει ούτε 3% για να μπει στη Βουλή και να έχει τουλάχιστον βουλευτική ασυλία! Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου να καταντάει εξωκοινοβουλευτικός παράγοντας στη χώρα του!

Βέβαια, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το ΚΙΔΗΣΟ, το κόμμα του Γιώργου, είναι με διαφορά το πρώτο κόμμα ...εκτός Βουλής! Πέρασε με 0,67% την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος είναι δεύτερος στο Εξωκοινοβούλιο με 1,79%. Ο Γιώργος πέρασε και τον Απόστολο Γκλέτσο, ο οποίος κατετάγη τρίτος σε απόσταση αναπνοής από τον Λεβέντη, με 1,77%. Ο Γιώργος πήρε 152.230 ψήφους, ο Λεβέντης μόνο 110.826 και ο Γκλέτσος κάπου χίλιες ψήφους λιγότερες, 109.483 για την ακρίβεια.

ΠΟΤΑΜΙ, Η ΝΕΑ ΔΗΜΑΡ

Τέταρτο κατετάγη τελικά το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, μετά από την Χρυσή Αυγή. Τρίτη η Χρυσή Αυγή με 6,28% και 388.447 ψήφους, τέταρτο το Ποτάμι με 6,05% και 373.868. Γλίσχρο το ποσοστό του Ποταμιού, είναι αλήθεια.

"Εάν το Ποτάμι είναι μια δύναμη του 6%, θα είναι το παιδί για τα τσιγάρα. Εάν το Ποτάμι όμως είναι δυνατό, με διψήφιο ποσοστό και καθαρά Τρίτη δύναμη της χώρας, θα υποχρεωθούν να κυβερνήσουν με τους όρους του Ποταμιού", έλεγε ο Σταύρος Θεοδωράκης στις 22 Νοεμβρίου 2014, μιλώντας στην Ερμούπολη της Σύρου, θύμισε η "Εφημερίδα των Συντακτών". Εντάξει, διψήφιο ποσοστό δεν πήρε. Ούτε και κατάφερε να βγει τρίτο κόμμα. Αυτό το 0,05% που πήρε παραπάνω το Ποτάμι από το 6%, αρκεί άραγε για να το κάνει να μην είναι πλέον "το παιδί για τα τσιγάρα"; Ιδού η απορία!

Πάντως, είναι φανερό ότι στο Ποτάμι δεν μετακόμισαν κάποιοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που επανεξελέγησαν με το νέο κόμμα τους (σ.σ. Ψαριανός και Λυκούδης), αλλά και όλοι σχεδόν οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ. Μυρίστηκαν προσκόλληση σε κυβέρνηση και έσπευσαν! Η ΔΗΜΑΡ είχε πάρει το 2012 6,26%, το Ποτάμι πήρε τώρα 6,05%, στο οποίο ποσοστό αν προστεθεί και το 0,49% που πήρε η ΔΗΜΑΡ, βγαίνει άθροισμα 6,54%. Επίσης 17 έδρες είχε πάρει η ΔΗΜΑΡ τον Ιούνιο του 2012, ακριβώς 17 έδρες πήρε και το Ποτάμι την περασμένη Κυριακή! Καλή συνέχεια, λοιπόν.

ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΚΕ

Μια μικρή ανάσα πήρε και το ΚΚΕ σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές. Ξεκόλλησε από το 4,50% που είχε πάρει τον Ιούνιο του 2012 και το οποίο συνιστά το απόλυτο ναδίρ του ως ποσοστό, οριακά χειρότερο από το 4,54% το 1993. Όσο και αν αυτό το 5,47% της περασμένης Κυριακής συνιστά το τρίτο χειρότερο εκλογικό του ποσοστό στις 16 βουλευτικές εκλογές που έχουν γίνει μετά την κατάρρευση της χούντας, είναι μια ανάσα για το ΚΚΕ, το οποίο αποτελεί ίσως τον πιο φανατικό εχθρό του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης που συγκροτήθηκε με πυρήνα αυτό το κόμμα που αυτοχαρακτηρίζεται αριστερό.

Το ουσιώδες πάντως είναι ότι οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ανέτρεψαν εκ βάθρων το πολιτικό σκηνικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τις έδρες που είχε κατά 110% και σχημάτισε κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, των οποίων οι έδρες μειώθηκαν κατά 35%. Η Ν.Δ. έχασε το 41% των εδρών της. Το ΠΑΣΟΚ έχασε το... 60% (!) των εδρών που είχε. Η ΔΗΜΑΡ διαλύθηκε, αλλά όλες τις έδρες της τις πήρε το Ποτάμι, το οποίο και την αντικατέστησε στο πολιτικό σκηνικό με τις ίδιες ουσιαστικά αρχές. Το ΚΚΕ κέρδισε τρεις έδρες. Η Χρυσή Αυγή έχασε μεν μία έδρα από τις 18 που είχε, αλλά ανέβηκε από την Πέμπτη στην Τρίτη θέση της κατάταξης των πολιτικών κομμάτων.

Όπως γράφαμε και προεκλογικά, δεν έμεινε λίθος επί λίθου από το παλιό προεκλογικό σκηνικό!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass