Προβληματισμοί

Η γλώσσα μας

Δημοσίευση: 22 Φεβ 2017 17:20

Γωνία το κατάστημα σε κεντρική πλατεία. Είναι περίοδος εκπτώσεων και οι βιτρίνες έλκουν τους πελάτες όπως ο μαγνήτης το μέταλλο.

Στην κεντρική βιτρίνα, έχουν αναρτήσει διαφημιστική πινακίδα: "Sales but we do it only for you" (εκπτώσεις αλλά μόνο για σας). Ένας παράξενος τύπος περιποιείται τον πελάτη και μπαίνει στο κατάστημα. "Good morning. I am the man that you ask for" (Καλημέρα, είμαι αυτός που ζητάτε).

Και ο καταστηματάρχης: "Συγνώμη, δεν σας καταλαβαίνω. Τι θέλετε; Δεν μιλάτε Ελληνικά;". Και ο "παράξενος" πελάτης σε άπταιστα Ελληνικά λέγει: "Ρε, ανόητε, Αγγλικά δεν ξέρεις, πελάτες ξενόγλωσσους δεν περιμένεις στη Λάρισα μεσ' το καταχείμωνο. Προς τι οι διαφημίσεις σε ξένη γλώσσα; Τι σόι Έλληνας είσαι; Τι ξενομανία είν' αυτή;

Έχουμε ξεπουλήσει τα πάντα. Έχουμε χρεώσει και τα εγγόνια μας. Το μόνο που μας έχει απομείνει είναι η γλώσσα μας, μωρέ! Και έρχεσαι τώρα εσύ και πολλοί άλλοι "Ελληναράδες" να την πετάτε στον κάδο της ανακύκλωσης επειδή το απαιτεί η μόδα;

Η γλώσσα, μικρέ, δεν εντάσσεται στη μόδα και τη διαφήμιση. Η γλώσσα είναι η ψυχή του λαού μας. Η ελληνική γλώσσα αποτέλεσε τα θεμέλια για όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες. Είναι η ψαρόκολλα που συνδέει τις τρεις μεγάλες αξίες της ζωής: "Πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια".

Σ' αυτή τη γλώσσα έγραψαν οι μεγάλοι φιλόσοφοι. Αυτή τη γλώσσα μίλησε ο πρωτόγονος άνθρωπος όταν βγήκε απ' τη σπηλιά και έγινε ο Homo Sapient. Σ' αυτή τη γλώσσα μιλάει και ο Θεός, αν βέβαια έχεις. Τα σύνορα της πατρίδας μας δεν είναι γεωγραφικά. Τα προσδιορίζει η γλώσσα. Αυτός είναι και ο λόγος που διεκδικούμε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Έφυγε ο "πελάτης" και μπήκε στο διπλανό καφέ. "Ένα βαρύ γλυκό σε χοντρό φλιτζάνι, παρακαλώ". Και ο σερβιτόρος: "Μόνο φραπέ, καπουτσίνο και εσπρέσο σερβίρουμε". Τι μιλάμε για οικονομική κρίση, για χρέη, για ανεργία, για κοινωνική και πολιτική φθορά και διαφθορά! Εδώ δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Όλα έχουν σμπαραλιάσει. Ακόμα και ο παραδοσιακός καφές, ο μεσολαβητής στη σύναψη σχέσεων εκτοπίστηκε από την καταραμένη μόδα - διαφήμιση που σε ατέλειωτη εναλλαγή όλα καλοζυγισμένα από το καπιταλιστικό σύστημα για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Η μόδα - διαφήμιση είναι επιδημία, τσουνάμι που έρχεται και παρέρχεται αφήνοντας πολλά θύματα. Έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο, αφού και γραφεία κηδειών διαφημίζουν εκπτώσεις! Σακάτηδες και υπερήλικες μην χάσετε την ευκαιρία! Ένας θάνατος μας ανήκει... Τι σήμερα, τι αύριο.

Κατάντημα!!!

Σπύρος Χαλικιάς

Υ.Γ.: Ανακοινώνεται στο καθ' έξιν υπερκαταναλωτικό κοινό, ότι οι διαφημίσεις κυκλοφορούν στους δρόμους και τις πλατείες με ποδήλατα. Και φυσικά στην Αγγλική γλώσσα... Τι, μόνο το όρος θα πηγαίνει στον Μωάμεθ...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass