Δεν είναι κατοστάρι, είναι μαραθώνιος!

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2015 11:55 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Μαϊ 2015 20:50


 

Γράφει ο Βασίλης Μπαλαής*

Oι πυκνές πολιτικές εξελίξεις των έξι μετεκλογικών εβδομάδων, παρά την ιλιγγιώδη ταχύτητά τους, μας επιτρέπουν, με μεγάλο ποσοστό βεβαιότητας, να καταλήξουμε σε ορισμένα βασικά συμπεράσματα.
1) Η ΕΕ πόρρω απέχει από το να θεωρηθεί ένωση ισότιμων κρατών ή εταίρων. Η καταθλιπτική παρουσία της Γερμανίας με την υπεράσπιση της πιο ακραίας λιτότητας, έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια την εξ ίσου καταθλιπτικήυποχώρηση της δημοκρατίας,ώστε να γίνουν αποδεκτές αυτές οι καταστροφικές-οικονομικά και κοινωνικά- πολιτικές.
2) Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σωστά αποφάσισε τη διεθνοποίηση της μάχης που δίνει ενάντια στις πολιτικές αυτές, με ορατά κέρδη και στο επίπεδο κυβερνήσεων και κομμάτων και στο επίπεδο της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.
3)  Η κατάργηση της τρόικας, με τους υπαλλήλους των θεσμών να καταρρακώνουν κάθε έννοια εθνικής αξιοπρέπειας, η κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων του mail Χαρδούβελη με περικοπές μισθών και συντάξεων, επιπλέον απολύσεις, αύξηση του ΦΠΑ κλπ, η παραδοχή από τη μεριά των δανειστών της ανθρωπιστικής κρίσης και η αντιμετώπισή της, η κατάργηση του μνημονίου και ο διαχωρισμός του από τη δανειακή σύμβαση, η συνδιαμόρφωση των μεταρρυθμίσεων, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους που εκκρεμεί από το 2012, η ελάττωση των τερατωδών πρωτογενών πλεονασμάτων και το τετράμηνο διάστημα για να προχωρήσουμε σε ένα νέο σχέδιο ανόρθωσης της κοινωνίας και οικονομίας, ήταν τα απτά αποτελέσματα της εργώδους κυβερνητικής προσπάθειας, που βέβαια έγινε με τους αναπόφευκτους, εκ της συγκυρίας, συμβιβασμούς.
4) Οι ρωγμές που δημιουργήθηκαν στο μέχρι χτες συμπαγές οικοδόμημα της λιτότητας είναι εμφανείς και πρέπει να διευρυνθούν.
5) Η πανθομολογούμενη ηρωϊκή, στην κυριολεξία, μάχη της κυβέρνησης για υπεράσπιση του αυτονόητου δικαιώματος του λαού να απαιτήσει την αντικατάσταση της προηγούμενης καταστροφικής πολιτικής από μια πολιτική κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης, οδήγησε σε πρωτοφανή ποσοστά λαϊκής αποδοχής της κυβέρνησης -70% έως 80%- που διαπερνά οριζοντίως όλα τα κόμματα.
Η ευρύτατη αυτή λαϊκή στήριξη αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης και πρέπει απαραίτητα να δυναμώσει αποφασιστικά.
6) Στις διαπραγματεύσεις συμμετέχει και ο λαός με τις συγκεντρώσεις και την τεράστια δημοσκοπική στήριξη της κυβέρνησης, αλλά και με άλλους, πολύ ουσιαστικούς, τρόπους, όπως η ακύρωση στην πράξη της προσπάθειας για δημιουργία ασφυξίας ρευστότητας με την ανάληψη των τραπεζικών μας καταθέσεων. Η πρακτική συστημικών τραπεζών να συστήνουν, κινδυνολογώντας,την απόσυρση των καταθέσεων και την τοποθέτησή τους σε αμοιβαία κεφάλαια με έδρα το εξωτερικό, πρέπει άμεσα να καταγγέλλεται στις αρμόδιες αρχές.
7) Η επιδίωξη των πιο επιθετικών κύκλων της ΕΕ και της Γερμανίας να συντριβεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε μέσω της διάρρηξης του ισχυρού δεσμού του με το λαό, είτε μέσω της βίαιης προσχώρησής του στην μνημονιακή πολιτική, είτε μέσω της ανατροπής της κυβέρνησης και αντικατάστασής της με ένα αντιδημοκρατικό μόρφωμα τύπου κυβέρνησης Παπαδήμου, είναι σταθερή και μόνιμη επιδίωξή τους. Βρίσκεται δε σε απόλυτη αρμονία με την θέληση και την επιδίωξη του διεφθαρμένου και διαπλεκόμενου οικονομικού κατεστημένου στην Ελλάδα,που εκφράζεται πολιτικά από τη ΝΔ της ακροδεξιάς ηγετικής ομάδας του κ. Σαμαρά,αλλά και από άλλες δυνάμεις,που ποντάρουν το μέλλον της πατρίδας μας στο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης».
8) Αιχμή του δόρατος των εξωτερικών εκβιασμών προς την κυβέρνηση θα αποτελέσει η προσπάθεια στραγγαλισμού του τραπεζικού μας συστήματος με το «στέγνωμα» της ρευστότητας από την ΕΚΤ. Η αναζήτηση και χρησιμοποίηση λοιπόν εναλλακτικών πηγών ρευστότητας από την κυβέρνηση, αναγορεύεται σε καθοριστικό παράγοντα που θα κρίνει την έκβαση της σκληρότατης μάχης που αυτή δίνει για τη σωτηρία του ελληνικού λαού.
Ακόμα μια φορά:Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να αυτοκτονήσει αποσύροντας τις τραπεζικές του καταθέσεις.
9) Η απόφαση της κυβέρνησης να τσακίσει την φοροδιαφυγή και το σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς (λαθρεμπόριο πετρελαίου, άδειες ΜΜΕ, νομοθετική κατοχύρωση και ενεργοποίηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στις τράπεζες κλπ) θα έχει ως αποτέλεσμα λυσσαλέα αντίδραση από τους εκπροσώπους τους, με τις πρώτες προειδοποιητικές βολές να έχουν ήδη πέσει.
10) Η κυβέρνηση θα κριθεί επίσης από την λύση των «μικρών», καθημερινών προβλημάτων. Θα πρέπει λοιπόν να βρει τρόπο να αποτρέψει το σαμποτάζ από τμήματα του κρατικού μηχανισμού που θα κάνουν ότι μπορούν ώστε να επιβραδύνουν, απονευρώσουν και τελικά να ακυρώσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ή να δημιουργήσουν κοινωνική δυσφορία. Παραδείγματα έχουμε ήδη αρκετά (έγγραφο, τάχα, για τους μετανάστες, ταλαιπωρία στο ΙΚΑ λόγω μη ενημέρωσης του κόσμου, αδικαιολόγητη μη ανανέωση συμβάσεων γιατρών κλπ).
11) Το επόμενο διάστημα θα ζήσουμε έναν παροξυσμό απειλών και εκβιασμών κατευθυνόμενων από το εξωτερικό με συνεργούς και εντός Ελλάδας. Η ψυχολογική αντοχή όλων μας και η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του φρονήματος και της αποφασιστικότητάς μας, θα αποτελέσουν το εχέγγυο για μια νικηφόρα μάχη.
12) Η πάση θυσία διατήρηση, ως κόρη οφθαλμού, του ηθικού πλεονεκτήματος σε όλες τις πράξεις και πρακτικέςαυτής της κυβέρνησης, αποτελεί και θα αποτελέσει το μεγάλο και διαχρονικό πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων της.
Ας τελειώσω τροποποιώντας ένα σύνθημα απ’ τις διαδηλώσεις: «Μας φαίνονταν μεγάλοι, γιατί ήμασταν σκυφτοί, σηκώσαμε κεφάλι, θα σκύψουνε αυτοί»

*Ο Βασίλης Μπαλαής είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, γιατρός.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass