Ποσοτική ή ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού μας

Δημοσίευση: 10 Ιουν 2017 15:25

Στα μέσα Μαΐου είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ στη ΓΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (SETE) στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κου Παυλόπουλου, του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Δραγασάκη, της Υπουργού Τουρισμού κας Κουντουρά και των μελών του καθώς και πολλών ενδιαφερομένων για τον τουρισμό της χώρας μας.

Από τις ομιλίες των κυβερνητικών παραγόντων αλλά και από τις ομιλίες τόσο του απερχόμενου προέδρου του SETE κ. Ανδρεάδη όσο και από τον νέο κ. Ρέτσο διαπίστωσα ότι κάτω από διαφορετικό πρίσμα αντιλαμβάνονται η πολιτεία και οι επιχειρηματίες τον τρόπο με τον οποίο θα πορευθεί η χώρα τουριστικά, ιδιαίτερα στην εποχή μας που υπάρχουν αρκετοί εξωγενείς παράγοντες (οικονομική κρίση, τρομοκρατία, προσφυγικό). Παρ’ όλα αυτά συγκεντρώνοντας τις σκέψεις μου παραθέτω την άποψή μου προσπαθώντας για μια πιο ορθολογιστική αντιμετώπιση του τουρισμού στην τρέχουσα περίοδο.

Σε όλους είναι γνωστό ότι ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή πολλών περιοχών του πλανήτη και ιδιαίτερα αυτών που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τι γίνεται όμως στη χώρα μας που πληροί την ύπαρξη πολλών και αξιόλογων τουριστικών πόρων;

Όπως προανέφερα έχει εκφραστεί από πολλά πολιτικά πρόσωπα σε όλα τα πολιτικά επίπεδα (τοπικό, περιφερειακό, εθνικό) καθώς και από τουριστικούς παράγοντες η σημασία του τουρισμού για την οικονομική ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα είναι ορατά; Το ερώτημα αυτό θα προσπαθήσω να απαντήσω στη συνέχεια με τις γνώσεις και τις παραστάσεις που απέκτησα με την σαραντάχρονη ενασχόλησή μου με το τουριστικό φαινόμενο τόσο ως εργαζόμενος σε ξενοδοχειακές μονάδες όσο και ως καθηγητής στο τμήμα τουριστικών επιχειρήσεων του ΤΕΙ Λάρισας.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αριθμητική αύξηση των τουριστών προς τη χώρα μας. Εξετάζοντας την αύξηση αυτή πρέπει να εστιάσουμε στους παράγοντες που δημιουργήθηκε. Είναι η οικονομική κρίση, είναι η ασφάλεια της χώρας, είναι το φθηνό τουριστικό προϊόν που προσφέρουμε, είναι τα τουριστικά μας θέλγητρα, είναι η τουριστική προβολή, είναι η ποιότητα του τουριστικού προϊόντος, είναι το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό που δραστηριοποιείται, είναι όλα μαζί;

Λαμβάνοντας τον οικονομικό παράγοντα θα δούμε ότι σε όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα, όλοι οι δρομολογητές της τουριστικής πολιτικής επεδίωκαν την ποσοτική με την ποιοτική ανάπτυξη. Αυτό απαιτεί συναίσθηση το που στοχεύουμε. Ο τουρισμός αποφέρει εισόδημα. Ποιοι το καρπούνται; Ιδιώτες επιχειρηματίες, εργαζόμενοι άμεσα και έμμεσα και το κράτος.

Παρατηρείται, λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων χρόνων, μία μείωση των τιμών αλλά και μία πτώση της ποιότητας των προσφερομένων υπηρεσιών. Το γεγονός αυτό δεν ενοχλεί όλους. Οι επιχειρηματίες στο βωμό της κρίσης μειώνουν τις αμοιβές των εργαζομένων θεωρώντας το ως την πλέον εύκολη λύση για τη συμπίεση τους κόστους και κατά συνέπεια την μείωση των τιμών με σκοπό την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση των αφίξεων και τη μικρότερη απώλεια του κέρδους τους καθώς επίσης προσανατολίζονται και το κάνουν, μειώνοντας και τον αριθμό τους. Το αποτέλεσμα αυτής της ενέργειας είναι προφανές, η μείωση εργαζομένων και των αποδοχών τους έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της ποιότητας των υπηρεσιών. Στο παραπάνω στοιχείο αν λάβουμε υπ΄ όψιν μας και την πρόσληψη ανειδίκευτου προσωπικού και πολλές φορές ανασφάλιστου αντιλαμβανόμαστε πόσο επηρεάζεται το επίπεδο της ποιότητας.

Ήδη σήμερα με τις προοπτικές μεγάλης αύξησης τουριστών στη χώρα μας, με θετικά μηνύματα από τις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις και τους tour operators , ο προβληματισμός για το πώς θα χειριστούμε το μέγεθος αυτό συνίσταται στο αν θέλουμε τουρίστες με χαμηλή ημερήσια δαπάνη ή με υψηλή. Οι δυνατότητες των περιοχών υποδοχής τουριστών είναι ικανές από πλευράς ανωδομών και υποδομών να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες τουριστικές ανάγκες. Επομένως στη χάραξη της τουριστικής πολιτικής θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν τις υπάρχουσες δυνατότητες. Στο μέλλον ίσως να επιλέξουμε ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης που να προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός προορισμού υψηλής εισοδηματικής τάξης.

Για να γίνει αυτό είναι προφανές ότι τόσο η πολιτεία όσο και οι ιδιώτες θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν τη φιλοσοφία τους . Θέλουμε η χώρα μας να λογίζεται ως φθηνός τουριστικός προορισμός στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι ή να χρησιμοποιήσουμε τη μέθοδο του αντιμάρκετινκγ προσφέροντας το τουριστικό μας προϊόν σε υψηλές τιμές, αποθαρρύνοντας ένα μεγάλο αριθμό τουριστών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν. Με τη μέθοδο αυτή δημιουργείται ένα περιβάλλον πιο επιθυμητό από άποψης ποιότητας για τουρίστες που θα μπορούν να πληρώσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες σε υψηλές τιμές. Οι υψηλές τιμές θα πρέπει να συμβαδίζουν με την ανάλογη ποιότητα.

Η ποιότητα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Πρώτος παράγοντας: το ιδιαίτερο της τοποθεσίας, που δεν αφορά μόνο τις φυσικές καλλονές αλλά και τα χαρακτηριστικά της όπως ιστορικά στοιχεία, τοπικά προϊόντα, παραδόσεις και έθιμα. Δεύτερος: η υλικοτεχνική υποδομή της, όπως προσπελασιμότητα, είδος και κατηγορίες καταλυμάτων, επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης καθώς και υπηρεσίες υγείας και επικοινωνίας. Τρίτος: ανθρώπινο δυναμικό κατάλληλα εκπαιδευμένο και με διάθεση προσφοράς αποτέλεσμα τουριστικής εκπαίδευσης και ουσιαστικής τουριστικής συνείδησης. Τέταρτος: για να φέρουν αποτελέσματα οι παράγοντες που αναφέραμε απαραίτητη είναι η κατάλληλη προβολή είτε από την ιδιωτική πρωτοβουλία είτε από την αντίστοιχη κρατική.

Η προβολή μέσω τουριστικών εκθέσεων διεθνών και εθνικών ανοίγει προοπτικές για πετυχημένες επιχειρηματικές συμφωνίες. Οι επιχειρηματίες ανάλογα με την περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται και το επίπεδο των υπηρεσιών που δύνανται να προσφέρουν, θα πρέπει να επιλέξουν την ανάλογη πελατεία τους, υπογράφοντας συμβόλαια με ανάλογες τιμές.

Επομένως καλό θα είναι τα επιχειρηματικά πλάνα να προσαρμόζονται ανάλογα με τις δυνατότητες των επιχειρήσεων που απορρέουν από την πολιτική βούληση τόσο των κρατικών φορέων όσο και από τους στόχους τους.

* Του Γιώργου Κολτσιδόπουλου τ. αναπλ. καθηγητή Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass