Τμήματα Λογοθεραπείας

Τ.Ε.Ι. Ηπείρου (Ιωάννινα) / Δυτικής Ελλάδας (Πάτρα)

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2017 15:53

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Τα τμήματα Λογοθεραπείας ασχολούνται με την παροχή εκπαίδευσης και κατάρτισης σε θέματα παθολογίας Λόγου, Ομιλίας και Φωνής. Τα τμήματα Λογοθεραπείας καταρτίζουν τους φοιτητές τους, διδάσκοντάς τους μαθήματα υποδομής από τους κλάδους της Γλωσσολογίας, Ιατρικής και Ψυχολογίας και τα απαραίτητα μαθήματα ειδικότητας στις διαταραχές λόγου, ομιλίας, φωνής και ακοής, καθώς και μαθήματα νέων τεχνολογιών, με σκοπό την αξιολόγηση, διάγνωση και αποκατάσταση των μελλοντικών ασθενών τους.


ΜΑΘΗΜΑΤΑ
Τα τμήματα δεν χωρίζουν το πρόγραμμα σπουδών τους σε τομείς ή κατευθύνσεις. Ενδεικτικά, μερικά από τα βασικά μαθήματα των τμημάτων είναι τα ακόλουθα:
Φωνητική, Εξελικτική Ψυχολογία, Ανατομία-Φυσιολογία Ακοής, Ομιλίας, Λόγου, Εισαγωγή στη Γλωσσολογία, Εισαγωγή στη Λογοπαθολογία, Εισαγωγή στους Η/Υ και στη Στατιστική, Παιδιατρική, Νευροανατομία/Νευροφυσιολογία, Γνωστική Ψυχολογία, Ψυχοφυσιολογία Ακοής, Ομιλίας, Λόγου, Γλωσσική Ανάπτυξη - Κατάκτηση Γλώσσας, Φωνολογική Ανάπτυξη και Διαταραχές, Δεοντολογία του Επαγγέλματος και Συμβουλευτική, Κοινωνιολογία της Υγείας, Νευρολογία, Κλινική Ψυχολογία: Ψυχοπαθολογία, Αναπτυξιακές Γλωσσικές Διαταραχές, Ακοολογία, Κλινικά Θέματα Λογοπαθολογίας, Σύνταξη της Ελληνικής, Μαθησιακές δυσκολίες και Διαταραχές Λόγου και Ομιλίας κ.α.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Οι πτυχιούχοι των τμημάτων Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) είναι ειδικοί επιστήμονες που φέρουν τον επαγγελματικό τίτλο «Λογοθεραπευτές ή Θεραπευτές του Λόγου» και θεραπεύουν τους ανθρώπους που εμφανίζουν διαταραχές και προβλήματα Επικοινωνίας, Λόγου, Ομιλίας, Φωνής και των καταποτικών κινήσεων του στοματοφάρυγγα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του Π.Δ. 96/2002 (Φ.Ε.Κ. 82 τ.Γ'). Τα βασικά καθήκοντά τους είναι η αξιολόγηση της ανθρώπινης Επικοινωνίας – Φωνής, Ομιλίας και Λόγου (προφορικού ή γραπτού), η πρόληψη και, τέλος, η θεραπεία των διαταραχών που συνδέονται με αυτήν, καθώς και των διαταραχών που σχετίζονται με τις καταποτικές κινήσεις του στοματοφάρυγγα. Στην εργασία τους χρησιμοποιούν τεχνικά και διαγνωστικά μέσα και άλλα απαραίτητα επιστημονικά εργαλεία, με στόχο πάντοτε τη θεραπεία και αντιμετώπιση των διαταραχών της ανθρώπινης Επικοινωνίας και των διαταραχών των καταποτικών κινήσεων του στοματοφάρυγγα.
Τέλος σύμφωνα με το ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 279, Τεύχος Α’, 31-12-2014, για την χορήγηση βεβαίωσης άσκησης του επαγγέλματος του Λογοθεραπευτή απαιτείται: α) Πτυχίο του Τμήματος Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) ή β) Πτυχίο της αλλοδαπής στη Λογοθεραπεία αναγνωρισμένο ως ισότιμο και αντίστοιχο από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) με τα πτυχία της ημεδαπής ή γ) Απόφαση αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (Σ.Α.Ε.Π.) σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 38/2010 (Α΄78)(Οδηγία 2005/36/ΕΚ).
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
* Όπως αναφέρεται στο Μηχανογραφικό Δελτίο, οι υποψήφιοι που δηλώνουν τα τμήματα Λογοθεραπείας, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα τμήματα αυτά αν παρουσιάζουν κώφωση – βαρηκοΐα, δυσαρθρία, τραύλισμα, εγκεφαλοπάθεια, που επηρεάζει τη λειτουργία λόγου – άρθρωσης ή παθολογική φωνή. Όσοι εισάγονται στα τμήματα αυτά, υποβάλλονται σε σχετικές εξετάσεις με ευθύνη του τμήματος και αν διαπιστωθεί ότι κάποιος παρουσιάζει μία από τις παραπάνω παθήσεις, διαγράφεται από το τμήμα.
* Σύλλογος Επιστημόνων Λογοπαθολόγων - Λογοθεραπευτών Ελλάδος (Association of Greek Speech Pathologists - Speech Therapists),Ακαδημίας 91-93, 10 210, Αθήνα Τηλ: 2103848362, Τ.Θ.: 3918, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.selle.gr/
* Ηλεκτρονικό περιοδικό για την εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες, Ηλ. Διεύθυνση: http://www.specialeducation.gr/
* Ευρωπαϊκή Επιτροπή Λογοθεραπευτών, Ηλ. Διεύθυνση: www.cplol.org
* Διεθνής Οργανισμός Λογοθεραπευτών και Φωνιάτρων, Ηλ. Διεύθυνση: www.ialp.info
* Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοπεδικών – Λογοθεραπευτών, Ελ.Βενιζέλου 50 (και Σαρανταπόρου γωνία) Τ.Κ. 15561, Αθήνα, Τηλ: 210-7779901, Ηλ. Διεύθυνση: www.logopedists.gr
* Στο Τμήμα Λογοθεραπείας των Ιωαννίνων λειτουργούν τα εξής εργαστήρια: α) Ακοολογικό, β) Μαθησιακών Δυσκολιών, γ) Ανατομίας – Φυσιολογίας Ακοοφωνητικών ομάδων, δ) Υπολογιστών και ε) Λογοπαθολογικών Εργ. Υπολογιστών.
* ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ: Τα τμήματα Λογοθεραπείας Δυτ. Ελλάδας (Πάτρα) και Ηπείρου (Ιωάννινα) δέχονται και στέλνουν φοιτητές μόνο μεταξύ τους.
Ολόκληρη την ανάλυση του τμήματος μπορείτε να τη βρείτε στη σελίδα 501 του βιβλίου «Πάμε… Πανεπιστήμιο 2017»

Σπύρος Μιχαλούλης, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας
Τηλ. 210-6778777
URL: www.orientum.gr
e-mail: info@orientum.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass