ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ CHANGING CITIES III

Οι προεκτάσεις του Ιπποκράτειου Αγώνα Δρόμου

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2017 18:40

Τα τελευταία χρόνια γίνεται λόγος για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για να ευνοηθεί η τοπική ανάπτυξη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αστική

αναμόρφωση αλλά και τη συμμετοχή της κοινωνίας. Με αφορμή τα παραπάνω, πριν λίγες μέρες, παρουσιάστηκε επιστημονικό άρθρο στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο Changing Cities ΙΙΙ του τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα τον Ιπποκράτειο Αγώνα Δρόμου και τις κοινωνικο-οικονομικές προεκτάσεις που έχει η διοργάνωση του συγκεκριμένου αγώνα για την ίδια την πόλη της Λάρισας. Μάλιστα, ο Ιπποκράτειος Αγώνας Δρόμου ως διοργάνωση, συνδυάζει ένα αθλητικό γεγονός και τον αθλητικό τουρισμό, με τον πολιτισμό και την ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Ο Ιπποκράτειος Αγώνας Δρόμου είναι ένα αθλητικό γεγονός, με εθνική εμβέλεια και απήχηση, κάτι το οποίο καταδεικνύεται από τις συμμετοχές αθλητών απ’ όλη την Ελλάδα σε ετήσια βάση και συνδιοργανώνεται από το Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, τις εθελοντικές ομάδες και τους φορείς της πόλης, καθώς επίσης και χορηγούς τοπικής και εθνικής εμβέλειας. Ο αγώνας γίνεται εντός του αστικού ιστού της πόλης της Λάρισας με εκκίνηση και τερματισμό το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, ενώ διασχίζει τα ιστορικά μνημεία της πόλης καθώς επίσης και το ειδικά διαμορφωμένο πάρκο της κοίτης του ποταμού Πηνειού, τη μεγαλύτερη πράσινη έκταση της πόλης. Με τον τρόπο αυτό, μέσα από τη διοργάνωση του Ιπποκράτειου Αγώνα Δρόμου, αναδεικνύεται ο ιστορικός πλούτος και η παράδοση της πόλης της Λάρισας, καθώς επίσης και χαρακτηριστικά σημεία και περιοχές της. Τα οφέλη για την πόλη της Λάρισας, μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι πολλά. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησαν ερευνητές για τον Ιπποκράτειο Αγώνα Δρόμου, ένα μεγάλο ποσοστό των αθλητών που συμμετέχουν στον αγώνα, έρχονται στην πόλη της Λάρισας από διάφορες περιοχές της χώρας μας, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη, τα Γιαννιτσά, τα Γιάννενα, η Λαμία, η Κατερίνη, η Ξάνθη, από τις πόλεις της Θεσσαλίας και αλλού. Αυτοί οι αθλητές, σύμφωνα με τη μελέτη, σε μεγάλο ποσοστό διανυκτερεύουν στην πόλη της Λάρισας (σε ξενοδοχεία ή σε συγγενείς) ενώ κάθε αθλητής ο οποίος έρχεται στη Λάρισα για να τρέξει στον Ιπποκράτειο Αγώνα Δρόμου, φέρνει μαζί του τουλάχιστον έναν συνοδό. Έτσι λοιπόν, για το Σαββατοκύριακο του Μαΐου, που διοργανώνεται κάθε χρόνο ο Ιπποκράτειος Αγώνας Δρόμου το ποσοστό επισκεψιμότητας για την πόλη της Λάρισας εμφανίζεται αυξημένο, κάτι το οποίο μεταφράζεται σε χρηματικές εισροές, αφού όλοι αυτοί οι επισκέπτες πέραν του ύπνου, θα ξοδέψουν χρήματα και για τη διατροφή τους αλλά και τη διασκέδασή τους. Παράλληλα, οι τοπικές αλλά και οι διεθνείς επιχειρήσεις προβάλλονται άμεσα και διαφημίζονται μέσω σύγχρονων μεθόδων marketing, όπως η ηλεκτρονική διαφήμιση σε ιστοσελίδες και socialmedia, αλλά και με τη δωρεάν διάθεση τοπικών προϊόντων.

Επιπλέον, καθοριστική υπήρξε και η συμβολή του Ιπποκράτειου Αγώνα Δρόμου στην κοινοποίηση της σύνδεσης της πόλης της Λάρισας με τον Ιπποκράτη, κάτι το οποίο ξεκίνησε σχεδόν μια δεκαετία πριν με τις πρώτες διοργανώσεις του αγώνα από το Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας. Γίνεται κατανοητό ότι η οικονομική συμβολή του αγώνα στην τοπική οικονομία της πόλης είναι σημαντική και ουσιαστική. Αλλά μέσα από τη συγκεκριμένη έρευνα η οποία παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο Changing Cities III, αναδεικνύει και τις κοινωνικές προεκτάσεις αλλά και τη σημασία του συγκεκριμένου αθλητικού γεγονότος για την τοπική κοινωνία της Λάρισας.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι η τοπική κοινωνία έχει αναγνωρίσει την προσφορά του συγκεκριμένου αθλητικού γεγονότος στη διάδοση της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης και την ανάδειξη των φυσικών τοπίων αυτής. Επιπλέον, οι τοπικές επιχειρήσεις, όπως αυτές της εστίασης, είναι από τις πρώτες που έχουν αντιληφθεί στην πράξη τα οικονομικά οφέλη τέτοιων γεγονότων.

*Του Απόστολου Γούλα

Ο Απόστολος Γούλας είναι οικονομολόγος MSc, υπ. Διδάκτορας Αγροτικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Πολιτικής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Επίσης είναι πρόεδρος Συλλόγου Μαραθωνοδρόμων Νομού Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass