Για τη φέτα και την CETA

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2017 17:20

Αγαπητή «Ελευθερία»

Ήταν καιρός να ακουστεί και μια σωστή άποψη για την προστασία της μοναδικότητας της φέτας που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα σας στις 16-07-2017 από την κ. Στέλλα Μπίζιου, δικηγόρο και πολιτευτή ΝΔ, κόρη τυροκόμου.

Για να επιτευχθούν όμως αυτά, είναι αναγκαία η λήψη ομόφωνης απόφασης από την Βουλή των Ελλήνων παραμερίζοντας κάθε μικροπολιτικό και κομματικό συμφέρον και η δημιουργία εθνικής επιτροπής, εκπροσώπων της Βουλής με φορείς που υποστηρίζουν την προστασία της φέτας, η οποία θα παραστεί ενώπιον της Επιτροπής Γεωγραφικών Ενδείξεων και ΠΟΠ προϊόντων της ΕΕ.

Πρέπει τα στελέχη των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να ασκήσουν πίεση στις ηγεσίες τους, γιατί κατά την επίσκεψη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Περιφέρειά μας δήλωσε στους κτηνοτρόφους ότι έχει ξεκάθαρη θέση για τη φέτα όμως οι ευρωβουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν στην Ευρωβουλή τη εμπορική συμφωνία της CETA, η οποία δεν προστατεύει την ελληνική φέτα όπως προστατεύει το ροκφόρ και την παρμεζάνα.

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Αριστεράς και των Οικολόγων καταψήφισαν την παραπάνω συμφωνία ενώ ο Γ. Σταθάκης ψήφισε σε ένα συμβούλιο της Ε.Ε. την παραπάνω συμφωνία και σε άρθρο του στην εφημερίδα των Συντακτών στις 22-10-2016 για τη CETA και τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες, επιχειρεί να θεμελιώσει τη θετική ψήφο της ελληνικής κυβέρνησης με τον ισχυρισμό ότι τέτοιες συμφωνίες είναι αναγκαίες επειδή «η παγκοσμιοποίηση είναι μια αναπόσπαστη διαδικασία. Ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε διάφορα σημεία των αρνητικών της CETA που επήλθαν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, χωρίς όμως να την υποστηρίζει μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Και αφού συμφωνήσουν στο εσωτερικό τους τότε, μετά από πίεση των πολιτικών στελεχών και των φορέων να τα βρουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και φυσικά τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ομόφωνη προστασία της φέτας.

Θα ισχυριστεί η κυβέρνηση ότι πέτυχε ισχυούσης της συμφωνίας CETA με την Ιαπωνία για εξαγωγή φέτας εκεί και την προστασία του ΠΟΠ της φέτας. Αυτό όμως δεν αρκεί γιατί η Ιαπωνία είναι μια χώρα, ενώ στην υφήλιο υπάρχουν εκατοντάδες χώρες.

Εκτός του προβλήματος της φέτας υπάρχει και γενικότερο πρόβλημα με την οριστική επιβίωση της συμφωνίας CETA γιατί στο κείμενό της προβλέπεται ίδρυση ενός ειδικού ιδιωτικού δικαστηρίου, το οποίο θα επιλύει τις προκύπτουσες διαφορές και το οποίο δεν επιδέχεται έφεσης στις αποφάσεις του. Το Μεξικό έχασε πέντε δικαστήρια και πλήρωσε 200 εκατομμύρια δολάρια, ο Ισημερινός καταδικάστηκε να πληρώσει 2 δισ. δολάρια σε πετρελαιοεταιρία, η PHILIP MORRIS έσυρε την Αυστραλία και την Ουρουγουάη για την αντικαπνιστική νομοθεσία, ο όμιλος ELI LILLY τον Καναδά και η Σουηδική εταιρία WATENFAL τη Γερμανία. Αν μια χώρα ανακάμψει οικονομικά και θελήσει να αυξήσει τους μισθούς και τα ημερομίσθια οι πολυεθνικές θα ζητήσουν αποζημίωση από το κράτος για το διαφυγόν κέρδος, το ίδιο θα συμβεί όταν το κράτος Θα διαφυλάξει το περιβάλλον. Επειδή η ΤΤΙΡ συμφωνία Αμερικής και ΕΕ δεν έχει εγκριθεί αμερικανικές πολυεθνικές έχοντας θυγατρικές στον Καναδά ή εξαγοράζοντας Καναδικές, θα μπουν από το παράθυρο της CETA για να απολαύσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για αυτές και επαχθείς για τους λαούς της Ευρώπης.

Την προστασία για τη μοναδικότητα της φέτας και την καταψήφιση της CETA υποστηρίζουν το ΚΚΕ τα κόμματα και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, οι Οικολόγοι και η Greenpeace, αλλά ο λαός μας είναι ανενημέρωτος για τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα μας από την υπογραφή και εφαρμογή αυτής της συμφωνίας.

Με εκτίμηση

Νικόλαος Γ. Αθανασίου

συνταξιούχος τυροκόμος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass