Μια πρώτη εκτίμηση για την εξέλιξη στη Μεσοχώρα

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2017 17:50

Υπεγράφη από τον αρμόδιο υπουργό κ. Φάμελλο η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) για τη Μεσοχώρα.

Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία κορυφαία στιγμή στην πορεία ενός εμβληματικού ενεργειακού έργου, ίσως του πιο πολυσυζητημένου σήριαλ των τελευταίων δεκαετιών. Καθώς 34 χρόνια μετά την ανακοίνωση της πολιτικής απόφασης, 31 χρόνια από την έναρξη του έργου, 16 χρόνια από την ολοκλήρωσή της κατασκευής του (με μικρές ελλείψεις), εκδόθηκε επιτέλους η περιβαλλοντική άδεια για το ΥΗΕ Μεσοχώρας. Αυτό σημαίνει ότι πλέον ο κύριος του έργου, η ΔΕΗ, έχει την ευχέρεια να εκτελέσει τις τελευταίες τεχνικές εργασίες που απαιτούνται, να υλοποιήσει τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης, να καταβάλλει τις αποζημιώσεις και να ρυθμίσει τη μετεγκατάσταση όσων επιλέξουν την παραμονή τους στην περιοχή.

Η θετική αυτή εξέλιξη οπωσδήποτε γεννά αισιοδοξία για τη συνέχεια. Η ΔΕΗ σε συνεργασία με τον Δήμο Πύλης οφείλει να αξιοποιήσει την εξέλιξη αυτή, για να γίνει επιτέλους πραγματικότητα ένα έργο για το οποίο ως τώρα δαπανήθηκαν πάνω από 530 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα έχει σημαντική συνεισφορά στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, ενισχύοντας ουσιαστικά την καταβαραθρωμένη (πάνω από 25 μονάδες από τον μέσο όρο των χωρών της ΕΕ) ενεργειακή αυτονομία της χώρας. Είναι προφανές λοιπόν ότι η σημασία της υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια ενός τοπικής σημασίας έργου. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι ο δρόμος προς τη λειτουργία του ΥΗ Σταθμού, που είναι και ο τελικός στόχος όλης αυτής της μακροχρόνιας πορείας, δεν θα είναι ένας δρόμος με ροδοπέταλα.

Οι αντίπαλοι του έργου, δηλαδή ένα μείγμα από αμετανόητα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, απολιτικές οικολογικές οργανώσεις, αναρχοαυτόνομες ομάδες και μία ελάχιστη μειοψηφία από τους ιδιοκτήτες κατοικιών της Μεσοχώρας (που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν κατοικούν εκεί) θα συνεχίσουν τις αντιδράσεις τους. Ήδη έχουν προαναγγείλει δικαστικές προσφυγές, εργάζονται συστηματικά στον διχασμό των κατοίκων και αναμένουν την επόμενη φάση των ενεργειών (απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις, κ.λ.π.) για να παρεμβάλλουν όσα εμπόδια θα τους είναι δυνατά. Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι αυτοί (και παλαιότερα μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ) ζητούσε σταθερά και επίμονα την κατεδάφιση των έργων. Η αναγκαστική προσγείωση της κυβέρνησης στην πραγματικότητα και η υπεύθυνη στάση που επέλεξαν ο αρμόδιος υπουργός (κ. Φάμελλος) όπως και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, δεν σημαίνει ότι και οι αντιδρώντες θα εγκαταλείψουν τον ανεύθυνο και αδιέξοδο δρόμο που ακολουθούν. Το έργο της Μεσοχώρας παραμένει πάντως για αυτούς εμβληματικό και εμπλέκεται σε ένα  πολιτικό αγώνα που άρχισε τη δεκαετία 1980, συνεπώς αυτή την πολιτική ήττα δεν πρόκειται να την αποδεχθούν τόσο απλά.

Κλείνοντας ευχόμαστε οι αρμόδιοι φορείς και οι τοπικοί (Θεσσαλοί) παράγοντες να αξιολογήσουν σωστά τις συνθήκες και τις προοπτικές και να εργασθούν αναλόγως για την προστασία της πορείας λειτουργίας του.

Του Κώστα Γκούμα

*Ο Κ. Γκούμας είναι γεωπόνος, πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, μετείχε στην Πανθεσσαλική Επιτροπή για τα έργα του Αχελώου και έχει ασχοληθεί εντατικά επί σειρά πολλών ετών με την υπόθεση του έργου στη Μεσοχώρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass