Η -μη- αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων

Δημοσίευση: 26 Αυγ 2017 15:45

13 Χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την έναρξη της 28ης Ολυμπιάδας της Αθήνας.

13-08-2004. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί το μεγαλύτερο γεγονός του αθλητισμού, τους Ολυμπιακούς Αγώνες! Ήταν 5 Σεπτεμβρίου του 1997, όταν ο τότε πρόεδρος της ΔΟΕ(ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ) Juan Antonio Samaranch έδινε στην Αθήνα τους 28ους Ολυμπιακούς Αγώνες για το 2004. Πολλοί είναι αυτοί που πανηγυρίζουν για την επιτυχία της χώρας μας, όμως κάποιοι άλλοι αναρωτιούνται, αν η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει οικονομικά ένα τόσο μεγάλο γεγονός. Τα επόμενα χρόνια θεωρούνται το απόγειο της χώρας μας. Μόλις ένα μήνα πριν, η Ελλάδα διοργανώνει το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου 1997. Είναι μια καλή ευκαιρία να δείξουμε στους ανθρώπους της ΔΟΕ και σε όλο τον κόσμο το πόσο καλοί είμαστε σε θέματα διοργάνωσης.

 Πράγματι η ΔΟΕ εντυπωσιάζεται κι έτσι μας δίνει ελπίδες νίκης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη (Πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης των αγώνων του 2004) καταφέρνει να «πάρει πίσω» αυτό που μας ανήκει, τους Αγώνες που γεννήθηκαν στην Ελλάδα. Η κα Αγγελοπούλου δεν ήταν από την αρχή η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων. Λόγω της αδιαφορίας της Αθήνας για την δημιουργία των ολυμπιακών εγκαταστάσεων και αφού έχει χάσει τα τρία πρώτα χρόνια της διοργάνωσης, η Αθήνα κινδυνεύει να χάσει και τους αγώνες. Ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης καθώς και οι άνθρωποι της ΔΟΕ θεωρούν πως η Γιάννα Δασκαλάκη πρέπει να ηγηθεί της οργανωτικής επιτροπής «ΑΘΗΝΑ 2004». Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι η ΔΟΕ απειλούσε συνεχώς πως αν δεν ξεκινήσουν άμεσα οι προετοιμασίες για τους αγώνες του 2004, τότε θα τους πάρει πίσω και θα τους δώσει στο Σίδνεϋ που οργάνωσε τους ολυμπιακούς του 2000. Επομένως θα ήταν έτοιμο και για τους ολυμπιακούς του 2004. Η Αγγελοπούλου δέχεται και γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής. Καταφέρνει να διοργανώσει μέσα σε τέσσερα χρόνια αυτή και η ομάδα της αγώνες αξεπέραστους. 13 Αυγούστου 2004. Οι αγώνες είναι εδώ! Ήταν η μέρα που η Ελλάδα γύρισε σελίδα. Αντίστροφη μέτρηση από το 28(συμβολίζει τους 28ους αγώνες). Χτύποι καρδιάς. Ολυμπιακοί Aγώνες καλωσορίσατε σπίτι σας!

Η ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ:

29-08-2004. Η φλόγα από τον βωμό του Ολυμπιακού Σταδίου σβήνει. Οι Αγώνες περνάνε στο Πεκίνο. Τι κι αν ήταν εξαιρετικοί οι αγώνες μας, τι κι αν καταφέραμε να είμαστε έτοιμοι στην ώρα μας, το σήμερα άλλα λέει. Είναι δεδομένο ότι σπαταλήθηκαν τεράστια ποσά χρημάτων για να γίνουν οι αγώνες στην ώρα τους. Όμως το ερώτημα του κόσμου είναι: πότε αξιοποιήθηκαν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις; Η απάντηση είναι: ΠΟΤΕ! Παραμένουν στο έλεος της αχρηστίας. Τραγικές εικόνες από τα ολυμπιακά ακίνητα δείχνουν ότι ποτέ δεν διεξήχθησαν ολυμπιακοί αγώνες στην χώρα αυτή.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ: κλεισμένα και ρημαγμένα μαγαζιά, απενεργοποιημένες κάμερες ασφαλείας, πάρκα προς αποφυγή, σκουπίδια αλλά και πισίνες με βρώμικα νερά είναι η σημερινή εικόνα. Κτίριο του ολυμπιακού χωριού παραδόθηκε σε ιδιώτες χωρίς όμως να αξιοποιείται. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα είναι το Oλυμπιακό κωπηλατοδρομιο στο Σχινιά που η έκτασή του φτάνει τα 2εκατομμύρια τ.μ. Παρότι μπήκε στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, δεν πουλήθηκε ακόμη. Το ιππικό κέντρο στο Μαρκόπουλο είναι ένα από τα πιο καλοσυντηρημένα ολυμπιακά έργα όπου διεξάγονται μέχρι σήμερα αγώνες ιππασίας. Η συντήρησή του οφείλεται στο ότι ο 100 στρεμμάτων ιππόδρομος που βρίσκεται δίπλα ανήκει σε ιδιώτες. Γήπεδο beach volley: η σημερινή του κατάσταση δεν επιτρέπει ούτε στην εθνική ομάδα να προπονείται την ώρα που δεν υπάρχει αντίστοιχο γήπεδο στην Ελλάδα. Ηλεκτρικοί πίνακες κλάπηκαν και κόπηκαν καλώδια προς αξιοποίηση του χαλκού από επιτήδειους.

 Σημαντική αξιοποίηση για τους αγώνες του 2004 ήταν το αεροδρόμιο του Eλληνικού όπου διεξήχθησαν αγώνες κανόε καγιάκ σλάλομ. Πρόθεση των αρμόδιων ήταν να μετατραπεί σε υδάτινο πάρκο μετά την λήξη των αγώνων κάτι που δεν έγινε ακόμη. Το Eλληνικό υπέστη μια μορφή αξιοποίησης όταν πρόσφατα μεταφέρθηκαν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες. Πλέον έχει εκκενωθεί και μπορεί να ξεκινήσει άμεσα η αξιοποίησή του.

Εγκαταστάσεις Άγιου Κοσμά: εκεί προπονούνται Έλληνες αθλητές στίβου και γυμναστικής. Το γήπεδο του Baseball και το γήπεδο του Basket αξιοποιήθηκαν προσωρινά από ποδοσφαιρική ομάδα. Άλλη μια αξιοποιημένη ολυμπιακή εγκατάσταση είναι το γήπεδο του Badminton όπου πραγματοποιούνται μουσικές και θεατρικές παραστάσεις. Επίσης στο γήπεδο του taekwondo στο Φάληρο πραγματοποιούνται συνέδρια και εκδηλώσεις. Το κέντρο των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, το Ο.Α.Κ.Α. είναι ίσως η πιο ελαφριά μορφή εγκατάλειψης. Στο Ολυμπιακό Στάδιο προπονούνται και αγωνίζονται ομάδες ποδοσφαίρου. Το ολυμπιακό γήπεδο basket αξιοποιείται σωστά όπως και το ολυμπιακό κολυμβητήριο. Πολλοί χώροι του Ο.Α.Κ.Α έχουν παραδοθεί σε ιδιώτες και έτσι βρίσκεται το κεφάλαιο για την συντήρηση και την αξιοποίησή τους. Όμως πριν δύο χρόνια το εντυπωσιακό στέγαστρο που δεσπόζει πάνω από το Ο.Α.Κ.Α. που σχεδίασε ο περίφημος αρχιτέκτονας, Σαντιάγο Καλατράβα ήταν έτοιμο να καταρρεύσει, λόγω της μη συντήρησης του. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δημιούργημα. Αποτελείται από μία ειδική σύνθεση από ατσάλι και γυαλί 25 χιλιάδες τ.μ. και από μία ειδική επίστρωση που αντανακλά τον ήλιο και κάνει το στάδιο ιδιαίτερα άνετο καθ’ όλη την διάρκεια των αγώνων. Είναι μία αψίδα με δύο πελώρια τόξα που καλύπτουν όλο το στάδιο. Έχει βάρος 17 χιλιάδες τόνους και φτάνει σχεδόν τα 80 μέτρα. Η πολύπλοκη υδραυλική λύση που χρησιμοποιήθηκε για να κινηθεί κέντρισε το ενδιαφέρον όλου του κόσμου. Η ταχύτητα μέχρι την πλήρη τοποθέτηση του ήταν περίπου 7,5 εκ. το λεπτό. Αυτό το υπέροχο δημιούργημα ήταν αυθαίρετο και πριν δύο – τρία χρόνια περίπου αδειοδοτήθηκε.

Ποιος φταίει πραγματικά για την σημερινή εικόνα των ακινήτων, τι είναι αυτό που μας κάνει να ντρεπόμαστε γι’ αυτά; Το σίγουρο είναι πως αν η πολιτεία τα αξιοποιούσε ορθώς θα έβγαζε χρήματα και δεν θα ντροπιαζόταν η χώρα διεθνώς. Μετά και την διεθνή κατακραυγή των ΜΜΕ το μόνο που έκαναν οι αρμόδιοι ήταν να καθαρίσουν τα ολυμπιακά ακίνητα. Η χώρα που δείξαμε το 2004 δεν υπάρχει σήμερα. Βιώνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που έζησε τότε. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες άφησαν πλεόνασμα στη χώρα μας και δεν την χρεοκόπησαν όπως κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί. Ήταν μια υπέροχη διοργάνωση που όλοι οι Έλληνες γίναν ένα με όλους. Προλάβαμε και τα καταφέραμε καλύτερα ακόμη κι απ’ αυτούς που χρειάζονται 7 χρόνια προετοιμασίας. Νέοι άνθρωποι αναγνωρίστηκαν παγκοσμίως. Η Ελλάδα ήταν μια άλλη χώρα, χώρα σε κίνηση και σε διάθεση άμεσης εξυπηρέτησης. Ας αναλάβουν οι αρμόδιοι κάποια στιγμή τα καθήκοντα τους. Επιτέλους ας υπάρξει οργάνωση και θέληση σ’ αυτή τη χώρα. Ντροπιαστήκαμε αρκετά. Ας δείξουμε όμως ότι είμαστε ικανοί όταν το θελήσουμε. Οι ολυμπιακοί αγώνες «Αθήνα 2004» είναι πλέον παρελθόν. Η Ελλάδα πριν το 2004 είναι εδώ!

 

Του Απόστολου Σαμιώτη, μαθητή λυκείου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass