Ας κάνουν οι πολιτικοί τις ερωτήσεις…

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2017 15:50

Έρχεται ο Πολ Οστερ στην Ισπανία για να μιλήσει για το βιβλίο του και τον ρωτάμε όλοι για τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως ακριβώς όταν μας συστήνουν έναν Νεοϋορκέζο τον ρωτάμε αν γνωρίζει έναν πρώτο μας ξάδελφο που μένει στο Μπρούκλιν. Ο Οστερ βγάζει από τα πνευματικά του αρχεία μια λόγια απάντηση και με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνουμε αυτό που ήδη ξέραμε.


Τον Τραμπ, πάλι, ποτέ δεν θα τον ρωτήσουν για τον Οστερ. Κι αυτή είναι μια από τις πολλές ασυμμετρίες με τις οποίες έχουμε εξοικειωθεί. Αυτός που ρωτά, καθώς είναι αφοσιωμένος σε αυτό, στο να ρωτά, γνωρίζει προκαταβολικά τις ερωτήσεις. Αυτός που απαντά, από την πλευρά του, καθώς αυτή είναι η δουλειά του, γνωρίζει τις απαντήσεις και τις προσφέρει με σοφία.
Έτσι, ζούμε καταδικασμένοι να καταναλώνουμε ερωτήσεις χωρίς νόημα και απαντήσεις χωρίς ενδιαφέρον. Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε.
Ας φέρουμε στο μυαλό μας, για παράδειγμα, ένα από αυτά τα γνωστά τηλεοπτικά προγράμματα όπου ένας πολιτικός καλείται να απαντήσει σε 50 ή 60 φορολογούμενους που προέρχονται από διάφορες ζώνες του κοινωνικού φάσματος. Δεν έχει καμιά σημασία τι είναι αυτές οι ζώνες. Η εμπειρία δείχνει ότι το περισσότερο που μπορούμε να πετύχουμε με αυτό το σχήμα είναι να ανακαλύψουμε ότι ο πρωθυπουργός αγνοεί την τιμή ενός καφέ με γάλα.
Τόση προσπάθεια γι’ αυτό το αποτέλεσμα!
Ας διερευνήσουμε λοιπόν ένα άλλο σχήμα. Ας φέρουμε στο πλατό έναν πολιτικό και ας βάλουμε απέναντί του έξι άτομα, τα τρία από τα οποία προέρχονται από τη χαμηλή ζώνη του κοινωνικού φάσματος και τα άλλα τρία από εισοδηματικές ζώνες που κατέρρευσαν εξαιτίας της πολιτικής που ασκεί αυτός ο πολιτικός τα τελευταία χρόνια. Και ας είναι ο πολιτικός εκείνος που θα κάνει ερωτήσεις στους πολίτες. Εδώ τους έχετε, μπορείτε να τους ρωτήσετε ό,τι σας περνά από το μυαλό. Θα δεχόταν κανείς πολιτικός να υποβληθεί σε μια τέτοια πρωτοποριακή άσκηση;

Του Juan José Millas (*)
(*) Ο Χουάν Χοσέ Μιγιάς είναι Ισπανός συγγραφέας
(Πηγή: El Pais)  

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass