Τι ξέρουμε για τις Μ.Κ.Ο.;

Δημοσίευση: 24 Δεκ 2017 16:14

Στην Ελλάδα οι Εθνικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις(1)1 που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, συνηθέστατα δημιουργούνται, αφού πρώτα εξασφαλιστούν τα λεφτά. Χρειάζονται γνωριμίες και διαπλοκή με τα ανώτατα εξουσιαστικά κλιμάκια. Μόλις ανοίξει η …κάνουλα, ανακαλύπτεται το «έργο».

Οι Έλληνες εδώ είναι ασυναγώνιστοι σε πρωτότυπες ιδέες: «Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδος», «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», «Ελληνοπαναμαϊκή Ένωση Ελλάδας». Υπάρχουν και πρωτότυπες Μ.Κ.Ο.: «Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένων Σχεδίων», «Η Αρχαία Ηλις», «Η Φωνή της Μάνης».

Για τη σύσταση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης με τη μορφή σωματείου, ιδρύματος, Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (!) κ.α., δεν χρειάζονται λεφτά. Κάτι λίγα ευρώ. Μετά υποβάλλεται στο αρμόδιο Υπουργείο αίτημα χρηματοδότησης, για να εκπληρωθεί… ο σκοπός της σύστασης. Καθώς όλα έχουν προαποφασιστεί, τα λεφτά εκταμιεύονται γρήγορα στους Ιδρυτές. Οι τελευταίοι σύμφωνα με το καταστατικό ευθύνονται μόνον μέχρι του ποσού της εισφοράς τους (π.χ. 300, 500 ή 1000 ευρώ).

Υπάρχουν εγχώριες ή Διεθνείς Μ.Κ.Ο. με κύρος και κοινωνική προσφορά. Είναι συνήθως πασίγνωστοι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί, όπως ο «Ερυθρός Σταυρός», η «Actionaid», η «Greenpeace», οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», κ.α. Το σύνολο πάντως των παλιών ή νέων χρηματοδοτούμενων από Εθνικούς πόρους Οργανώσεων δεν είναι εθελοντικές, όπως προβάλλονται. Ιδρυτές, μέλη και εργαζόμενοι δεν βάζουν λεφτά από την τσέπη τους. Τα λεφτά βάζουν οι απλοί πολίτες που τις χρηματοδοτούν με τη μορφή ενισχύσεων, δωρεών, κληροδοτημάτων κ.α.

Ο ορισμός των Μ.Κ.Ο. έγινε από την Παγκόσμια Τράπεζα, και θεωρούνται τέτοιες οι ιδιωτικοί Οργανισμοί που ασκούν δραστηριότητα για να απαλύνουν τον πόνο, να προωθήσουν τα συμφέροντα των φτωχών, την προστασία του περιβάλλοντος και την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Ως προς τα εν Ελλάδι τώρα. Από τύχη και όχι επιλογή παραθέτω πολύ σύντομα έργα και ημέρες τριών - τεσσάρων ελληνικής πατέντας Μ.Κ.Ο.(2):

α) Ο κ. Α. καθηγητής του ΕΚΠΑ, εξασφάλισε το 2003 1.300.000 ευρώ για δική του Μ.Κ.Ο. άσχετη με τους παραδεκτούς σκοπούς της Παγκόσμιας Τράπεζας. Τα πλήρη στοιχεία στον επίσημο κατάλογο του ΥΠΕΞ. Ο κ. Α υπήρξε εταίρος της κ. Β, πρώην συμβούλου ανώτατου πολιτικού παράγοντα.

β) Η ερίτιμος κυρία Γ, μητέρα γνωστού πελάτη της λίστας Λαγκάρντ, και στενά συνδεόμενη με στελέχη ανώτατης κομματικής ιεραρχίας εξασφάλισε στα τέλη της δεκαετίας του 2000 μεγάλα ποσά από Ελληνικά Υπουργεία (δεν έχει διαρρεύσει το σύνολο) για τη δική της Μ.Κ.Ο., με σκοπό τη διάδοση του (ας πούμε) Πελοποννησιακού Ιδεώδους. Όποιος επιθυμεί, ας ερευνήσει τα επίσημα στοιχεία στο δημοσιευμένο καταστατικό. Αυτή η μη κερδοσκοπική Εταιρεία άνοιξε με κεφάλαιο 15.000 ευρώ από 15 εταίρους, που έβαλε ο καθένας από 1000 ευρώ. Μέχρις εκεί και η ευθύνη τους. Η κ. Γ έχει συνιδρυτή τον πρώην Υπουργό εξουσιαστικού κόμματος κύριο Δ. Καθώς η παραπάνω είχε καταδίκες για υπεξαιρέσεις, εξασφάλισε την έκδοση διατάγματος για απονομή χάριτος, ώστε απερίσπαστη να υπερασπιστεί… το «Ιδεώδες» της.

γ) Ο μανάβης λαϊκής επαρχιακής πόλης, κύριος Ε, που διατέλεσε εξ απορρήτων της Υπουργού, κυρίας ΣΤ, ενθυλάκωσε μέχρι το 2007 και σε ελάχιστο χρόνο 6.843.000 ευρώ για την δικής του (;) έμπνευσης Μ.Κ.Ο. με την ονομασία «Διεθνές…». Όταν ζήτησε την οικοδομική άδεια για την πολυτελέστατη βίλλα του στον τόπο καταγωγής του (μη διερωτηθείτε με τι λεφτά), εμφάνισε στον εκεί αντιδήμαρχο αποκρουσθέν… δωρόσημο 10.000 ευρώ για τη γρήγορη άδεια βίλλας και… πάγκου στη λαϊκή.

Ανιχνεύοντας τις χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ μέχρι το 2010, βρήκα πολύ επιτήδειους συμπατριώτες/-ισσες μας προς απομύζηση δημόσιου χρήματος. Η αξ. κυρία Ζ π.χ. υπήρξε συνιδρύτρια ενός χρηματοδοτηθέντος Κέντρου. Λίγο μετά ίδρυσε και δεύτερο. Αυτή τη φορά με το όνομα του συζύγου της. Τα δύο Κέντρα έλαβαν χρηματοδότηση Ελληνικού Υπουργείου περί τις 700.000 ευρώ, σε μικρό χρονικό διάστημα. Με πλήρη άγνοια κρατικών ενισχύσεων, νεαρά Θεσσαλή νομικός και αιρετό ελεγκτικό μέλος του πρώτου σωματείου, κλήθηκε μετά από πολλά χρόνια να υπογράψει έγκριση ελέγχου για χρηματοδοτήσεις, για τις οποίες ουδέποτε έλαβε γνώση. Ακαριαία επέστρεψε ανυπόγραφα τα έγγραφα και παραιτήθηκε αμέσως από το Σωματείο. Ας σημειωθεί μάλιστα ότι στα 3 – 4 χρόνια, που ως αιρετό μέλος λειτουργούσε στο εν λόγω Σωματείο με έδρα την Αθήνα, προσέρχονταν εκεί πάντοτε με δικά της χρήματα, πιστεύοντας ότι και τα εξ Αθηνών μέλη έκαναν το ίδιο. Εντίμως, πλην αφελώς, πίστευε, πως υπήρχε Εθελοντισμός. Έτσι λειτουργούσε το δικό της οικογενειακό περιβάλλον όλα τα χρόνια. Κυρίως ο σύντροφός της.

δ) Η μεγαλύτερη σε συγκεκριμένο χρονικό σημείο χρηματοδότηση Μ.Κ.Ο. (2006) ήταν προς το Σωματείο «Αλλ..» του κυρίου Η. Ο πιο πάνω αξ. κύριος εισέπραξε 7,1 εκ., και βρέθηκε υπόλογος κακουργήματος για εξαφάνιση 5,6 εκ. Υποτίθεται πως η χρηματοδότηση δόθηκε για επισιτιστική βοήθεια σε γειτονικό Κράτος, όπου μαίνονταν συγκρούσεις. Το αξιοσημείωτο είναι, πως έχει παραπεμφθεί για το ίδιο κακούργημα Στέλεχος Ανώτατης Δικαστικής Αρχής και δύο πρώην Επιθεωρητές. Η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Θέλησα να αποφύγω ονοματεπώνυμα και ταυτότητα των Μ.Κ.Ο. Δεν κάνω καταγγελτική δημοσιογραφία. Προβάλλω απλά διαχρονικές νοοτροπιακές και πελατειακές παθογένειες αυτής της Χώρας. Τα προαναφερθέντα όμως είναι απόλυτα τεκμηριωμένα μαζί με εκατοντάδες άλλα, που είναι μάταιο να αναφερθούν. Θα διερωτηθείτε: Πόσο εύκολα μπορεί κανείς να δεχτεί, ότι οι μεγάλες χρηματοδοτήσεις προς ΜΚΟ, δόθηκαν χωρίς ανταλλάγματα; Δεν μου ανήκει η απάντηση. Ούτε μπορώ να τεκμηριώσω ο,τιδήποτε.

Αθάνατοι Έλληνες.

(1): Οι διεθνείς ΜΚΟ είναι περίπου 40.000. Ο όρος Non Gonvermental Organisations (NGOS) χρησιμοποιήθηκε αρχικά στο άρθρο 71 του χάρτη του ΟΗΕ. Στην ΕΕ ένα ποσοστό έως 0,7% των Εθνικών προϋπολογισμών διατίθεται σε Μ.Κ.Ο. προς παραγωγή έργου εκτός Δημόσιων Φορέων.

(2): Στο παρόν άρθρο δεν χρησιμοποιούνται ούτε αρχικά ονοματεπωνύμων. Χρησιμοποιούνται κατά σειρά τα γράμματα της αλφαβήτου (Α, Β, Γ, …). Στο διαδίκτυο έχει διαρρεύσει ο επίσημος κατάλογος χρηματοδοτήσεων έως το 2010 από το ΥΠΕΞ. Ορισμένες ΜΚΟ του άρθρου προκύπτουν από τεκμηριωμένες αρχειακές πηγές.

* Γράφει ο Όμηρος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass