Μην κάνετε άλλο κακό στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2018 15:35
Γνώριμη εικόνα από το ελληνικό ποδόσφαιρο Γνώριμη εικόνα από το ελληνικό ποδόσφαιρο

Στέκεται ο υγιής Έλληνας φίλαθλος μπροστά από την τηλεόρασή του, για να παρακολουθήσει ακόμη ένα μεγάλο ελληνικό ντέρμπι, γνωρίζοντας όμως σε μεγάλο βαθμό από πριν την κατάληξή του.

Και το αποκαλούμε μεγάλο δυστυχώς, λόγω της ‘’μεγάλης’’ έντασης, της ‘’μεγάλης’’ αντιπαλότητας και των ‘’μεγάλων’’ φαινομένων βίας και όχι λόγω του ‘’μεγάλου’’ ποδοσφαιρικού προϊόντος και θεάματος. Πόσο πιο προβλέψιμο μπορεί να γίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο, όταν γνωρίζεις από πριν ότι σπουδαίο θέαμα δεν θα δεις, σκηνές ποδοσφαιρικού πολιτισμού σπάνια θα δεις και καλό θα ήταν να μείνουν μακριά από τους δέκτες τους τα παιδιά, όταν μιλάμε για ντέρμπι.

Ταυτοχρόνως σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική Ευρώπη, είχαμε τη διεξαγωγή πολύ σπουδαίων αναμετρήσεων και μέσα σε όλες αυτές και τον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας. Μάλιστα την περασμένη Κυριακή η εφημερίδα ‘’L’equipe’’ της Γαλλίας φιλοξενούσε στο πρωτοσέλιδο της μια μεγάλη καρδιά και μέσα σε αυτή αγκαλιασμένους του αθλητές της Paris Saint Germain και της Olympique Marseille, με τίτλο ‘’Κυριακή για να αγαπηθούμε’’. Για όσους γνωρίζουν το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο να θυμίσω, ότι το συγκεκριμένο ντέρμπι στη Γαλλία αποτελεί ένα εκ των πλέον σημαντικών στην Ευρώπη. Στο ίδιο μήκος κύματος και η αγγλική ‘’SUN Sport’’ σχετικά με τον τελικό του κυπέλλου μεταξύ Manchester City - Arsenal. Στο ίδιο κλίμα και οι αθλητικές εφημερίδες στην Ιταλία, ενόψει του μεγάλου παιχνιδιού Roma – Milan, παιχνίδι που θα έκρινε το εισιτήριο για τους Ομίλους του Champions League τη νέα χρονιά και ένα εκ των παλαιοτέρων ιταλικών ντέρμπι. Όλα τα ανωτέρω παιχνίδια έγιναν κανονικά, έλαμψε το όμορφο θέαμα και το κυριότερο δεν υπήρξε η παραμικρή σκηνή αντιποδοσφαιρικής έντασης και βίας. Αντιθέτως προκαλώ τον καθένα να ανατρέξει στις αθλητικές οπαδικές εφημερίδες στην Ελλάδα, την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα και εκεί θα μπορέσει να διαγνώσει τόσο τους ηθικούς αυτουργούς όσο και τις γενεσιουργούς αιτίες, που η οπαδική βία λυμαίνεται ακόμη τα ελληνικά γήπεδα.

Η διαφθορά και η σήψη εκτός γηπέδων καλά κρατεί και η ποιότητα ανώτατων ποδοσφαιρικών παραγόντων, εκλείπει σε μια εποχή που το ελληνικό ποδόσφαιρο την έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ. Ένα ποδόσφαιρο, που μετά από τόσες σκηνές βίας αλλά και νεκρούς εντός των ελληνικών γηπέδων, δεν έμαθε από τα λάθη του αλλά το αντίθετο. Αν και θα έπρεπε να διανύει μια περίοδο πλήρους ωριμότητας, λαμβάνοντας μαθήματα ήθους και ποδοσφαιρικού πολιτισμού από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, αντιθέτως ζει μονίμως μέρες παλιμπαιδισμού και ανωριμότητας.

Ο αθλητισμός αποτελεί στάση ζωής και μοιραία η άνοδος ή η πτώση του, συνδέονται με την κοινωνική ανάπτυξη ή την παρακμή. Με τον όρο αθλητικός παράγοντας, σε μια χώρα, που το ποδόσφαιρο είναι αναπτυγμένο, οι φίλαθλοι αντιλαμβάνονται τον άνθρωπο εκείνο, ο οποίος πέραν ενδεχομένως της οικονομικής ευρωστίας, εκπροσωπεί μια ομάδα και ταυτόχρονα τη διοικεί με άριστο τρόπο και στόχο την επιτυχία και τον αθλητικό πολιτισμό σε όλα τα επίπεδα. Στην Ελλάδα, όταν αναφερόμαστε στο ποδόσφαιρο, μια δύσοσμη αύρα μας διαπερνά. Άνθρωποι άσχετοι με τη διοίκηση του Αθλητισμού και ως εκ τούτου επικίνδυνοι, κατέλαβαν πολλές καίριες θέσεις (Παράγοντες- Εκπρόσωποι Αθλητών- Δικηγόροι) πλουτίζοντας από το ποδόσφαιρο, χωρίς όρια και φραγμούς. Μια άρρωστη κατάσταση, που δυστυχώς πλέον κατοικοεδρεύει στα υψηλότερα στρώματα της ποδοσφαιρικής μας κουλτούρας. Ναι, θεωρώ ότι είναι κυρίως θέμα κουλτούρας και πολιτισμού. Το ποδόσφαιρο πλέον έχει γίνει το μέσο για να γίνουμε γνωστοί, να παραγοντίσουμε, να μας δουν, να επιβληθούμε, να παρανομήσουμε. Η λέξη προσφορά, πουθενά. Συνεπώς δεν αποκαλείται διοίκηση μιας ομάδος αυτό, αλλά ‘’άρρωστος’’ παραγοντισμός.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ, από ανθρώπους, που θα διοικήσουν επαρκώς και με υψηλή επιστημονική κατάρτιση τις ομάδες και όχι από παράγοντες και πολλές φορές παραγοντίσκους, που έτυχε να απολαμβάνουν μιας οικονομικής ευμάρειας και μέχρι εκεί κάνοντας μόνο κακό, καλλιεργώντας το μίσος και τον φανατισμό. Ομάδες με σπουδαία αθλητική ιστορία πολλές φορές, καθίστανται υποχείρια ανθρώπων ασχέτων με το ποδόσφαιρο, οι οποίοι απλά επιδιώκουν μέσω της ενασχόλησης και εκτός των άλλων, τη φήμη και την άκαρπη δόξα.

Αθλητικά γεγονότα σπουδαία στη χώρα μας, αθλητικές επιδόσεις ιστορικές. Πρόοδος και ευφορία ανύπαρκτες. Άδεια γήπεδα αρκετά. Τι επιβάλλεται να γίνει:

-Οριστική πάταξη της βίας.

-Πλήρης συμμόρφωση όλων με τις επιταγές των διεθνών και εγχώριων αθλητικών κανόνων.

-Αυστηροποίηση του ελέγχου καταλληλότητας για όσους ασχολούνται έμμεσα ή άμεσα με τα αθλητικά δρώμενα.

-Απεμπλοκή του ποδοσφαίρου από την πολιτική.

-Ουσιαστική προστασία των αθλητών και αυστηροποίηση των κανόνων για το παράνομο στοίχημα.

-Καλλιέργεια υγιούς αθλητικής κουλτούρας στα σχολεία και τα Πανεπιστήμια.

Δεν θα ξεχάσω τον πρόεδρο της Premier League (Αγγλική Λίγκα) στο τελευταίο συνέδριο διοίκησης ποδοσφαίρου, που είχα την τιμή να παρακολουθήσω. Είχε πει : ''Το μυστικό της επιτυχίας μας είναι απλό. Βάζουμε μόνο τους καλύτερους να ασχολούνται με τα σημαντικά του ποδοσφαίρου μας''.

Από τον Βάσο Καραμπίλια

* Ο Βάσος Π. Καραμπίλιας είναι δικηγόρος Αθηνών, ειδικευμένος στο Αθλητικό Δίκαιο-MBA in Sports Management, επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass