ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ

Ο Δήμος Γλυφάδας και το δημογραφικό

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2018 15:45

Οι τραγικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, που εξαθλίωσαν τον λαό και ευτέλισαν τη χώρα μας, έχουν απορροφήσει το ενδιαφέρον όλων των πολιτών. Όλων οι συζητήσεις περιστρέφονται στο πότε και κατά ποιον τρόπο θα βγούμε από αυτή την κρίση. Από αυτή την κατάντια, στην οποία οδηγηθήκαμε όλως ξαφνικά, χωρίς να προηγηθεί κάποιο συνταρακτικό γεγονός, όπως πόλεμος, θεομηνία ή άλλη συμφορά.

Είναι εύλογο το ενδιαφέρον αυτό. Δικαιολογημένη η αγωνία του κόσμου, που βυθίζεται όλο και περισσότερο οικονομικά και κοινωνικά. Στερείται και τα πλέον απαραίτητα και αυτονόητα.

Διερχόμαστε μεγάλη κρίση, η οποία στο βάθος είναι πνευματική, όπως κάθε κρίση. Σχετίζεται με τον κλονισμό ηθικών αρχών, αξιών και θεσμών. Βγήκαμε από ένα πόλεμο, μια Κατοχή και έναν εμφύλιο σπαραγμό και μετά την οικονομική ανόρθωση και ανασυγκρότηση της χώρας πέσαμε με τα μούτρα κατά το κοινώς λεγόμενο στην απολαυστική ζωή. Στη δημιουργία πλούτου με δανεικά και στην ευμάρεια. Γίναμε καταναλωτική κοινωνία. Αλλά πλούτος με δανεικά δεν γίνεται. Ούτε οικονομία με δάνεια και διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Έτσι φθάσαμε στο τωρινό μας χάλι. Στην ανεργία, στη φτώχεια και στην ανέχεια και δυσπραγία. Στην υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας και του μέλλοντος των παιδιών μας.

Το χειρότερο είναι ότι ακόμη δεν συνετισθήκαμε. Δεν βάλαμε μυαλό. Αντί να ομονοήσουμε και να φροντίσουμε για την ανάπτυξη την οικονομική και κοινωνική και για την έξοδό μας από την κρίση το συντομότερο, ερίζουμε και «παίζουμε εν ου παικτοίς». Ιδίως στα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Αναφέρουμε ως παράδειγμα το εντονότατο δημογραφικό μας πρόβλημα, που θα έπρεπε να είναι το πρώτο μέλημά μας, αφού αφορά σ’ αυτή την ίδια την ύπαρξη και την επιβίωση μας ως λαού. Γηράσκει ο πληθυσμός μας και δεν ανανεώνεται. Καταντάει γηροκομείο η χώρα μας. Οι θάνατοι ξεπερνούν τις γεννήσεις. Τα φέρετρα είναι περισσότερα από τις κούνιες. Μέσα στην επταετία 2011-2017 μειώθηκε ο πληθυσμός μας κατά 150.418. Χάσαμε μια μεγάλη πόλη. Αν προστεθούν σ’ αυτόν τον αριθμό και οι τετρακόσιες περίπου χιλιάδες (400.000) νέων, που μετανάστευσαν στο εξωτερικό σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, αντιλαμβάνεται καθένας πόσο τραγικά μειώθηκε ο γηγενής πληθυσμός της χώρας μας.

Το δημογραφικό είναι πρώτιστο θέμα. Σχετίζεται με αυτή την ίδια την ύπαρξή μας ως λαού. Και έχει θλιβερές επιπτώσεις. Τόσο οικονομικές, κοινωνικές και εθνικές, όσο και πνευματικές και πολιτιστικές. Και δεν λύνεται με τις προσφυγικές ροές και τη λαθρομετανάστευση την οποία ευνοήσαμε, αφού όλως ακρίτως ανοίξαμε τα σύνορά μας στους πάντες. Οι πρόσφυγες και οι λαθρομετανάστες δεν θα συμβάλλουν στην εθνική και θρησκευτική ομοιογένεια και συνοχή του πληθυσμού μας , ούτε στην εθνική ασφάλεια.

Ακόμη και στην οικονομία η συμβολή τους δεν θα είναι αποφασιστική, αφού οι όποιες οικονομίες τους θα σταλούν στις πατρίδες τους. Με όλη την εκτίμηση στους αλλοεθνείς είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ότι η μόνη ασφαλής εγγύηση για το παρόν και το μέλλον αυτού του μαρτυρικού τόπου, όπως και κάθε χώρας, είναι ο γηγενής πληθυσμός. Μεγάλη η ευθύνη μας για την υπογεννητικότητα. Υποσκάπτει τα θεμέλια του έθνους. Αλλά και έναντι των παιδιών μας, η ευθύνη είναι μεγάλη. Σχετίζεται με την κοινωνία στην οποία θα ζήσουν.

Ύστερα από όλα αυτά αντιλαμβάνεται καθένας πόσο εγκληματική είναι η αμέλεια της Πολιτείας να λάβει αποφασιστικά μέτρα για τη λύση της δημογραφικής μας κρίσης.

Συνέστησε ως γνωστόν διακομματική επιτροπή για την κρίση αυτή η Βουλή το 1993. Αλλά τα μέτρα, τα βραχυπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα που πρότεινε για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα στο δημογραφικό μας πρόβλημα, δεν εφαρμόσθηκαν όλα. Εφαρμόστηκαν μόνον κάποια αποσπασματικά μέτρα, τα οποία στις μέρες μας καταργούνται ή αλλάζουν μορφή και προϋποθέσεις. Και μετατρέπονται τα δημογραφικά μέτρα σε επιδόματα φτώχειας, αφού μεγάλος αριθμός πολυτέκνων, που είναι οι αιμοδότες της χώρας και συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία την ασφάλεια κ.α., αντιμετωπίζονται με τα κριτήρια …. πολυτελούς διαβίωσης!

Ευτυχώς όμως που στα χρόνια αυτά τα δύσκολα, της οικονομικής και ηθικής κρίσης, υπάρχουν δημοτικοί άρχοντες, όπως οι του Δήμου Γλυφάδας, που αντιλαμβανόμενοι τη σημασία και τις επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος, αποφάσισαν τη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος ύψους 5.000 ευρώ σε μητέρες που αποκτούν το τέταρτο τέκνο καθώς και για κάθε επιπλέον τέκνο. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Γεώργιος Παπανικολάου «το δημογραφικό είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας». Και πρόσθεσε: «η στατιστική χτυπά ένα καμπανάκι που πρέπει να το ακούσουμε όλοι μας. Ο Δήμος Γλυφάδας, που μηδένισε την 1η Ιανουαρίου του 2015 τα δημοτικά τέλη για τις πολύτεκνες οικογένειες παρέχει στο εξής εφάπαξ βοήθημα για το τέταρτο και κάθε επιπλέον παιδί κάθε οικογένειας της πόλης μας. Με το μέτρο που υιοθετήσαμε δείχνουμε ότι σε τοπικό επίπεδο μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Ελπίζουμε ανάλογες κινήσεις να γίνουν και σε εθνικό επίπεδο. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις πολύτεκνες οικογένειες με κάθε πρόσφορο μέσο».

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Παπανικολάου και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας για την πρωτοπόρο ενέργειά τους. Δείχνει ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα για την πολύπαθη χώρα μας. Ευχόμαστε να μην κωλυσιεργήσει η έγκριση της απόφασης τους στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, πολύ δε περισσότερο να μην ακυρωθεί. Και να βρει μιμητές και άλλους Δήμους.

Από τον Βασίλειο Χ. Στεργιούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass