Ο Δήμος Αγιάς ως μοντέλο ανάπτυξης στο βιοπολιτικό-κοινωνικό γίγνεσθαι

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2018 15:35

Οι συνεχείς αλλαγές των κυβερνήσεων στην κεντρική πολιτική σκηνή και οι τομές στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν δημιούργησαν εκ του αποτελέσματος ίσως, το καλύτερο αποτέλεσμα. Προκειμένου να επιτευχτεί όμως ο στόχος της γεφύρωσης του χάσματος των ανισοτήτων ανάμεσα στους δήμους και το κοινωνικό σύνολο θα έθετα δυο κριτήρια.

Το γεωγραφικό και το πληθυσμιακό. Έτσι έχουμε το Δήμο Αγιάς ο οποίος χαρακτηρίζεται Περιαστικός- Αγροτικός, με ευρύ δίκτυο οικισμών, εκτεταμένο δίκτυο δρόμων, που συνεπάγεται σημαντικό κόστος συντήρησης.

 Σήμερα στη αυτοδιοίκηση το μοντέλο του "Καλλικράτη" δείχνει να νοσεί. Βάλλεται ως μια από τις γενεσιουργές αίτιες της κακοδιοίκησης σε αυτόν τον τόπο. Μιλούν όλοι, λες και είναι έξω από αυτή την διαδικασία του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, που νομοθετεί και τα νομοθετήματα αυτά καλείται να εφαρμόσει εκτελεστική εξουσία που είναι όργανα του κράτους όπως η αυτοδιοίκηση. Πολύ - δαιδαλώδες και συγκεντρωτικό το διοικητικό σύστημα της χώρας που μόνο διοικητικά προσκόμματα δημιουργεί, με αποτέλεσμα να λειτουργεί εις βάρος του πολίτη. Νόμοι που έχουν καταστεί ανενεργοί, από ερμηνευτικές εγκυκλίους και αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Ξεκινώντας με την απλή σκέψη που έχει πεδίο εφαρμογής στην καθημερινότητα, θα υλοποιούσα πρακτικές, που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη στη διοίκηση του δήμου όπως: την «Απλούστευση των Διοικητικών Διαδικασιών» την «Ανίχνευση των Υπηρεσιακών Αναγκών» και την «Διαχείριση των Κρίσεων». Δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκαν τα εργαλεία αυτά προς όφελος των πολιτών. Ο Δήμος έχει σημαντικές «ανάγκες υποστήριξης» αλλά μπορεί να ανταποκριθεί; θα έλεγα ότι μπορεί, μέσα από την από-ανάπτυξη των διοικητικών διαδικασιών. Το δήμο διατρέχει μια ακτογραμμή πενήντα χιλιόμετρων, που όμοια της σε όλη την ηπειρωτική χώρα δεν υπάρχει. Ένας δυναμισμός στον πρωτογενή τομέα, που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στους ανθρώπους του μόχθου και της αγροτιάς. Σε αυτό το σημαντικό τομέα δεν υπήρξε η δέουσα προσοχή στο "επιχειρείν". Η διάθεση και η διορατικότητα του επιχειρηματικού κόσμου είναι δεδομένη. Δεν στηρίχτηκε όμως, όπως θα έπρεπε, προκειμένου να αναπτυχτούν νέες δυναμικές μέσα από τις "Βέλτιστες Πρακτικές".

Ο άλλος δυναμικός τομέας είναι ο τουρισμός, με δυνατότητες ανάπτυξης στους υποτομείς, θερινός, ορεινός, περιβαλλοντολογικός, θρησκευτικός, καταδυτικός, ιαματικός, αθλητικός τουρισμός και exteme sports. Μια ποικίλη γκάμα τουριστικών επαγγελμάτων που δυστυχώς δεν έχει βρει την ανάλογη βοήθεια, ως προς το στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάδειξη του τουριστικού μετώπου. Διότι πουθενά στη νότια Ευρώπη, δεν υπάρχει ο συνδυασμός ορεινού, πεδινού και θαλάσσιου τουριστικού μετώπου, όπως στο δήμο μας. Χαρακτηριστικά αναφέρω δυο μόνο οικισμούς απαράμιλλου κάλους, που προσφέρονται για ανάπτυξη αναλόγων δραστηριοτήτων, Μεγαλόβρυσο και Καρύτσα. Πόσο αλήθεια κοστίζει να προβλέψεις στα αλιευτικά μας καταφύγια (λιμάνια), Στομίου και Αγιοκάμπου θέσεις πρυμνοδέτησης, για ενδεχόμενη υποδοχή μεγάλων σκαφών και να ενημερώσεις την αρμόδια αρχή. Απολύτως τίποτα, δυο μολυβιές και ένα mail. H έλλειψη βασικών υποδομών όπως η σύνδεση με την εθνική οδό λειτούργησε και λειτουργεί αποτρεπτικά για την οποιαδήποτε επένδυση. Λύση υπάρχει; Βεβαίως και υπάρχει, μια και μόνο εισήγηση από έγκριτους συγκοινωνιολόγους, με στοιχεία από όλα τα εθνικά οδικά δίκτυα στην Ευρώπη θα κατέρριπτε, ότι δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος μετά τις σήραγγες στα Τέμπη, όταν εντός της χώρας μας, στη Αττική Οδό για παράδειγμα, υπάρχουν έξοδοι εντός και εκτός σηράγγων. Υπάρχουν όμως θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Χωροταξικός σχεδιασμός και πολεοδομικές παρεμβάσεις. Τεράστια ζητήματα που τα τελευταία τρία χρόνια δεν απασχόλησαν καθόλου τη Δημοτική Αρχή, ζητήματα πού αποτελούν προαπαιτούμενο για την όποια ανάπτυξη στον Δήμο. Διαχείριση υδάτινων πόρων. Το κυρίαρχο θέμα του αγροτικού τομέα. Ουδέποτε έγινε μια σοβαρή προσέγγιση, ειδικά σε μια περίοδο που καραδοκούν διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων.

Τι σημαίνει όμως οικονομική κρίση, ανελαστικές δαπάνες; Το να κλείνει κάποιος αυθαίρετα το δρόμο πρέπει να έχει χρήματα ο δήμος για να επέμβει. Το να επισπεύσεις μια διοικητική διαδικασία, μια κανονιστική πράξη φταίει η οικονομική συγκύρια. Το να έχεις την αυτεπιστασία, σε έργα της καθημερινότητας που στο τέλος- τέλος ναι, είναι αυτά που βελτιώνουν την ποιότητα του πολίτη, απαιτεί ιδιαίτερους οικονομικούς πόρους; Ο αγροτικός κόσμος γνωρίζει πολύ καλά, ότι το τσαπί δεν είναι εύκολο και από αυτό το τσαπί πληρώνονται οι δημοτικοί και οι κρατικοί φόροι και ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει που πάνε. Χρειάζονται άραγε χρήματα, στα μη εφαρμόσιμα σχέδια πόλεως, που για όποιους λόγους δεν έγιναν, να κάνεις σήμανση, να υπάρχει οριοθέτηση δρόμων και κοινόχρηστων χώρων; Σαφώς όχι. Χρειάζεται όμως όραμα και θέληση. Ξέρουμε όλοι, ότι μας αξίζει ένας καλύτερος δήμος και προς αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε. Στήριγμα μας είναι μόνον ο απλός πολίτης. Με στρατηγικό σχεδιασμό και επίμονη δουλειά, ο δήμος μας θα πάρει τη θέση που του αξίζει.

Γιατί στην Αγιά αξίζει μια θέση αντάξια της πολιτιστικής και πολιτισμικής ιστορίας της.

Του Αθανάσιου Ι. Ολύμπιου

* Ο Αθανάσιος Ι. Ολύμπιος είναι δημοτικός σύμβουλος Αγιάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass