Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2018 15:30

Η τελευταία απόφαση του Εφετείου Αθηνών που κήρυξε αθώους τους κατηγορουμένους για το σκάνδαλο του ελληνικού Χρηματιστηρίου, έγραψε τον επίλογο, ενός από τα πιο στυγερά εγκλήματα, που διαπράχθηκαν στον τόπο μας τα τελευταία χρόνια σε βάρος του λαού. Αφουγκράζομαι την αγανάκτηση και την οργή του.

Τον ασημάδευτο πόνο του. Την οργισμένη φωνή του, που δεν παύει να καταφέρεται εναντίον όλων εκείνων, που δεν οδήγησαν τους πραγματικούς διεφθαρμένους σκανδαλοποιούς στη δικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν για το φοβερό αυτό έγκλημα. Αλλά κράτησαν σιωπή και ύποπτη εύνοια. Κουκούλωσαν το αδίκημα, χωρίς να πουν στο λαό ποιοι είναι οι φαύλοι, που τον εξαπάτησαν και του έφαγαν τα χρήματά του. Ένα τόσο μεγάλο έγκλημα, έχει και τους ενόχους του. Το παρασκήνιο όμως και οι σκοτεινές διαπλοκές δεν ήθελαν φανερή και έντιμη διαδικασία.. Φρόντισαν να θάψουν την αλήθεια. Να εξαφανίσουν τα ενοχοποιητικά στοιχεία και να περιφρουρήσουν τους πραγματικούς υπαίτιους του εγκλήματος.

Αυτοί όμως που αρνούνται να υπηρετήσουν με υπευθυνότητα την κάθαρση από όποια θέση και αν βρίσκονται στον δημόσιο βίο οφείλουν να γνωρίζουν ότι μπορεί κάποτε οι ίδιοι να βρεθούν υπόλογοι απέναντι στην κοινωνία. Οσοι είναι προσηλωμένοι στη σκοπιμότητα και όχι στη διαφάνεια και την αλήθεια, πρέπει να γνωρίζουν, ότι ο λαός δεν ανέχεται τα μασκαρέματα, ούτε ξεχνάει εύκολα. Ούτε αναπαύεται στις καθησυχαστικές ανακοινώσεις των υπευθύνων. Έχει τη δύναμη και τη θέληση να συλλαμβάνει τους ενόχους και να τιμωρεί μαζί με αυτούς και τους προστάτες τους. Σήμερα οι ένοχοι αυτού του φοβερού εγκλήματος κυκλοφορούν ελεύθεροι ανάμεσά μας και απολαμβάνουν τους καρπούς της εγκληματικής τους πράξης. Πολλές φορές ασυδοτούν και ασχημονούν σε βάρος μας. Οι πράξεις της εσχάτης ντροπής των έμειναν ατιμώρητες. Και η αποκτηθείσα χλιδή, οι αμαρτωλοί θησαυροί που απέκτησαν ρουφώντας το αίμα του απλοϊκού κοσμάκη τους συνοδεύουν στη ζωή τους. Η αυλαία έπεσε. Το έγκλημα του χρηματιστηρίου, όπως είναι γνωστό στον κόσμο, έμεινε ατιμώρητο. Με τους ενόχους να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να μας προκαλούν νευρικό κλονισμό. Δεν τους εγγίζουν οι σκληρές αναφορές που εκπέμπονται από τα λαϊκά στρώματα σε βάρος τους. Πιστεύουν πως η εξαπάτηση του κόσμου με το πέρασμα του χρόνου θα σβήσει τις ενοχές τους και θα τους εντάξει και πάλι μέσα στον αγαθό κοινωνικό ιστό. Δεν με εκπλήσσει η νοοτροπία των διεφθαρμένων. Αυτοί είναι βουτηγμένοι μέσα στο βούρκο με τα σκουλήκια και δεν έχουν ανδρισμό και τσίπα. Η διαφθορά τους έχει κυριεύσει το μυαλό και τη θέληση και είναι ικανοί για όλα. Εκείνο που με εκπλήσσει και με βασανίζει είναι η συμπεριφορά των τότε κυβερνώντων τη χώρα. Μου γεννά πολλά ερωτήματα.

Και πρώτα πρώτα το γεγονός της έντιμης ενημέρωσης του λαού. Γιατί δεν βγήκε κάποιος να τον ενημερώσει, ότι αυτό που κάνει είναι λάθος; Δεύτερο. Η επίμονη επικάλυψη των ενόχων, των απατεώνων, των λωποδυτών, των διεφθαρμένων αυτού του παιχνιδιού. Και τρίτο. Μήπως μέσα σ΄αυτό το κόλπο ήσαν και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα που πρόδωσαν την αποστολή τους και τον ανδρισμό τους; Διαφορετικά δεν εξηγείται η ατιμωρησία των σκανδαλοποιών. Δεν εργάσθηκαν με αποφασιστικότητα για να έλθουν όλα στο φως. Και αυτό γιατί ο σεισμός θα συγκλόνιζε τους υπευθύνους και πολλούς απ΄αυτούς θα τους αποκαθήλωνε από τους θρόνους τους και την πολιτική ζωή του τόπου.

 Όσοι υποστηρίζουν ότι αυτή η έκρηξη προσφυγής του λαού στο χρηματιστήριο με την αγορά διαφόρων τίτλων, ήταν το αποτέλεσμα της ευφορίας που επικρατούσε τότε με την εισαγωγή μας στην ΟΝΕ και την επικείμενη οργάνωση των ολυμπιακών αγώνων, δεν λένε την αλήθεια. Απλά προσπαθούν να αποκρύψουν τις ευθύνες τους και να παραπλανήσουν το κοινό. Οι πρωταίτιοι αυτής της ιστορίας δεν σταμάτησαν ενσυνείδητα την καταστροφή, γιατί ήθελαν να αρπάξουν τα χρήματα του κόσμου.

 Αρκεί να φαντασθεί κανείς, ότι επέτρεψαν την εισαγωγή στο χρηματιστήριο εταιριών που είχαν πέντε τσίγκους ως κεφάλαιο και άλλες δύο σιλό σιταριού, άλλες δέκα τσουβάλια φακές και πέντε τσουβάλια φασόλια, ένα πλυντήριο αυτοκινήτων κ.ο.κ και διαπραγματεύονταν μετοχές φούσκες. Πωλούσαν κοπανιστό αέρα, μπαλόνια με αέρα που στο πρώτο φύσημα του ανέμου έσπασαν και κανείς δεν είπε τίποτε στο λαό. Ένα χρηματιστήριο χωρίς κανόνες. Χωρίς όρους παιχνιδιού και ευθύνες. Ασύδοτο. Αχαλίνωτο μπροστά στην ορμή και το ρεύμα εκείνων των ημερών.

 Από την επιλογή των ντοκουμέντων αυτής της ιστορίας που σόκαραν το πανελλήνιο, θα αναφέρω ορισμένα με την παράκληση, οι αναγνώστες μου να τα σταθμίσουν προσεκτικά για να αντληθούν το μέγεθος της καταστροφής Πολλοί από τους παθόντες αυτοκτόνησαν. Επιχειρήσεις καταστράφηκαν. Ζευγάρια χώρισαν. Σπίτια, καταστήματα, κοσμήματα, οικογενειακά κειμήλια, τιμαλφή, και πολλά άλλα κινητά αντικείμενα εκποιήθηκαν για την απόκτηση ορισμένων μετοχών. Ατέλειωτα εκατομμύρια ευρώ εισήλθαν στις τσέπες των επιτηδείων που αύξησαν τις περιουσίες τους και σκόρπισαν φωτιά και θάνατο σ΄όλη τη χώρα. Εκείνο το ξέφρενο παραλήρημα και ο οίστρος των ετών 1997-1999 με την ιλιγγιώδη ταχύτητα των χρηματιστηριακών συναλλαγών ( λένε ότι διακινήθηκαν 43 δισεκατομμύρια) αυτές οι εκρήξεις των βιοτικών ανακατατάξεων, ήταν η μετέπειτα ταφόπλακα του λαού που πίστεψε ότι μπορούσε να πλουτίσει μέσα σε λίγες ημέρες. Αλλά και η μεγάλη ευθύνη των κυβερνώντων, που θα τους βαρύνει στην μετέπειτα ζωή τους. Ενώ γνώριζαν τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί, δεν είχαν το θάρρος και την τόλμη να βγουν και να προειδοποιήσουν το λαό, ότι κινείται σε λάθος δρόμο, σε καταστροφική πορεία. Και όλα αυτά, για να εμφανίσουν μία δήθεν ανθηρή οικονομία, δυνατή και ακλόνητη, για να κερδίσουν τις επικείμενες εκλογές. Και όταν άρχισε η καταστροφή (23.9.1999) τότε ήταν αργά. Πολύ αργά. Ωστόσο το μυστήριο παραμένει μυστήριο. Οι υπεύθυνοι αυτής της καταστροφής του λαού, γιατί μέχρι στιγμής δεν έχουν λογοδοτήσει; Αλήθεια. Αυτό το έγκλημα θα μείνει χωρίς τιμωρία;

Από τον Αθανάσιο Φώτο

* Ο Αθανάσιος Φώτος είναι επί τιμή δικηγόρος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass