Αγία Γραφή: Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στον κόσμο…

Δημοσίευση: 05 Απρ 2018 16:00

Πριν από καιρό ξεφυλλίζοντας τις σελίδες ενός περιοδικού σταμάτησα στον τίτλο ενός κειμένου: «Το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στον κόσμο…».

Προχωρώντας στην ανάγνωση του κεφαλαίου διαπίστωσα ότι το βιβλίο αυτό ήταν η Αγία Γραφή. Δημιουργός της πράξεως αυτής ο πατέρας της τυπογραφίας, με κινητά στοιχεία, Γερμανός, Ιωάννης Γουτεμβέργιος, που έκανε την επιλογή αυτή. Η τύπωση του Ιερού κειμένου έγινε στα λατινικά, σε δίστηλο, με σαράντα δύο γραμμές ανά στήλη. Το ολοκλήρωσε στις 22/2/1455 σε 300 αντίτυπα των 1.282 σελίδων το καθένα.

Αυτή ήταν η περίφημη «Βίβλος του Γουτεμβέργιου». Και για την ιστορία το πρώτο βιβλίο του τυπώθηκε στον κόσμο, που πολλοί το θεωρούν το ωραιότερο δημιούργημα στον τομέα της τυπογραφίας. Αντίτυπα της έκδοσης αυτής σώζονται μέχρι σήμερα και παραμένουν τα πολυτιμότερα βιβλία της ανθρωπότητας.

Από τότε η Αγία Γραφή έχει κατακλύσει ολόκληρο τον κόσμο και σε μια λίστα τέλους του 2011 για τα σπουδαιότερα βιβλία όλων των εποχών η βίβλος κατέχει την πρώτη θέση στην κυκλοφορία με πάνω από 5 δισεκατομμύρια αντίτυπα. Μόνο το 2016 κυκλοφόρησαν σ’ όλο τον κόσμο 400 εκατομμύρια αντίτυπα, από τα οποία 9 εκατομμύρια στην Αφρική και 55 εκατομμύρια στην Ασία και τις χώρες του Ειρηνικού. Άξιον προσοχής είναι ότι η Βίβλος κυκλοφορεί κατά εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια ακόμα σε χώρες κατ’ εξοχήν μουσουλμανικές και άλλες που δεν ευνοούν την ελεύθερη έκφραση του θρησκευτικού φρονήματος.

Στη σημερινή εποχή 6 περίπου δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο διαβάζουν στην Αγία Γραφή στη γλώσσα τους. Μέσα στο 2016 μεταφράσθηκε σε 30 νέες γλώσσες που μιλιούνται πάνω από 95 εκατομμύρια ανθρώπους. Φτάνοντας συνολικά τις 3.225 γλώσσες και διαλέκτους που ενόλω η εν μέρει είναι μεταφρασμένη.

Κάνοντας μια αποτίμηση της ιστορικής πραγματικότητας που έχει σχέση με το πρώτο βιβλίο που τυπώθηκε στο κόσμο, αλλά και το πρώτο σε κυκλοφορία στην υφήλιο γινόμαστε μάρτυρες της παγκοσμιότητας της Αγίας Γραφής και κυρίως ενός διαρκούς θαύματος, αν λάβουμε υπόψη μας την διαχρονική πολεμική που ασκήθηκε από τη στρατευμένη αθεΐα και την υλιστική ιδεολογία σε καθετί χριστιανικό. Αυτό και μόνο αποτελεί τον μεγάλο θαυμασμό…

Σε ό,τι αφορά εμάς του Έλληνες έχουμε την ευλογία να μελετούμε τον ιερό αυτόν θησαυρό απ’ ευθείας στη γλώσσα μας και όχι σε μετάφραση, όπως συμβαίνει με τους άλλους λαούς. Και κάτι άλλο ακόμα πολύ σημαντικό. Η εντρύφηση στο ζωντανό λόγο του Θεού, που γίνεται με την Αγία Γραφή, μας χειραγωγεί στο δρόμο της σωτηρίας, της εσωτερικής ειρήνης και της χριστιανικής αγάπης. Αξίες απαραίτητες σε κάθε χριστιανό για να συμβάλλει ενεργά στην ορθοδρόμηση του σημερινού κόσμου.

* Του Κων/νου Τσιρονίκου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass