Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΙ!

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2018 17:30

Για τους συνέλληνες γράφω, καθώς το επιβάλλουν η συναισθηματική νοημοσύνη και η ενσυναίσθηση της γραφίδας του ''Ομήρου".

Προέκυπταν ανέκαθεν και συνεχίζουν με ένταση διαλυτικά νοοτροπιακά φαινόμενα στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου. Αναζητώντας κανείς αλήθειες, ερεθίζει συνειδήσεις. Νιώθει μόνος εντός πελάγους κυνισμού, ωχαδελφισμού, συνενοχής ή αδιαφορίας. Οι έντιμοι και ευαίσθητοι πολίτες υποφέρουν αντικρύζοντας καταστάσεις μη κανονικότητας, αναξιοκρατίας, πελατεισμού και μετριοκρατίας. Έχω στα αρχεία μου πολλές εκατοντάδες δειγμάτων κοινωνικού και κυρίως πολιτικού αυταρχισμού, διαφθοράς και σπατάλης. Θα παραθέσω απειροελάχιστα δείγματα για σκέψεις και προβληματισμό. Θα τοποθετήσω και... τίτλους.

"ΓΟΡΓΟΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΓΚΕΣ"

Είναι ο τίτλος παλιάς ελληνικής κωμωδίας, που ταιριάζει στην περίπτωση, όπου πρωταγωνιστούν κύριοι και κυρίες της ανώτερης ελληνικής υπαλληλίας. Με τον "Καλλικράτη" του 2010, μεταφέρθηκαν στις αιρετές Περιφέρειες και Δήμους, πολλές αρμοδιότητες των Κρατικών Περιφερειών. Καθώς χρειάστηκε να μετακινηθούν Υπηρεσίες με το προσωπικό τους στις αυτοδιοικητικές μονάδες, μετατάχτηκε και το προσωπικό τους. Προέκυψε όμως μισθολογική υποβάθμιση διευθυντικών στελεχών των υπηρεσιών αυτών. Και εδώ έδρασε το ελληνικό δαιμόνιο. Με παράνομες διοικητικές πράξεις, τα διευθυντικά στελέχη διακρατήθηκαν ως τάχα αναγκαία για την υποβοήθηση των Γ.Γ. των τότε κρατικών Περιφερειών, και από 1 /1/11 αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Αμέσως μετά τα στελέχη αυτά "αποσπάστηκαν" στις κανονικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ με τον αυξημένο όμως μισθό που είχαν στις κρατικές δομές. Η μετάταξη διαφοροποιούσε το μισθολόγιο προς τα κάτω, ενώ η απόσπαση το διατήρησε προς τα επάνω..

Οι ως άνω κυρίες και κύριοι δεν αρκέστηκαν σ' αυτό. Ενώ παρήλθε ο χρόνος της απόσπασης, που ήταν συγκεκριμένος, προώθησαν την υπογραφή ενιαίας Υ/Α για όλη τη Χώρα, ώστε να διατηρηθεί για χρόνια η... απόσπασή τους μαζί με το αυξημένο μισθολόγιο. Όλων λοιπόν αυτών των από 1/1/11 αυτοδιοικητικών υπηρεσιών οι επικεφαλής τους τις διευθύνουν ως.. αποσπασμένοι από τις Αποκεντρωμένες διοικήσεις, όπου όμως δεν έχουν καμιά δουλειά, ούτε αρμοδιότητα. Μισθοδοτούνται όμως με τον αυξημένο μισθό των κρατικών Διευθυντών. Απλά πράγματα.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΤΗΣ... ΠΛΑΚΑΣ

Έχω γράψει προ πολλού για τη διάτρηση του νόμου Πεπονή, που προβλέπει διαγωνισμούς για προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων με συνέντευξη. Μνημονιακές ρυθμίσεις επιβάλλουν διαγωνισμούς και για θέσεις Προϊσταμένων. Αυτόν τον καιρό πραγματοποιείται ένας τέτοιος διαγωνισμός στην Αθήνα. Πρόκειται και πάλι για διαγωνισμό "μαϊμού", με την κάλυψη μάλιστα του ΑΣΕΠ. Ενός θεσμού που τον έχουν ευτελίσει. Ιδού το κατόρθωμα. Εάν το δικό μας παιδί γράψει για 3 ή 2 δεν απορρίπτεται. Πηγαίνει και αυτός ο/η φωστήρας στη συνέντευξη. Εκεί λοιπόν - αν πρόκειται για... δική μας κατάσταση - ο φωστήρας του 2 παίρνει ένα όμορφο 10 και ο αριστούχος των 9 των γραπτών εξετάσεων ένα όμορφο 2.Τρία και δέκα αθροίζονται σε δεκατρία, αλλά το εννιά των γραπτών και το δύο των προφορικών αθροίζονται σε έντεκα. Ο "φωστήρας" παίρνει τη θέση και ο αριστούχος το φάσκελο των πέντε δακτύλων.

Αν διερωτηθείτε τι κάνει το ΣτΕ, εγώ δεν έχω την απάντηση, αν και γνωρίζω, ότι ακόμα και στη σχολή Δικαστών τα ίδια γίνονται. Πλήρης αξιοκρατία δηλαδή.

Ο ΔΑΙΜΟΝΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Γράφω για τον κύριο Πάνο. Ο κ. ΥΠΕΘΑ λοιπόν από τον Μάρτιο του '15 μέχρι τον περασμένο Φεβρουάριο, πραγματοποίησε με τα πολυτελή Κυβερνητικά αεροσκάφη - κατά προτίμηση το πολυτελέστατο GULFSTREAM - 120 ανά την υδρόγειο ταξίδια με πάνω από 500 ώρες πτήσης. Τα καύσιμα και μόνο μιας ώρας, καθώς διάβασα σε ρεπορτάζ της κυρίας Κρουστάλλη στο Βήμα της 1/7/2018, κυμαίνεται μεταξύ 6.000 - 7.000 ευρώ την ώρα. Προσθέστε τώρα και τα έξοδα πιλότων, συνοδών, βοηθητικού προσωπικού, τελών αεροδρομίων κ.α. και θα βγάλετε ένα ποσό αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε καιρό χρεοκοπίας. Ο κ. Πάνος ξεκίνησε τον Μάρτιο του '15 με τη Νέα Υόρκη. Τον επόμενο μήνα πήγε στη Μόσχα και αμέσως μετά στη Λάρνακα. Ακολούθησαν το Κάιρο, το Ερεβάν στην Αρμενία, η Βαρσοβία στην Πολωνία, το Νέο Δελχί στην Ινδία, η Τζακάρτα στην Ινδονησία, η Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, οι κοντινές Βρυξέλλες, το Άμπου Ντάμπι, η Σαουδική Αραβία και πάλι οι ΗΠΑ. Μετά η Βραζιλία, ο Καναδάς, γύρω-γύρω τα Βαλκάνια, η Κεντρική Ευρώπη και... συνεχίζει. Πάντα βέβαια με κυβερνητικά αεροσκάφη.

Αν τώρα σκεφτεί κάποιος πως τα ταξίδια Καμμένου κοστίζουν 30 ως 50 φορές περισσότερο από μια κανονική πτήση σε πρώτη θέση με αεροσκάφη της γραμμής, η απάντηση του κ. Π.Κ. θα είναι προς τους απορούντες ο εμβληματικός φραστικός λογότυπος του Βρετανικού στέμματος και των διαβατηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου: " HONI SOIT QUI MAL Y PENSE".* Ντροπή σ' όποιον άσχημα σκέφτεται.

ΤΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΦΕΡΕΤΡΑ

Τέλη δεκαετίας του '90. Διευθυντής κρατικού ΚΤΕΟ ζητά από ιδιοκτήτη μεταχειρισμένου φορτηγού αυτοκινήτου Σουηδικής κατασκευής το αποκαλούμενο "μοναδικό έγγραφο" της συμβάσεως της Ρώμης, που υποχρεωτικά συνοδεύει κάθε μεταχειρισμένο όχημα που εξάγεται χωρίς άδεια κυκλοφορίας για μεταπώληση σε χώρα της ΕΕ. Αυτό το έγγραφο πιστοποιεί την καταλληλότητα του οχήματος για κυκλοφορία. Ο Διευθυντής ρωτά το Νομικό Σύμβουλο της Υπηρεσίας, αν αρκεί φωτοτυπία. Παίρνει αυτονόητα αρνητική απάντηση. Το αυτοκίνητο δεν περνά τον έλεγχο, μέχρις ότου προσκομιστεί το πρωτότυπο πιστοποιητικό. Το πρωί της επόμενης δεκάδες "μαντράδων" κατακλύζουν το γραφείο του Νομάρχη, διαμαρτυρούμενοι πως θα καταστραφούν, αν η Υπηρεσία συνεχίσει να ζητά πρωτότυπα έγγραφα (;!). Γίνεται σύσκεψη και ύστερα απ´ αυτή ο Διευθυντής ρωτά τηλεφωνικά ανώτατο υπάλληλο στο Υπουργείο Συγκοινωνιών στον Χολαργό, για το αυτονόητο. Θέλετε να μάθετε τι απάντηση πήρε; "Πάρτε και το φωτοαντίγραφο". Ο Διευθυντής ζητά σχετικό έγγραφο του Υπουργείου για να περάσει το φορτηγό από τον έλεγχο. Άκρα του τάφου σιγή από το Υπουργείο. Δύο μέρες μετά δεκάδες μαντράδες κατακλύζουν και πάλι το Νομαρχιακό γραφείο φωνάζοντας "καταστρεφόμαστε".

Θέλετε να μάθετε τι έγινε; Όλα τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα συνέχισαν, και ίσως εξακολουθούν, να παίρνουν άδειες κυκλοφορίας ακόμα και με απλές φωτοτυπίες, του αναγκαίου "μοναδικού εγγράφου". Και αν διερωτηθείτε, μήπως κυκλοφορούν "κινούμενα φέρετρα'' στους δρόμους, γιατί και πώς, θα λάβετε... αρμοδίως την παραπάνω... γαλλική απάντηση.

Αυτή πάνω κάτω και περίπου είναι η... ελληνική ανάπτυξη.

* Γαλλική φράση. Υπάρχει στο βασιλικό οικόσημο και προβάλλεται στο κόκκινο εξώφυλλο των βρετανικών διαβατηρίων. Δεν είναι της παρούσης η λύση της απορίας του πώς και γιατί μια γαλλική φράση εισέβαλε σε αγγλικό οικόσημο. Προέρχεται από το οικόσημο παμπάλαιου αγγλικού τάγματος, γαλλικών επιρροών.

 

* Γράφει ο «Όμηρος»