Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φιέστα που (δεν) πρέπει να γίνει

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2018 15:50

Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν τη φιέστα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια. Ως Έλληνες πολίτες καλούμαστε ακόμα μία φορά να σταθούμε απέναντι στον λαϊκισμό. Λαϊκισμός ο οποίος συχνά μας γοήτευε και μας έσερνε υπνωτισμένους στις κάλπες.

Λαϊκισμός ο οποίος κορυφώθηκε την τελευταία τριετία και δυστυχώς αποδείχθηκε ανίκητος τον Ιανουάριο του 2015, παρά τις διδαχές των μνημονιακών ετών, απόρροια των 30 ετών κυριαρχίας του λαϊκισμού.

Οι κυβερνώντες διατυμπανίζουν πως ήρθε η ώρα της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια. Ας εξετάσουμε, αρχικά, αν θα υπάρξει πράγματι έξοδος από τα μνημόνια. Για να το επιτύχουμε αυτό είναι απαραίτητο να περιγράψουμε εν τάχει πως λειτουργούσαμε εντός των μνημονίων. Υπογράφοντας ένα μνημόνιο η χώρα μας αναλάμβανε να πραγματοποιήσει μία δέσμη μέτρων, μεταρρυθμίσεων, περικοπών κ.τ.λ. Έπειτα, ερχόταν η τρόικα για να επιβεβαιώσει την υλοποίηση των όσων είχαμε υποσχεθεί. Εάν άναβε το "πράσινο φως" η τρόικα, ESM και ΔΝΤ μας συνέδραμαν οικονομικά με την προαποφασισμένη δόση χρημάτων για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις οικονομικές μας υποχρεώσεις. Τον Αύγουστο του 2018 σταματάει η υλοποίηση νέων μέτρων; Οχι! Νέες περικοπές στις συντάξεις, νέες μειώσεις στο αφορολόγητο, άρα νέες επιβαρύνσεις για τους πολίτες έχουν ήδη ψηφιστεί από τους κυβερνώντες και θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2019 και για τα επόμενα έτη. Είναι αλήθεια ή ψέμα η κατ’ ουσίαν έξοδος από τα μνημόνια; Ψέμα! Η μόνη αλήθεια είναι η έξοδος από τον (πολύ φθηνό) δανεισμό από τον ESM και το ΔΝΤ.

Ας επιχειρήσουμε στη συνέχεια να ψηλαφίσουμε τον όρο «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια. Τι υπονοούν με αυτόν τον όρο; Δύο πράγματα: α) Οτι δεν θα πάμε σε προληπτική πιστοληπτική στήριξη για ένα μικρό χρονικό διάστημα μετά το τέλος της καταβολής δόσεων τον Αύγουστο του 2018 και β) δεν θα έχουμε εποπτεία από τους «θεσμούς», όπως μετονομάστηκε η τρόικα. Το α) είναι για να πανηγυρίζουμε; Όχι, διότι χωρίς μαξιλάρι προστασίας (πιστοληπτική γραμμή στήριξης) θα πάμε σε δανεισμό από τις αγορές με ακόμα μεγαλύτερα επιτόκια. Το β) είναι αλήθεια ή ψέμα; Ψέμα! Η κυβέρνηση έχει δεχθεί την εποπτεία των θεσμών για τα επόμενα έτη, καθώς συμφώνησε μαζί τους για οριοθέτηση στόχων και μετά το 2018.

Συνεπώς, έχουμε μία μερική έξοδο (στο κομμάτι της λήψης δόσεων) από ένα αχρείαστο 3ετές μνημόνιο, ενώ η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει επαχθή οικονομικά μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωσή του. Ας ελπίσουμε, ενόψει χορών και εορτασμών, ότι η ορθή και ώριμη σκέψη και κρίση των πολιτών θα πρυτανεύσουν έναντι της γοητείας του λαϊκισμού!

Του Φώτη Τζατζάκη

* Ο Φώτης Τζατζάκης είναι οικονομολόγος – καθηγητής Οικονομικών, απόφοιτος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχ/σεων Παν/μίου Μακεδονίας, κάτοχος μεταπτυχιακού MBA