Η επίδραση των διαφημίσεων

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2018 15:30

Αν θελήσει κανείς να φυλλομετρήσει τις εφημερίδες και τα περιοδικά μιάς και μόνης ημέρας και να υποβληθεί στη βάσανο να παρακολουθήσει τα τηλεοπτικά προγράμματα και στο τέλος να κάνει απολογισμό, το τι διάβασε, είδε και άκουσε, τότε θα διαπιστώσει, τη χιονοστιβάδα των διαφημίσεων που κατακλύζουν τους χώρους αυτούς.

Διαφημίσεις με επιμελημένη λεκτική διατύπωση που σαγηνεύουν τις λαϊκές μάζες, τις φέρουν κοντά τους, στο δικό τους άρμα, για να μπορούν να τις ελέγχουν και να τις καθοδηγούν, όπως αυτές ξέρουν, ώστε να γίνουν οι αναμεταδότες και οι εκφωνητές των εντυπωσιακών συνθημάτων, που κρύβουν μέσα τους. Εντυπωσιάζουν οι διαφημίσεις του παραγωγικού, του επιστημονικού και επιχειρηματικού μόχθου. Επιτίθενται με όλα τα μέσα που διαθέτει η επιστήμη και η τεχνολογία. Σκορπούν προκλήσεις και προκαλούν εντυπώσεις και ευφορία στο κοινό που αδυνατεί ν΄αντισταθεί στο πέρασμά τους. Πάντα συναντούμε την προβολή και τα επιτεύγματα της πολύχρονης εμπειρίας. Τις ομάδες και τους ανθρώπους που με τη γνώση και τη δεξιότητά τους, την υπομονή και επιμονή φόρτισαν την ευρηματικότητα σε διάφορους τομείς, τους οποίους στη συνέχεια αναβάθμισαν και τώρα απολαμβάνουν την ποιότητα και την αξία της προσφοράς των, με τις διαφημίσεις να λανσάρουν και να προβάλλουν την προσωπικότητά τους και το έργο τους, τη συμβουλή τους, στην πρόοδο και τη βοήθεια των ανθρώπων. Πάντα και παντού οι άνθρωποι επικαλούνται τον διπλό ρόλο που διαδραματίζουν οι διαφημίσεις στη ζωή μας. Στον τομέα των διαφημίσεων κανένας δεν μπορεί να διαγράψει ή να περιορίσει τον ρόλο και την επιρροή που αυτές παίζουν στο διάβα της ζωή μας. Οι διαφημίσεις είναι ένα κομμάτι από τη ζωή μας. Με αυτές γεννιόμαστε, μεγαλώνουμε, πορευόμαστε και φεύγουμε από τη ζωή. Μας ακολουθούν και μας συνοδεύουν στην πορεία τη ζωής μας, του «χθες» του «σήμερα» και του «αύριο». Άσχετα, αν πολλές φορές, αυτό που παρακολουθούμε να διαφημίζεται είναι μία πραγματική προσφορά στην πρόοδο και την ευημερία, την καλυτέρευση της ζωής μας ή είναι μία συνταγή για καλλιέργεια και διατήρηση της προπαγάνδας που εξυπηρετεί αλλότριους σκοπούς που δεν έχουν καμία σχέση με την πρόοδο και την ευημερία της ζωής μας. Αποτελεί κοινό μυστικό, ότι, όλοι όσοι εμφανίζονται υπέρμαχοι των διαφημίσεων και των πληροφοριών, μπροστά στο κοινό, στις λαϊκές μάζες, στοχεύουν και επικεντρώνουν τις επαγγελίες τους, στην εξασφάλιση, προβολή και παγίωση των συμφερόντων που διαφημίζουν. Τους ενδιαφέρει, π.χ., η συνεχής κατανάλωση των προϊόντων που εκπροσωπούν και διαφημίζουν, άσχετα αν αυτά πληρούν τις διαφημιζόμενες προδιαγραφές και την καταλληλότητά τους απέναντι στο κοινό. Για τους διαφημιστές και τα υλικά που λανσάρουν στην αγορά, η επιτυχία τους εξαντλείται στην αέναη κατανάλωση που είναι και ο έσχατος στόχος τους. Αυτό είναι το νόημα της επιτυχία τους. Το όραμά τους. Η ικανοποίησή τους μέσα στην κοινωνία.
 Ας μη γελιόμαστε, όσοι έχουν το έργο της διαφήμισης, δεν ορρωδούν μπροστά σε τίποτε. Ανασύρουν πολλές φορές το «μηδέν» και το «τίποτα» και το στολίζουν με απίθανα στολίδια και στη συνέχει το λανσάρουν στην αγορά και το προβάλλουν με μοναδικό σκοπό την προσχώρησή μας και την εξάρτησή μας απ΄αυτό. Σερβίρουν πολλάκις ό,τι άχρηστο και κακόγουστο υπάρχει φιλτραρισμένο και επικαλυμμένο με το μανδύα του ωραίου και μοναδικού, με σκοπό να προσχωρήσουμε στην καλοστημένη και γοητευτική τους προπαγάνδα και επινόηση. Αυτές οι ερεθιστικές διαφημίσεις εισάγονται από τους μάγους διαφημιστές με μοναδικό και μόνο σκοπό τον εντυπωσιασμό και την ευρηματικότητα. Οι αναγνώστες τις διαβάζουν, τις επεξεργάζονται, τις σχολιάζουν και πολλοί τις αποδέχονται, με επακόλουθο το χρήμα να εισρέει στα βαλάντια των διαφημιστών και να γεμίζει τα ταμεία των πολυεθνικών κολοσσών και γενικά των εκμεταλλευτών των λαϊκών μαζών. ΄Οταν ομολογείται ότι οι διαφημίσεις υποστηρίζουν συμφέροντα μιας ομάδας ανθρώπων, μιας οικονομικής επιχείρησης, τότε είναι φανερό ότι η αλήθεια αποκρύπτεται και η ζωή ενός λαού παραχαράζεται, πράγμα που οδηγεί στην πλήρη παραμόρφωση και στη διαφθορά της κοινωνίας που αισθάνεται να την κυβερνούν σκοπιμότητες που τελικά την αποξενώνουν από την αλήθεια και την αφήνουν στη λεία των διαφημίσεων. Οι διαφημίσεις είναι ένα ξενικό «φρούτο» που εισήχθηκε στη χώρα μας τα τελευταία πενήντα χρόνια και αλλοίωσε σε ένα βαθμό τα ήθη και τα έθιμά μας και τις ελληνοχριστιανικές παραδόσεις μας. Εξαπλώθηκαν τάχιστα και σήμερα κυριαρχούν στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου.
 Η πατρίδα μας, η σημαιοφόρος της πολιτιστικής εξόρμησης και μητέρα στρατιάς ατέλειωτης προσφοράς αγαθών κάθε είδους στην ανθρωπότητα, δέχεται τις ξενικές επιθέσεις τις εκφυλιστικής αποσύνθεσης που βρωμίζουν τον ελληνικό χώρο, χωρίς ντροπή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Δεν αναγνωρίζουν, ούτε αποδέχονται τις πρότερον αξίες της χώρας μας, ούτε προβληματίζονται για την πραγματική τους συμβουλή στην ανάπτυξη του τόπου και την ευημερία του λαού. Διαγράφουν ότι έζησε, χάρηκε και αγάπησε ο λαός. Για τους σημερινούς διαφημιστές οι προτεραιότητες αυτές αποτελούν «συντήρηση» και η διαγραφή και η λησμοσύνη είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Μπροστά στην έφοδο αυτή της αποκοπής μας από τον πατρώο πλούτο και την προσχώρησή μας στις ξενόφερτες συνήθειες, εμείς πρέπει ν' αντισταθούμε για να περισώσουμε τα ήθη και τα έθιμά μας, τις παραδόσεις μας και τον πολιτισμό μας. Από τον Αθανάσιο Φώτο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass