Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταστρέφοντας το ΤΕΙ Λάρισας: Μια προσχηματική «συγχώνευση»

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2018 17:20

Από ό,τι φαίνεται ο κ. Γαβρόγλου δεν κάνει πίσω στο θέμα της συγχώνευσης ΤΕΙ και ΑΕΙ στη Θεσσαλία.

Δεν θα μπορούσε άλλωστε. Είναι μνημονική επιταγή. Το θέμα Παιδεία αφορά στο μέλλον της πατρίδας, είναι θέμα εθνικού βεληνεκούς και θα έπρεπε να υπακούει σε μακροπρόθεσμο, εθνικό σχεδιασμό. Δυστυχώς, κανένα σχέδιο δεν υπηρετεί το κύμα των συγχωνεύσεων.

Τοπικισμοί, πελατειακές εξυπηρετήσεις, τακτικισμοί και κυρίως ο πανικός μιας κυβέρνησης που βιάζεται να περάσει εξετάσεις, διαλύει ό,τι απέμεινε. Άλλα στην Αττική, άλλα στην Κρήτη, άλλα στην Ήπειρο.

Τουλάχιστον μέχρι τώρα, οι συγχωνεύσεις έγιναν με συναινετικές διαδικασίες. Τελευταίο παράδειγμα η συνένωση στην Ήπειρο. ΑΕΙ και ΤΕΙ συγχωνεύονται με μια αμοιβαία συμφωνημένη διαδικασία. Μόνο στη Θεσσαλία, αντί για συναινετική συγχώνευση, επιχειρείται η επιθετική απορρόφηση των ΤΕΙ από το Πανεπιστήμιο.

Στην ουσία, τα ΤΕΙ καταργούνται. Η περιουσία τους, ο προϋπολογισμός τους και κυρίως οι αποφάσεις για το μέλλον τους μεταβιβάζονται στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη σημερινή της σύνθεση. Το ΔΕΠ των ΤΕΙ τοποθετείται στο «ψυγείο» των Γενικών Τμημάτων χωρίς δικαίωμα ψήφου. Αυτό συνιστά σχέδιο κατάργησης και απορρόφησης του ΤΕΙ και όχι μέθοδο συγχώνευσης.

Η μεθόδευση αυτή, «έμπνευση» μιας τοπικής κλίκας, προχωρά μόνο στη Θεσσαλία. Γιατί άραγε; Αν εφαρμοστεί, η συζήτηση περί νέων τμημάτων, μετακινήσεων και ερευνητικών κέντρων καθίσταται άκαιρη και δόλια. Χωρίς κονδύλια, ακόμα και το άκρως απαραίτητο Ογκολογικό Κέντρο, είναι κούφιες υποσχέσεις, «καθρεφτάκια για ιθαγενείς».

Με την ανακοίνωση του σχεδίου, κάποιοι κατέφυγαν, δολίως φοβάμαι, σε τοπικιστικό πόλεμο. Η διένεξη των πόλεων συσκοτίζει την ουσία που, όπως έγκαιρα επισήμανε η Σύγκλητος του ΤΕΙ, βρίσκεται στη μέθοδο της διοικητικής συγχώνευσης. Αν ισχύσει, τα πάντα, ό,τι και να προβλέπει ο νόμος, εξαρτώνται από τις αποφάσεις της σημερινής Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πανεπιστημιακό Γεωπονικό Τμήμα θα ιδρυθεί και θα λειτουργήσει στη Λάρισα μόνον όταν και αν αποφασίσει η Σύγκλητος στο Βόλο να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες και να μοιραστεί τα κονδύλια.

Κανείς από τους σημερινούς διδάσκοντες στη Σχόλη του ΤΕΙ, που πρακτικά καταργείται άμεσα, δεν θα έχει λόγο ή ψήφο. Οι πραγματικές προθέσεις, διαφαίνονται ήδη στον τρόπο με τον οποίο αγνοήθηκε η επιθυμία της Ιατρικής Σχολής να παραμείνει ανεξάρτητη. Καμιά διάθεση συναινέσεων.

Η Σύγκλητος του ΤΕΙ, η οποία έχει αγνοηθεί προκλητικά στην προσχηματική διαβούλευση, έχει μια καλά μελετημένη πρόταση. Είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι συζητήσεις μέχρι την επίτευξη συναινετικών διαδικασιών και τη διασφάλιση της ισότιμης συμμέτοχης των ΤΕΙ στο νέο ίδρυμα.

Η απορρόφηση, με τους όρους που επιχειρείται, είναι η ταφόπλακα του ΤΕΙ Λάρισας και της ιστορίας του. Πρόκειται για τον «ξαφνικό θάνατο» ενός ιδρύματος με εξαιρετικές υποδομές και έργο. Η πρόταση είναι ολέθρια και πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο.

Δυστυχώς, έχω την αίσθηση πως πολλοί στη Λάρισα -εντός ή πέριξ του κυβερνητικού στρατοπέδου- έχουν ήδη δεσμευτεί στη στήριξη του σχεδίου. Είναι η ώρα για όλους -πολιτικούς, αυτοδιοικητικούς και τοπικούς παράγοντες- να πάρουν σαφή, δημόσια θέση.

Του κ. Κων. Μπαργιώτα (*)

(*) Ο κ. Κων. Μπαργιώτας είναι βουλευτής Λάρισας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης