ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Οι διακοπές του άντρα…

Δημοσίευση: 13 Αυγ 2018 15:35

Προπαραμονή του Δευκαπενταύγουστου σήμερα κι όσοι Λαρισαίοι αντιστέκονταν ακόμη στα κελεύσματα του καλοκαιριού έχουν ήδη ετοιμάσει τις βαλίτσες τους, έχουν διπλοτσεκάρει τα εισιτήρια, έχουν φουλάρει τα αυτοκίνητα, πήραν «Ελευθερία» και καφεδάκι για τον δρόμο και αφήνουν τη Λάρισα πίσω τους για προορισμούς καλοκαιρινούς.

Σήμερα το Σχόλιο της Δευτέρας παρουσιάζει σε μία σπονδυλωτή ιστορία τεσσάρων μερών πώς είναι οι διακοπές του άντρα κατά το πέρασμα των χρόνων (και συνεπακόλουθα της συντρόφου και της οικογένειάς του), πώς κάνει δηλαδή ένας άντρας διακοπές στα είκοσί του, στα τριάντα του, στα σαράντα του και στα εβδομήντα του…

Είκοσι

Στα είκοσι ο άντρας, το αγόρι εν τοιαύτη περιπτώσει, κάνει διακοπές με τους φίλους, συνήθως άλλους τρεις ή τέσσερις αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τουλάχιστον άλλα 15 άτομα. Οι γαστριμαργικές επιλογές δεν διαθέτουν και μεγάλη ποικιλία αφού το μεσημεριανό και βραδινό σιτηρέσιο προϋποθέτουν γύρο (κι ενίοτε αν έχει περισσέψει από το βράδυ, τότε γύρος και για πρωινό). Το μόνο μέλημα της αγοροπαρέας κατά τη διάρκεια των διακοπών αποτελεί η προσέγγιση κοριτσιών. Οι παραλίες, τα στοιχεία έκαστου τόπου που καθορίζουν την ταυτότητά του, όπως για παράδειγμα τα αξιοθέατα, περνούν σε δεύτερη (τρίτη, τέταρτη κτλ κτλ) μοίρα. Η στόχευση είναι μία: Πώς να προσεγγίσεις και εν τέλει να κατακτήσεις άτομα του αντίθετου φύλου. Συνήθως οι διακοπές αρχίζουν με μεγαλοστομίες και σχέδια να μην υπάρξει ούτε μία θηλυκή παρουσία που να μην νιώσει την παρουσία της παρέας. Τελικά, θα νιώσουν τυχεροί αν καταφέρουν να γνωρίσουν γυναικοπαρέα, πάνε για μπάνιο κι εκεί πάνω στα υδάτινα παιχνίδια μπορέσουν να τις ακουμπήσουν λιγάκι… Βέβαια μετά το πέρας των διακοπών θα οικτίρουν τη μοίρα τους γιατί ενώ… «έβλεπαν» ότι τα κορίτσια τούς έπαιζαν αυτοί δεν ενέδωσαν.

Τριάντα

Στα τριάντα του ο άντρας πηγαίνει διακοπές με τη σύντροφό του. Αρχικά ακούγεται τόσο υπέροχο και τόσο ειδυλλιακό το να είσαι με τη σχέση σου επί μία εβδομάδα συνεχώς! Δεν είναι όμως… Δεν γίνεται να είσαι τόσες μέρες με έναν άνθρωπο μόνο και να μην βαρεθείς. Αφού λέγεται ότι ο Αδάμ και η Εύα έφαγαν το μήλο όχι από περιέργεια, αλλά επειδή δεν άντεχαν να βλέπουν ο ένας τον άλλο.

Συνήθως το ζευγάρι μαλώνει μία φορά στις τρεις μέρες χωρίς λόγο κι αιτία, για παράδειγμα γιατί η σαγιονάρα δεν είναι ακριβώς ευθυγραμμισμένη δίπλα στην άλλη. Αλλά η αλήθεια είναι ότι ο τσακωμός γίνεται για να φύγεις από το δωμάτιο από τα νεύρα και να καθίσεις μισή ωρίτσα μόνος/η για να ηρεμήσεις και να πάψεις να νιώθεις σαν τον Προμηθέα Δεσμώτη. Τις άλλες στιγμές στο μέρος των διακοπών, στο νησί για παράδειγμα, ο άντρας λειτουργεί ως προσωπικός φωτογράφος της συντρόφου, αλλά μερικές φορές και ως συμμετέχων στις φωτογραφίες που μετά θα ανεβούν στα κοινωνικά δίκτυα και θα αναδεικνύουν τον έρωτά τους και τις… ευτυχισμένες τους διακοπές.

Σαράντα

Ο άντρας στις διακοπές στα 40 του εύκολα διακρίνεται, ή μάλλον όχι και τόσο εύκολα αφού είναι κρυμμένος πίσω από κουβαδάκια, φτυαράκια, μπρατσάκια, φορτηγάκια και άλλα πολλά σε –άκια ων ουκ έστι αριθμός… Ο άντρας μετά της συζύγου φυσικά σχεδιάζουν τις διακοπές με βάση τα παιδιά. Κάθε μετακίνηση από και προς την παραλία είναι ένας μικρός άθλος, πρέπει να κουβαλάνε κάθε φορά όλα τα εις –άκια, να είναι φορτωμένοι δηλαδή όπως οι καμήλες στην έρημο, να προσέχουν τα παιδιά γιατί κινδυνεύουν από τα πάντα, να έχουν προβλέψει ό,τι ενδεχομένως μπορεί να χρειαστούν τα παιδιά στη διάρκεια της μέρας και να έχουν πολλή πολλή υπομονή. Πάνε οι στιγμές ξεγνοιασιάς που ο άντρας αραχτός στην ξαπλώστρα θα διάβαζε τα νέα της ομάδας, θα έριχνε κανένα βλέμμα στις κοπέλες δίπλα με τα ωραία τα μαγιό, και θα έκανε και μια βουτιά για να δροσιστεί. Τώρα πρέπει πρωτίστως να ικανοποιεί τα θέλω των παιδιών, για παράδειγμα η τριών ετών Ευαγγελία δεν θέλει να έρχεται σε επαφή με την άμμο… Πρέπει λοιπόν ο πατέρας να κάνει μερικές χιλιάδες δρομολόγια θάλασσα-ξαπλώστρα με τη μικρή στα χέρια ώστε να μην την ακουμπήσει η παραμικρή υποψία άμμου, όμως όταν για κακή του τύχη ένας μικρός κόκκος ακουμπήσει την πατουσίτσα της έχεις αποτύχει σαν γονιός, πράγμα που θα κάνει σαφές και η Ευαγγελία με το δεκαπέντε λεπτών (τουλάχιστον) κλάμα της…

Εβδομήντα

Στα 70 ο άντρας είναι παππούς πια και συνήθως θα πάει μετά της συζύγου για λίγες μέρες στην Αιδηψό. Επειδή είναι συνταξιούχος δεν χρειάζεται διακοπές για να ξεκουραστεί παρά μόνο γιατί του είπε ο γιατρός ότι χρειάζεται κάποιες μέρες θερμά λουτρά. Αμα τη επιστροφή στο σπίτι φιλοξενεί και τα εγγονάκια. Συνήθως ο σημερινός 70άρης δεν ξέρει ούτε πού είναι τα κουτάλια στην κουζίνα, οπότε ο ρόλος του περιορίζεται στο να πηγαίνει στο μάρκετ για ό,τι χρειαστεί η σύζυγος και τα εγγονάκια. Από τις έξι που θα ξυπνήσει θα πάει και θα έρθει στο μπακάλικο γύρω στις 150 φορές για ό,τι τον προστάξει να φέρει η νοικοκυρά του σπιτιού. Θα βγει στο καφενείο κατά τις 10 το πρωί και θα πιει κι ένα τσιπουράκι, αφού θα αναλύσει όλη την επικαιρότητα με τους υπόλοιπους θα γυρίσει στο σπίτι στις 11.30 για φαγητό και στις 12 θα απολαμβάνει τον μεσημεριανό υπνάκο. Το απόγευμα θα ξαναβγεί στο καφενείο με τα εγγονάκια αυτή τη φορά και θα είναι επιφορτισμένος από τη σύζυγο να τα προσέχει και να τους πάρει σουβλάκια. Κι έτσι κυλάει το καλοκαίρι για τον άντρα στα 70 του… Οντας στο φθινόπωρο της ζωής του οι στιγμές «καλοκαιρίας» είναι όταν είναι με τα παιδιά του και τα εγγόνια του, με τη συγκάτοικο-σύντροφο τα έχουν πει όλα τόσα χρόνια… Αμφότεροι περιμένουν τον χειμώνα.

Θανάσης Αραμπατζής

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass