Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εξιτήριο από την εντατική

Δημοσίευση: 23 Αυγ 2018 17:00

Εκφράζονται πολλές και διαφορετικές απόψεις, για το τι πραγματικά σηματοδοτεί η 21η Αυγούστου του 2018. Κατά την προσφιλή μας τακτική ως λαός και σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την «ελαφριά», αντιπολιτευτική, υπερβολική και εντέλει επιδερμική προσέγγιση της πραγματικότητας.

Προφανώς δεν θα ήταν ρεαλιστικό, να ισχυρισθεί κάποιος ότι από τις 22 Αυγούστου, ξαφνικά θα λυθούν όλα τα προβλήματα και οι παθογένειες της ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας.

Επίσης θα ήταν ψευδής και άτοπος ο ισχυρισμός ότι τίποτα δεν αλλάζει με την τυπική και ουσιαστική λήξη του 3ου και τελευταίου προγράμματος στήριξης (μνημονίου).

Οι αποσπασματικές, επιλεκτικές και με γνώμονα, κατ’ αρχάς επικοινωνιακά και εν’ τέλει προσδοκόμενα εκλογικά οφέλη αναλύσεις, αποτελούν τη διαχρονική συνταγή της στρέβλωσης και του εθελοτυφλισμού, και οδηγούν αναπόφευκτα στα ίδια λάθη.

Η οκτάχρονη «μνημονιακή» περιπέτεια της χώρας θα μπορούσε να παραλληλισθεί με την πορεία ενός ασθενούς, που για κάποιους (γνωστούς πλέον) λόγους, βρέθηκε διασωληνωμένος στην εντατική. Μετά από τη μακρά και επώδυνη παραμονή του στο νοσοκομείο, όπου πέρα από την ίδια την ασθένειά του, κλήθηκε να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες από τις πειραματικές θεραπείες που του επιβλήθηκαν αλλά και τις πολλές αστοχίες των γιατρών, είναι πλέον σε θέση να συνεχίσει την ανάρρωση στο σπίτι του.

Αυτό δε σημαίνει ότι είναι υγιής. Είναι όμως σαφώς σε πολύ καλύτερη θέση και η καθημερινότητά του μπορεί να είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν της περιόδου της «εντατικής».

Το μείζον είναι σίγουρα η πλήρης αποθεραπεία και η αποκατάσταση της υγείας. Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι η ανάλυση και η γνώση των αιτιών που προκάλεσαν την ασθένεια, ώστε να μην βρεθεί ξανά στην ίδια κατάσταση.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρισκόμαστε. Η χώρα παίρνει «εξιτήριο» από την εντατική των μνημονίων και από τη βαθιά οικονομική καταστολή, περνάει στο στάδιο της ανάκαμψης. Το γεγονός αυτό, αποτελεί τεράστια πρόοδο που δεν μπορεί κανείς ούτε να παραβλέψει, ούτε να μηδενίσει, έστω και αν ακόμη δεν είμαστε σε θέση, σαν χώρα και σαν κυβέρνηση να κινηθούμε όπως θα έπρεπε και όπως θα θέλαμε. Ο πρώτος δύσκολος στόχος επιτεύχθηκε, έπεται η συνέχεια.

Της Παναγιώτας Βράντζα*

* Η Παναγιώτα Βράντζα είναι βουλευτής Ν. Καρδίτσας – ΣΥΡΙΖΑ