Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EΠΙΣΤΟΛΗ

Με αφορμή μια δημοσκόπηση

Δημοσίευση: 24 Αυγ 2018 18:04

Αγαπητή «Ελευθερία»,

Με αφορμή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας σας του Σαββάτου 18 Αυγούστου και το γεγονός ότι εμπλέκεται και το όνομά μου, θα ήθελα να μοιραστώ με τους αναγνώστες σας κάποιες σκέψεις επί του θέματος. Ευχαριστώ προκαταβολικά.


Ο τίτλοι των εφημερίδων, παραδοσιακά, συντάσσονται με στόχο τον εντυπωσιασμό και την προσέλκυση αναγνωστών. Μόνο έτσι μπορώ να αντιληφθώ και επομένως να δικαιολογήσω τους υπότιτλους του πρωτοσέλιδου της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» του Σαββάτου.
Αυτό όμως που με προβλημάτισε περισσότερο είναι το γιατί μια τόσο σοβαρή εφημερίδα ασχολήθηκε και μάλιστα στον κεντρικό της πρωτοσέλιδο τίτλο, με μια κατ’ επίφαση δημοσκόπηση, όπως αυτή που ξεκίνησε την Παρασκευή το πρωί. Είναι κοινά αποδεκτό πως μια δημοσκόπηση για να χαίρει έστω μιας στοιχειώδους εγκυρότητας, απαιτεί (πρώτον) να γνωρίζουμε τον δημοσκόπο ώστε, (δεύτερον), ο δημοσκόπος να μπορεί να μας απαντήσει για τον τρόπο επιλογής και διασφάλισης της εγκυρότητας του δείγματος των ερωτηθέντων. Αλλιώς δεν χρήζει καμίας απολύτως αναφοράς, πόσο μάλλον τέτοιας δημοσιότητας.
Φυσικά καμία από τις δύο αυτές προϋποθέσεις δεν καλύπτονται από την εν λόγω «δημοσκόπηση». Όμως οι δημοσιογράφοι, με το ένστικτο που τους διακρίνει, έχουν την ικανότητα να αφουγκράζονται τον κόσμο. Αντιλαμβάνονται πολύ πιο γρήγορα τι είναι αυτό που τον απασχολεί. Καταλήγω επομένως στο συμπέρασμα ότι ο κύριος λόγος που προκάλεσε το συγκεκριμένο πρωτοσέλιδο είναι η αγωνία του κόσμου της Αγιάς. Αγωνία για να ξεφύγει ο τόπος από την κακοδαιμονία τόσων χρόνων και για την οποία το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης φέρει η τρέχουσα δημοτική αρχή. Στο Δώτιο Πεδίο, με αυτό ασχολούμαστε, αυτό υποσχόμαστε κι αυτό θα πετύχουμε.
Απλά μια παρατήρηση για τον/την κύριο/α που εμπνεύστηκε αυτήν την πραγματικά επιτυχημένη από επικοινωνιακή άποψη ενέργεια. Κάνει λάθος αν νομίζει ότι απέναντι στο σημερινό δημοτικό κατεστημένο είναι μόνο η κεντροδεξιά. Απέναντί του είναι πολύ-πολύ περισσότεροι. Το να προσπαθεί κανείς να περιορίσει όλους αυτούς τους δημότες στον κεντροδεξιό χώρο δείχνει ή στενομυαλιά ή άγνοια της πραγματικότητας ή κάποια άλλα ταπεινά κίνητρα...
Αναστασίου Ιωάννης
δημοτικός σύμβουλος «Δώτιου Πεδίου» και αντιπρόεδρος Δημ. Συμβουλίου Αγιάς