Ο επικείμενος κυβερνητικός ανασχηματισμός

Δημοσίευση: 25 Αυγ 2018 15:35

Αυτή η Κυβέρνηση ήλθε στην εξουσία με τις πρόωρες εκλογές στις 25-09-2015 και τον πρώτο ανασχηματισμό τον έκανε στις 04-11-2016 στον οποίο άλλαξαν ή μετακινήθηκαν τότε οκτώ Υπουργοί, πέντε Αναπληρωτές Υπουργοί και τρεις Υφυπουργοί, ήταν δηλαδή ένας μερικός ανασχηματισμός.

Ένας δεύτερος πολύ μικρής κλίμακας ανασχηματισμός έγινε στις 28-02-2018 στον οποίο άλλαξαν μόνο δύο Υπουργοί και τέσσερις Υφυπουργοί. Σήμερα η Κυβέρνηση αυτή αποτελείται από είκοσι έναν Υπουργούς, ένδεκα Αναπληρωτές Υπουργούς, δεκατέσσερις Υφυπουργούς, έναν Αντιπρόεδρο με Υπουργικό χαρτοφυλάκιο συγχρόνως και φυσικά τον Πρωθυπουργό που, όλοι μαζί απαρτίζουν ένα πολυμελές Υπουργικό Συμβούλιο των σαράντα επτά μελών.

Από τον τελευταίο ανασχηματισμό (28-02-2018) έχουν περάσει μόνο έξι μήνες και όμως τον τελευταίο καιρό συζητείται ευρέως, η ανάγκη διορθωτικών αλλαγών και ενός μερικού πάλι ανασχηματισμού, γιατί ορισμένοι Υπουργοί όπως Άμυνας, Εξωτερικών, Οικονομικών - Εσωτερικών, Κυβερνητικού εκπροσώπου Εργασίας θεωρούνται αμετακίνητοι και δεν πρόκειται να αλλάξουν. Επομένως αναμένεται να είναι περιορισμένος και να έχουμε δηλαδή «Μια από τα ίδια». Σε έναν ανασχηματισμό σίγουρα δυσαρεστείς περισσότερους απ’ όσους ικανοποιείς. Δυσαρεστείς φυσικά όσους απομακρύνεις αλλά και όλους όσοι περίμεναν να Υπουργοποιηθούν και έμειναν τελικά στην απ’ έξω.

Εκείνο που χρειάζεται πάνω απ’ όλα σήμερα η Χώρα μας, δεν είναι οι συχνοί ανασχηματισμοί που αλλάζουν μόνον τα πρόσωπα και όλα τα άλλα παραμένουν στη θέση τους, αλλά μια άλλη αντίληψη για τη δομή και τη λειτουργία της κρατικής μηχανής, με την ταυτόχρονη έστω και σταδιακή αποκομματοποίηση και την απαλλαγή της από τον σφικτό και θανάσιμο εναγκαλισμό του κομματικού μηχανισμού του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος.

Ένα μεγάλο Κυβερνητικό σχήμα όπως είναι το σημερινό, με 47 μέλη, δύσκολα συντονίζεται και ακόμα πιο δύσκολα ελέγχεται και κατευθύνεται. Και όμως όλες οι Κυβερνήσεις ακολουθούν επ’ αυτού συνέχεια την πεπατημένη. Δηλαδή συγκροτούν συνήθως μεγάλα και πολυμελή Υπουργικά Συμβούλια, ακόμα και 52 μελών. Γιατί;

Συνεπώς θα πρέπει ο επικείμενος ανασχηματισμός να συνοδευθεί και να συνδυασθεί ταυτόχρονα με τη ριζική αναδόμηση της κρατικής μηχανής όπως:

* Τροποποίηση του εκλογικού νόμου ώστε να οδηγηθούμε στις επόμενες εκλογές, οψέποτε αυτές γίνουν με αριθμό βουλευτών 200. Τούτο είναι συμβατό και βατό με το άρθρο 51 του ισχύοντος Συντάγματος. Οι 300 Βουλευτές είναι πάρα πολλοί για μια Χώρα των 10.000.000 όπως είναι η δική μας. Για παράδειγμα η Ολλανδία των 17.000.000 έχει μόνον 151. Το Ισραήλ των 7.000.000 έχει 120. Μόνον έτσι και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παταχθούν δραστικά η κομματοκρατία, η βουλευτοκρατία και να περιορισθεί στο έπακρο η ρουσφετολογία και το πελατειακό κράτος. Αυτή η τομή είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη και όσο δεν γίνεται θα την πληρώνει ακριβά η Χώρα μας. Δεν το βλέπουν αυτό οι ταγοί αυτού του τόπου;

* Δραστική μείωση των Υπουργείων από τα τριάντα δύο που είναι σήμερα (21 Υπουργοί + 11 Αναπληρωτές το πολύ σε δεκαπέντε με θέσπιση συγχρόνως ισαρίθμων θέσεων 15 μονίμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών που, θα προέρχονται από την υπαλληλική ιεραρχία του δημοσίου, με τριετή θητεία και θα είναι η συνέχεια του κράτους. Επάνδρωση των Υπουργείων με 15 Υπουργούς και ελάχιστους αναπληρωτές το πολύ 5 για τα μεγάλα Υπουργεία. Θέσπιση αναλόγως δύο ή τριών Γενικών Διευθύνσεων ανά Υπουργείο και την μεταβίβαση σε αυτές σημαντικών αρμοδιοτήτων. Η τελευταία Κυβέρνηση που, σχηματίσθηκε στην Ισπανία απαρτίζεται συνολικά από 11 Υπουργούς και στην Τουρκία από 16. Ιδού το παράδειγμα.

* Κατάργηση των 7 αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων. Και στις θέσεις τους να θεσμοθετηθούν 7 αντίστοιχες αιρετές Περιφερειακές διοικήσεις αντί των 13 που, είναι σήμερα με ουσιαστικές αρμοδιότητες που, θα μεταφερθούν σε αυτές, από το υδροκεφαλικό κράτος των Αθηνών. Έτσι ο Περιφερειάρχης θα μετατραπεί σε έναν πανίσχυρο τοπικό Πρωθυπουργό που τον έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε σήμερα η Χώρα μας. Η Βουλγαρία και η Αυστρία έχουν από 5 αποκεντρωμένες Περιφέρειες και η Ρουμανία 6. Ιδού και εδώ το παράδειγμα.

* Ασυμβατότητα θέσης Υπουργού και Βουλευτού. Υπουργοί - Υφυπουργοί - Γενικοί - Ειδικοί Γραμματείς. Γενικά Δ/ντές Υπουργείων. Διοικητές Ανεξαρτήτων Αρχών. Διοικητές ΔΕΚΟ και λοιποί μεγαλόσχημοι να μην μπορούν να πολιτευθούν αν δεν περάσουν τουλάχιστον 5 χρόνια από την απομάκρυνση από τις θέσεις τους.

* Οι σύμβουλοι των Υπουργών - Υφυπουργών - Γενικών Γραμματέων - βουλευτών και λοιπών φορέων όλοι θα επιλέγονται από τη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία που, υπάρχουν σε αυτήν και μάλιστα εν αφθονία.

* Καλόν θα είναι στον επικείμενο βέβαιο ανασχηματισμό να αναζητηθούν ικανά και αποτελεσματικά πρόσωπα εκτός της δεξαμενής ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν είναι νομίζω κακό αυτό. Συνεπώς είναι δύσκολο να γίνει αυτό;

Αυτές πιστεύω είναι τομές και μεταρρυθμίσεις που τις έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε αυτός ο τόπος που, είναι όνειρο πολλών γενεών και εάν δεν το συνοδεύσουν στον επικείμενο ανασχηματισμό, καλύτερα αυτός να μην γίνει γιατί θα έχουμε, επαναλαμβάνω πάλι, «Μια από τα ίδια».

Από τον Μιχαήλ Γκρίλλα, σμήναρχο ε.α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass