Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και τη Δεξιά

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2018 15:45

Η χώρα, επί 3,5 χρόνια, με ευθύνη της ενωμένης αντιπολίτευσης, έχει περιέλθει σε ένα πολεμικό πολιτικό κλίμα.

Αυτοί που τον Αύγουστο του 2015 ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, αυτοί που πρόγραμμά τους είναι το διαρκές μνημόνιο, αυτοί που παρότρυναν την κυβέρνηση να δέχεται, με κλειστά μάτια, ό,τι της έδιναν οι δανειστές – «τόσα κι άλλα τόσα», έλεγε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. -, αυτοί που θεωρούσαν ότι αν δεν μας είχαν επιβάλει τα μνημόνια οι δανειστές θα έπρεπε να τα εφεύρουμε, γιατί είναι ευλογία, τώρα παριστάνουν τους αγανακτισμένους και τους τιμητές.

Ποτέ δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους για τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές, τις μίζες, τη ρεμούλα, τη διαπλοκή, τη γενικευμένη διαφθορά, την ηθική διάβρωση της κοινωνίας. Δεν ζήτησαν ποτέ συγγνώμη από τον ελληνικό λαό. Οι ευθύνες τους δεν παραγράφτηκαν, ούτε οι ίδιοι εξαγνίσθηκαν επειδή ο λαός τους έστειλε στην αντιπολίτευση. Γιατί αυτοί οδήγησαν τη χώρα στη ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ.

Ας θυμηθούμε ένα μικρό δείγμα των έργων τους: Λεηλάτησαν τη χώρα με εκατοντάδες σκάνδαλα, εκτίναξαν το δημόσιο χρέος πάνω από τα 325 δισ. ευρώ, κατάφεραν από το 2010 μέχρι το 2015 να χαθεί το 25% του Α.Ε.Π., έφεραν στην Ελλάδα το ΔΝΤ παραχωρώντας την εθνική μας κυριαρχία στους δανειστές, εκτίναξαν την ανεργία στο τερατώδες 27,6% και δημιούργησαν πάνω από 1.500.000 ανέργους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία και παρέδωσαν καταχρεωμένα. Από το 2010 μέχρι το 2015 περιέκοψαν 12 φορές τις συντάξεις, διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις, μείωσαν τον κατώτατο μισθό, κατάργησαν τις ΣΣΕ καθιέρωσαν τη φτηνή, αδήλωτη, έναντι αμοιβής και εκ περιτροπής εργασία, παρέδωσαν άδεια ταμεία για να μην μπορεί η νέα κυβέρνηση, τον Φεβρουάριο του 2015, να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις του Μαρτίου 2015 και να καταρρεύσει άμεσα.

Παράλληλα, από την πρώτη μέρα υπονόμευσαν την κυβέρνηση, ''καρφώνοντάς'' την στους Ευρωπαίους, νεοφιλελεύθερους ομοϊδεάτες τους και στο νεοφιλελεύθερο ΔΝΤ. Τα 'βάστα' Γερούν , ‘βάστα' Σόιμπλε, ‘βάστα' ΔΝΤ έχουν γράψει ιστορία!

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς. Αναγκάστηκαν να αλλάξουν αρχηγό οι μεν και ονόματα οι δε, αλλά το πακέτο είναι το ίδιο, είναι οι ίδιοι άνθρωποι με την ίδια πολιτική πρόταση που χρεοκόπησε τη χώρα. Απολύσεις, λιτότητα, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας ασφάλισης, ιδιωτικοποιήσεις παντού! Να πιστεύουν άραγε ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει μνήμη;

Αλήθεια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝ.ΑΛΛ., τώρα) θα πληρώσουν τα παράνομα τραπεζικά δάνεια που πήραν, ύψους 450 εκατ. ευρώ ή θα τα φορτώσουν στους πολίτες;

Ο κύριος Μητσοτάκης και η κυρία Γεννηματά αναφέρονται συχνά στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και το ‘σκίσιμο’ των μνημονίων. Η κυβέρνηση πράγματι δεν κατάφερε να υλοποιήσει αυτά που είχε υποσχεθεί. Όλοι θυμούνται την εχθρότητα και την τιμωρητική διάθεση των δανειστών, υποκινούμενη και από την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση συμβιβάστηκε, υπέγραψε το 3ο μνημόνιο, και ο Αλ. Τσίπρας ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ. Έθεσε τον εαυτό του, στην κρίση του ελληνικού λαού. Τον Σεπτέμβρη του 2015 ο λαός τον εμπιστεύτηκε ξανά. Ήταν η τέταρτη συνεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλ. Τσίπρα! Τις εκλογές αυτές τις ‘ξεχνάνε’, γιατί το παραμύθι τους περί αναξιόπιστου ΣΥΡΙΖΑ τινάζεται στον αέρα.

Στήριγμα της Ν.Δ. και των δορυφόρων της, με το αζημίωτο φυσικά, οι ψευτοδημοσκοπήσεις. Κάποιοι προσπαθούν, συστηματικά, να δημιουργήσουν ‘κλίμα’ και να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Θα διαψευστούν και πάλι.

Πολύτιμοι αρωγοί-χορηγοί της ενωμένης αντιπολίτευσης, η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ. Η καταστροφολογία, η λασπολογία, η ψευδολογία, η παραπληροφόρηση, η απόκρυψη ειδήσεων, στην ημερήσια διάταξη. Αναμενόμενο, αφού η ιδιοκτησία τους ανήκει, σε μεγαλοσχήμονες κρατικοδίαιτους ‘επιχειρηματίες’, εφοπλιστές, βιομήχανους. Κάποιοι, κάποτε, τους είπαν νταβατζήδες. Αυτοί γνωρίζουν, από πρώτο χέρι πλέον, ότι το ανεξέλεγκτο, το τζάμπα και οι ‘δουλειές’ τελείωσαν, όπως και τα παράνομα θαλασσοδάνειά τους, που χρόνια ολόκληρα, τα φόρτωναν στον ελληνικό λαό.

Ονειρεύονται και μεθοδεύουν αποστασίες. Αποκαλούν χούντα την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση! Στοχοποιούν και απειλούν τον Αλ. Τσίπρα με δίκες και εκτελέσεις. Αυτή είναι η αντίληψή τους και ο σεβασμός τους στη Δημοκρατία. Δημοκρατία γι’ αυτούς είναι ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Διακαής πόθος τους η ανατροπή του Αλ. Τσίπρα. Θέλουν άλλον ‘πρωθυπουργό’, όλοι καταλαβαίνουν γιατί. Φανταζόμαστε τι θα έγραφαν και τι θα έλεγαν αν ο Αλ. Τσίπρας είχε τραπεζικά δάνεια 3,5 εκατ. ευρώ που δεν τα εξυπηρετούσε, αν έκοβε βόλτες με ελικόπτερα και λίαρ τζετ επιχειρηματιών. Τι θα έγραφαν και τι θα έλεγαν αν η σύντροφός του είχε off shore εταιρείες, αγόραζε σπίτια στην Ευρώπη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και δέχονταν χρηματοδότηση 800.000 ευρώ από'' άγνωστο'' επιχειρηματία.

Η ανάκαμψη και η ανάπτυξη της οικονομίας είναι γεγονός. Το αναγνωρίζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, οι οικονομικοί αναλυτές, ο παγκόσμιος Τύπος, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Οι οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν συνεχώς την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, τα ελληνικά ομόλογα έπαψαν να θεωρούνται σκουπίδια. Με όλους αυτούς διαφωνούν ο κος Μητσοτάκης και η κα Γεννηματά. Αυτοί βλέπουν παντού καταστροφή και ζητάνε εκλογές. Έχουν ζητήσει, μέχρι τώρα, πάνω από 100 φορές!

Γιατί όμως τόση πρεμούρα για εκλογές από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ; Είναι αλήθεια ότι το φθινόπωρο αναμένονται πορίσματα της δικαιοσύνης για οικονομικά σκάνδαλα, στα οποία εμπλέκονται μεγαλοστελέχη τους; Είναι αλήθεια ότι η πρόωρη διάλυση της βουλής συνεπάγεται την παραγραφή πολλών σκανδάλων; Δεν πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όσους καταλήστεψαν το δημόσιο χρήμα; Δεν πρέπει να ικανοποιηθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα των πολιτών; Είναι διχασμός αυτό, η απαίτηση της κοινωνίας;

Η κυβέρνηση παρά τους ωμούς εκβιασμούς των δανειστών και παρά τον πόλεμο των οικονομικών συμφερόντων στο εσωτερικό, άντεξε. Κατάφερε, όπως είχε υποσχεθεί, να βάλει τέλος στα μνημόνια, να ρυθμίσει το χρέος, να πετύχει την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας. Κατάφερε να μειώσει την ανεργία οκτώ ποσοστιαίες μονάδες. Απέτρεψε την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, ενίσχυσε τους πιο αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας, έδωσε δωρεάν πρόσβαση στις δημόσιες υγειονομικές δομές στους ανασφάλιστους κ.α.

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι όλα είναι τέλεια. Κάθε άλλο, τώρα αρχίζει ο σκληρός αγώνας για την επούλωση των πληγών, γιατί οι οικονομικές συνέπειες των τριών μνημονίων, είναι εδώ, τραυμάτισαν βαθιά την κοινωνία. Η κυβέρνηση απαλλαγμένη από προαπαιτούμενα, εκβιασμούς, δόσεις, έχοντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και πλήρη επίγνωση της κατάστασης, θα προσπαθήσει με επιμονή και με στοχευμένες παρεμβάσεις να βελτιώσει την καθημερινότητα και την οικονομική θέση των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, των εργαζομένων και των μικρομεσαίων. Στόχος είναι η δίκαιη ανάπτυξη, η ανάπτυξη που τα οφέλη της θα διαχέονται στην κοινωνία και όχι στην οικονομική ολιγαρχία. Ανάπτυξη για τους πολλούς, για την άμβλυνση των ανισοτήτων, για την αναδιανομή του πλούτου με δίκαιο τρόπο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπίζεται πάντα το συλλογικό, το κοινωνικό, τους πολλούς, δηλαδή την πρόοδο, σε αντίθεση με τους νεοφιλελεύθερους που υπερασπίζονται το ατομικό, την οικονομική ελίτ και τα συμφέροντά της, δηλαδή τη συντήρηση. Αυτή ήταν και θα είναι πάντα η κόκκινη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην Αριστερά και στη Δεξιά, που πολλοί θα ήθελαν να σβήσουν. Ο ελληνικός λαός σε 13 μήνες θα κληθεί να επιλέξει: Ανάπτυξη ή χρεοκοπία, πρόοδος ή συντήρηση;

Από τον Κώστα Περίφανο

* Ο Κώστας Περίφανος είναι μέλος ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας