Η στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2018 17:00

Πριν από λίγο καιρό είχα γράψει ένα άρθρο όπου εξηγούσα τα - κατά την προσωπική μου γνώμη - μεγάλα στρατηγικά λάθη του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στη δραματική συρρίκνωση της εκλογικής του απήχησης.

Πολλοί φίλοι μου έκτοτε μου λένε "καλά τα λες για τα λάθη, αλλά αυτά είναι πλέον παρελθόν, το θέμα είναι τι κάνουμε από εδώ και πέρα". Είναι καιρός λοιπόν να μιλήσουμε για τη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής που αφορά στο μέλλον και την προοπτική του.

Βασικός άξονας της στρατηγικής μας πρέπει να είναι η απόλυτη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ του κινήματος. Αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την πολιτική επιβίωση και την ανέλιξή του. Έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ενταθούν στο μέλλον περισσότερο οι επιχειρήσεις, από Αριστερά και Δεξιά, λεηλασίας του δημοκρατικού μας χώρου. Πρέπει να αντέξουμε σε αυτές τις πιέσεις προβάλλοντας τον αυτόνομο πολιτικό μας λόγο για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Είμαστε μακριά από μια απόλυτα κυνική διακυβέρνηση που αφού ξεφορτώθηκε τους ενοχλητικούς συντρόφους με προβλήματα συνείδησης το καλοκαίρι του 2015, προχώρησε με την αλαζονεία της συμπαγούς κοινοβουλευτικής της βάσης, μια συμμαχία προνομίων, και κυβερνά κοντά τέσσερα χρόνια, σε απόλυτη ταύτιση έως αγκαλιά με τον ακροδεξιό της εταίρο δίχως να δίνουν λογαριασμό σε κανένα για οποιαδήποτε αυθαιρεσία και προσπαθούν τώρα να εμφανιστούν ως "παρθένες" της εξουσίας και να επαναφέρουν τη ρητορική προ του 2015. Κορωνίδα η "αντιδεξιά" ρητορική και η φαντασίωση "αντισύριζα" ή "αντιαριστερού" μετώπου, που δήθεν εξυφαίνουν σκοτεινά κέντρα - εχθροί του λαού. Είμαστε μακριά από τα ωμά ψέματα, τη συκοφαντία και τον καιροσκοπικό τρόπο που ανήλθαν αλλά και άσκησαν την εξουσία, εφαρμόζοντας ΟΛΑ όσα κατήγγειλαν και υιοθετώντας, με πρωτοτυπίες, ΟΛΕΣ τις παθογένειες της μεταπολίτευσης. Δεν πρόκειται να εξαπατηθούμε πλέον από προσωπεία του "Οδυσσέα". Η ζημία που έκαναν στον "μύθο" της Αριστεράς είναι δυστυχώς τεραστία και μη αναστρέψιμη. Τώρα είναι εξαιρετικά αργά για ένα απλό ρητορικό "ξέπλυμα" και μια νέα αρχή, δήθεν συναινετική. Τέτοιες επιλογές ίσως μπορούσαν να γίνουν παλαιότερα. Τώρα δεν υφίστανται. Τώρα η μόνη επιλογή είναι η κάθαρση μέσω της εκλογικής διαδικασίας που προϋποθέτει τη στρατηγική πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι τις εκλογές και αφού κλείσει ο νομοτελειακός κύκλος "ύβρις-νέμεσις", κάθε φαντασίωση για "προοδευτικές συμμαχίες" και χείρα βοηθείας, είναι απλώς ιλαροτραγωδία.

Γιατί όπως πολιτεύτηκαν και εξακολουθούν να πολιτεύονται με συνειδητές επιλογές, με λοιδορίες, με σπίλωση και λασπολογία, με σκευωρίες σκανδάλων, με δαιμονοποίηση και διασυρμό των πολιτικών τους αντιπάλων, συνιστούν ακριβώς αυτό που δεν είμαστε οι υπόλοιποι. Πολιτικά, πολιτισμικά, αισθητικά, ηθικά.

Είμαστε όμως σαφώς απέναντι στη δεξιά παλινόρθωση. Όχι βέβαια με κραυγές που παραπέμπουν στο παρελθόν με αντιδεξιές δογματικές κορώνες αλλά με το δημοκρατικό μας λόγο και την κοινωνική ευαισθησία που μας διαφοροποιούν από τη νεοφιλελεύθερη λογική της ισοπέδωσης των αδύναμων και των μη προνομιούχων. Είμαστε απέναντι από μια παράταξη που δεν έχει κάνει ίχνος αυτοκριτικής για τη δραματική διακυβέρνηση 2004-2009 που χρεοκόπησε τη χώρα. Και φυσικά είμαστε απέναντι στο ισχυρό λόμπυ της ΝΔ που με τρόπο αφανή αλλά παγκοίνως γνωστό συνεργάζεται με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα στρατηγική μας πρέπει να εκφραστεί με τη διατύπωση ενός νέου ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟΥ που θα αποτυπώσει όχι μόνο την πολιτική μας αναφορά και προσήλωση στα δημοκρατικά ιδεώδη αλλά κυρίως την κοινωνική μας αναφορά και εκπροσώπηση συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων. Ασφαλώς πάντα ήμασταν ένα πολυσυλλεκτικό δημοκρατικό κόμμα, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε και ανδρώθηκε εκφράζοντας και εκπροσωπώντας τους μη προνομιούχους Έλληνες, δηλαδή τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους μικρούς και μεσαίους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες και τους επιστήμονες της εργασίας και κυρίως τη νεολαία. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να εκφράσουμε και να εκπροσωπήσουμε την κρίσιμη γενιά των τριαντάρηδων. Παιδιά με μόρφωση και ικανότητες που βλέπουν έναν θεόρατο τοίχο να τους κλείνει τον δρόμο προς τη ζωή. Που θα είναι η ΠΡΩΤΗ γενιά μετά τον πόλεμο που θα ζήσει ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ από την προηγούμενη. Αυτά τα παιδιά θα είναι το στοίχημα στα επόμενα χρόνια. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε να βυθιστούν με απόγνωση και κυνισμό στην εσωστρέφεια μπροστά στο φόβο της επιβίωσης. Πρέπει να τα στηρίξουμε ώστε να θεμελιώσουν ένα καλύτερο και φωτεινό αύριο πάνω σε αρχές και άξιες και όχι στα ερείπια που τους κληροδοτήσαμε.

Ένας άλλος πυλώνας της πολιτικής μας στρατηγικής πρέπει να είναι η θεμελίωση ισχυρού ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η εθνική σύνταξη και η πλήρης ιατροφαρμακευτική κάλυψη όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις αποτελούν τη βάση μιας κοινωνίας Αλληλεγγύης. Υγεία - Παιδεία - Εκπαίδευση πρέπει να παρέχονται σε όλους και σε υψηλό επίπεδο. Αξιοκρατία και ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες με στόχο τη δραστική μείωση της κοινωνικής μάστιγας της εποχής μας που είναι η ανεργία.

 Στο οικονομικό πεδίο στηρίζουμε την ελεύθερη αγορά χωρίς ενοχοποίηση του επιχειρηματικού κέρδους. Μια αγορά που δεν θα λειτουργεί ασύδοτα και ανεξέλεγκτα αλλά με κανόνες που θα επιβάλει κα θα εγγυάται την εφαρμογή τους ένα ισχυρό επιτελικό κράτος. Ένα κράτος που θα υποβοηθά τις επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, και θα διευκολύνει χωρίς αγκυλώσεις, χωρίς γραφειοκρατία τις αναπτυξιακές διαδικασίες της χώρας και την υγιή επιχειρηματικότητα ώστε να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε ένα εργασιακό περιβάλλον σύγχρονο και ελκυστικό.

 Στο πολιτικό πεδίο πρέπει να ενισχυθεί η Δημοκρατία με ανεξάρτητους θεσμούς που διαμορφώνουν ένα κράτος δικαίου, αξιοπρέπειας, πολιτισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης. Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για μια πραγματικά ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη δικαιοσύνη.

Πρέπει να υπάρξει περαιτέρω εμβάθυνση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πραγματική αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων. Η αυτοδιοίκηση είναι ο κατεξοχήν χώρος όπου μπορεί να υπάρξουν συγκλίσεις και συνεργασίες πέρα από κομματικά όρια σε όφελος των τοπικών ζητημάτων και των πολιτών. Μπορεί να αποτελέσει το θερμοκήπιο ανάδειξης ενός νέου πολιτικού πολιτισμού που έχει ανάγκη η χώρα απέναντι στα κηρύγματα μίσους και διχασμού.

Απέναντι στην καταχρηστική απαξίωση της Αριστεράς και του σοσιαλισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ, στην επιτομή του λαϊκισμού και του τυχοδιωκτισμού, αλλά και στην επιχειρούμενη ιδεολογική επιβράβευση και ιστορική νομιμοποίηση της αμιγώς συντηρητικής πολιτικής της ΝΔ, απαντάμε με τη νέα, μεγάλη και ισχυρή δημοκρατική παράταξη. Πυλώνα για τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και ανάχωμα για τον επερχόμενο δεξιό ρεβανσισμό. Απαντάμε με το ισχυρό Κίνημα Αλλαγής. Σήμερα. Αυτός είναι ο δρόμος. Για μια Ελλάδα ισχυρή. Για μια κοινωνία όρθια και ενωμένη.

Από τον Πέτρο Ηλιάδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass