ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΑΓΙΑΣ

"Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες;"

Δημοσίευση: 19 Σεπ 2018 17:15

Κύριε Διευθυντά,

«Υστερα από μία οκτάχρονη λειτουργία της Πολεοδομίας του Δήμου Αγιάς, με τους εργαζόμενους και τα γραφεία στη Σωτηρίτσα, τους φακέλους στη Μελιβοία, και τη σκληρή δοκιμασία της αντοχής των νεύρων των ενδιαφερομενων πολιτών (μηχανικών κυρίως) κατενόησε ο κύριος Λέτσιος ότι οι αυτοσχεδιασμοί του δεν πάνε άλλο.

Έτσι, με δηλώσεις του στο φύλλο της Ελευθερίας της 4ης-9-2018 ενημερώνει τους αναγνώστες για την πρόθεσή του για συμμάζεμα των σκόρπιων υπηρεσιών της Πολεοδομίας. Το ωραίο-κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι στις 31-5-2017 με την υπ’αριθ.157/2017 απόφαση Δημάρχου και με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, ανατέθηκαν στον κ. Ιωάννη Σαββίδη, εκ Θεσσαλονίκης ‘’εργασίες οργάνωσης, διαχείρισης και μεταφοράς πολεοδομικού αρχείου». Στις 19-6-2017 ακολούθησε χρηματικό ένταλμα πληρωμής στον παραπάνω δικαιούχο και με αιτία πληρωμής ‘’εργασίες οργάνωσης, διαχείρισης και μεταφοράς πολεοδομικού αρχείου.’’

Δηλαδή, η εξαγγελλόμενη μεταφορά έχει ήδη υλοποιηθεί και ήδη πληρωθεί σύμφωνα πάντα με τα προαναφερθέντα έγγραφα. Αν στο αλαλούμ προστεθούν και προγενέστερες αποφάσεις Δημάρχου –πάλι με τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων σε εντόπιο συνεργάτη του Δήμου, πάλι για την ταξινόμηση των φακέλων της Πολεοδομίας, το πράγμα μάλλον δε συμμαζεύεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πολεοδομικό γραφείο συστήθηκε όπως-όπως, χωρίς την ανάλογη στελέχωση, οργάνωση, εξοπλισμό. Πρωτεύον κίνητρο για τη σύστασή του ήταν το δελεαστικό ύψος των εσόδων από τα πρόστιμα που επιβάλλονταν στα αυθαίρετα κτίσματα, των παραλίων κυρίως, και τα οποία με τη λειτουργία του γραφείου θα κατέληγαν στα ταμεία του Δήμου.

Βέβαια, η νομοθετική ρύθμιση περί τακτοποίησης των αυθαιρέτων κατασκευών που ακολούθησε ακύρωσε εν πολλοίς τις προσδοκίες των οραματιστών της ίδρυσης του γραφείου με τα δεδομένα που προανέφερα.

Έτσι, χάθηκε και η δυνατότητα που είχαμε τότε της σύναψης προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Λαρισαίων για τη σύσταση γραφείου υπό την καθοδήγηση, συνεργασία και έλεγχο της Πολεοδομίας του Δήμου Λάρισας, που θα εξασφάλιζε πλήρως τα εχέγγυα μιας σωστής υπηρεσίας, απαλλαγμένης και από την ασφυκτική φυσική παρουσία του τοπάρχη Αντιδημάρχου μας, λύση που επέλεξαν άλλοι νεοσύστατοι τότε Καλλικρατικοί Δήμοι του Νομού μας και ήταν η ορθότερη.

Ωστόσο, θεωρώ παρήγορο το γεγονός ότι η Δημοτική πλειοψηφία αναγνώρισε μερικώς το λάθος της και δηλώνει πρόθεση μερικώς, έστω, να διορθώσει. Δεν κατενόησε, όμως, ότι και η θέση του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι το Μεταξοχώρι, ούτε οι βάσεις της ΔΕΥΑ στη Βελίκα, εκτός αν επιφυλάσσονται για προεκλογικές εξαγγελίες.

Και για να επανέλθω στα πολεοδομικά, το πρόβλημα δεν είναι απλά η θέση του γραφείου και του αρχείου αλλά πολύ μεγαλύτερο. Άξιον προσοχής, αλλά όχι και τιμής -κατά την άποψή μου, είναι το γεγονός ότι το κτίσμα που φιλοξενεί τόσα χρόνια την υπηρεσία Δόμησης, δηλαδή το Δημαρχείο Μελιβοίας, ήταν και παραμένει εκ θεμελίων παράνομο. Λέω ‘’κατ’ εμέ’’ διότι οι οικούντες εν αυτώ (διοικητικοί και εργαζόμενοι) έχουν άλλη άποψη. Έτσι, πιστεύουν -παρότι οι ίδιοι παράνομοι- ότι μπορούν να ελέγχουν όσους, όποιους, όποτε αυτοί αποφασίσουν κάθε φορά, γιατί απλά αυτούς δεν τους ήλεγξε ποτέ κανείς.

Ας μη ξεχνάμε ότι επί των ημερών της μακρόχρονης Αντιδημαρχίας Λέτσιου (αρμόδιος κατά τόπον και καθ’ ύλην) η παράνομη δόμηση άνθισε, άκμασε και κάρπισε στα παράλια. Τα πολεοδομικά σχέδια βάλτωσαν ενώ δεν κατάφερε να ενταχθεί σε πολεοδομικό ιστό, ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο στο χωριό μας, τη Σωτηρίτσα, έδρα του Δήμου, καθ’όλην την Καποδιστριακή περίοδο (πανελλήνια πρωτιά!).

Ας κατανοήσει επιτέλους ο κύριος Λέτσιος ότι η όποια αναφορά του σε πολεοδομικά θέματα είναι πρόκληση. Γιατί οι συνδημότες -μικροϊδιοκτήτες γνωρίζουν ότι τα οράματά του έγιναν δράματά μας. Είναι βαριά η πολεοδομική αμαρτία.

Ας μη ξεχνά ότι οι ευθύνες του δεν μεταβιβάζονται, δεν επιμερίζονται. Θα τον συνοδεύουν ατόφιες ες αεί.

Ας ζητήσει, τουλάχιστον, μία συγγνώμη και ας αποσυρθεί πλαγίως».

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

Αθανάσιος Μιχ. Τριανταφύλλου

γεωπόνος, δημοτικός σύμβουλος της Μείζονος Αντιπολίτευσης του Δήμου Αγιάς

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass