Ο Βαλκανικός περίγυρος και η Ελλάδα

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2018 17:15

Τα προβλήματα που, αντιμετωπίζει η χώρα μας, με την Τουρκία είναι σε όλους μας λίγο πολύ γνωστά και είναι πολλά - μακροχρόνια και όλα μπορούν να επιλυθούν σύντομα εάν, η γειτονική μας χώρα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο, τη Διεθνή Νομιμότητα και δείξει προς τούτο τα χαρακτηριστικά μιας Ευρωπαϊκής χώρα και όχι άρπαγας όπως καθημερινά παρουσιάζεται με τις συνεχόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο, στη Θράκη και στην Κύπρο.

Παρά τα μεγάλα προβλήματα που, αντιμετωπίζει η Τουρκία, εξακολουθεί να προβάλλει και να συμπεριφέρεται ως μια αναδυόμενη περιφερειακή οικονομική και στρατιωτική δύναμη που, επιδιώκει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στα τεκταινόμενα και δρώμενα στην περιοχή μας και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να προσεταιρισθεί με το μέρος της την Αλβανία, το Κόσσοβο και τα Σκόπια.

Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Τουρκίας σήμερα είναι το Κουρδικό που, έχει καταστεί πλέον μόνιμη θηλιά στον λαιμό της, με απρόβλεπτες συνέπειες, μη αποκλειομένης ακόμα και σε βάθος χρόνου, του διαμελισμού της, με τη δημιουργία ενός ενιαίου Κουρδικού Κράτους.

Τα μυαλά των Αλβανών πήραν αέρα από τη στιγμή που, με την ανοχή και την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, τον Φεβρουάριο του 2008, το Κόσσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του, από τη Σερβία. Έκτοτε οι Αλβανοί ζουν με το όνειρο της Μεγάλης Αλβανίας, ενσωματώνοντας με χάρτες στον κορμό της το Κόσσοβο, το Πρέσεβο (νότια Σερβία), το Τέτοβο (δυτικά Σκόπια) και το Μαυροβούνιο καθώς εκεί ζουν 50.000 Αλβανοί και δικά μας εδάφη όπως Καστοριά, Φλώρινα, την Ήπειρο μέχρι την Πρέβεζα και την Κέρκυρα. Τα σχολικά τους βιβλία κοσμούνται με παρόμοιους χάρτες.

Σοβαρό ρήγμα στις ελληνοαλβανικές σχέσεις προκλήθηκε το 2011 με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Αλβανίας που, είχε προσφύγει ο σημερινός πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ακύρωσε τη διμερή συμφωνία που, είχε υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών το 2009. Οι διαπραγματεύσεις που, περατώθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού για τη ρύθμιση πακέτου όλων των εκκρεμοτήτων που, υφίστανται από το 1914 ενώ, πήγαιναν καλά τελικά πάγωσαν και οι διαφορές μας παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα. Η Αλβανία δυστυχώς σήμερα είναι το εργαλείο της Τουρκίας κατά της Ελλάδας με κύριο εκφραστή τον πρωθυπουργό της Έντι Ράμα.

Το Κόσσοβο το έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 110 χώρες. Είναι μέλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ενώ λόγω του βέτο της Ρωσίας δεν έχει ακόμα καταστεί μέλος του ΟΗΕ και αυτό απ’ ό,τι φαίνεται, είναι πολύ δύσκολο, να γίνει εάν δεν υπάρξει πρώτα η διευθέτηση των διαφορών του με τη Σερβία και στη συνέχεια αναγνωρισθεί απ’ αυτήν. Επ’ αυτού βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, μεταξύ των δύο χωρών και τελευταία έχει πέσει στο τραπέζι και η ανταλλαγή εδαφών όπως το Πρέσεβο της Νότιας Σερβίας που, είναι Αλβανόφωνο (80.000 Αλβανοί) με το κομμάτι του Κοσσόβου που, κατοικείται αμιγώς από 150.000 Σέρβους. Για να υπάρχει λύση επ’ αυτού του ζητήματος θέλει ακόμα πολύ δρόμο. Η χώρα μας δεν το έχει ακόμα αναγνωρίσει. Διατηρεί όμως με τούτο Γραφείο Συνδέσμου με εμπορικό ακόλουθο και οι σχέσεις μας όμως είναι πολύ καλές.

Με τη Βουλγαρία οι σχέσεις μας συνεχώς βελτιώνονται και βρίσκονται σε ένα πολύ καλό επίπεδο σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στο ενεργειακό και στις μεταφορές. Θεωρούν τους Σκοπιανούς Βουλγάρους και επιδιώκουν μελλοντικά την προσάρτηση του ανατολικού τμήματος της ΠΓΔΜ, ενώ το δυτικό (Τέτοβο) το διεκδικούν οι Αλβανοί, για να προκύψει έτσι απρόσμενα στα βόρεια σύνορά μας η μεγάλη Βουλγαρία και η Αλβανία συγχρόνως, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη Χώρα μας. Η Βουλγαρία δεν αναγνωρίζει όμως και σε αυτό συμπλέει ευτυχώς με εμάς ότι υφίσταται Μακεδονικό Έθνος και Μακεδονική γλώσσα.

Όπως είναι γνωστόν την 13-6-2018 υπεγράφη στις Πρέσπες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ σχετική συμφωνία, για την ονοματολογία της γειτονικής μας χώρας και τελικά προέκυψε όπως η γειτονική μας χώρα μετά την ολοκλήρωση όλων των προβλεπομένων διαδικασιών (Δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ την 30-09-2018) που, εκτιμάται να ολοκληρωθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, οπότε θα ονομάζεται πλέον Βόρειος Μακεδονία. Είμαστε μια Δημοκρατική χώρα και επομένως ας αφήσουμε τη βουλή των Ελλήνων να πάρει επ’ αυτού τις τελικές της αποφάσεις.

Το 2030 οι Αλβανοί κάτοικοι θα είναι περισσότεροι από τους Σλαβομακεδόνες (1.260.000). Σκόπιμα οι Σλαβομακεδόνες αποφεύγουν να διενεργήσουν νέα απογραφή γιατί δεν τους συμφέρει να διαπιστωθεί η θεαματική αύξηση των Αλβανών.

Γεωπολιτικά τα Βαλκάνια δεν έχουν ακόμα πλήρως σταθεροποιηθεί και υπάρχουν ακόμα εντάσεις και διεκδικήσεις που, αφορούν και τη Χώρα μας (Θράκη - Αιγαίο). Συνεπώς ως χώρα δεν πρέπει να εφησυχάζουμε αλλά απεναντίας να προετοιμαζώμεθα για να μην αιφνιδιασθούμε και πιαστούμε συγχρόνως στον ύπνο.

* Από τον Μιχαήλ Γκρίλλα, σμήναρχο ε.α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass