Η οδηγική εξέταση των 74χρονων

Δημοσίευση: 20 Σεπ 2018 18:00

Αυτές τις μέρες γινήκαμε μάρτυρες και κοινωνικοί της δημοσιοποίησης ενός πρωτόγνωρου μέτρου, το οποίο αφορά στους οδηγούς από ηλικία 74 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του αρμόδιου υπουργού οι ανήκοντες στην κατηγορία αυτή θα υποβάλλονται σε οδηγική εξέταση για τη διαπίστωση της καλής ή όχι λειτουργίας των αντανακλαστικών τους. Ένα επιπλέον βαρίδιο στο μέρος εκείνο του πληθυσμού που σήκωσε και σηκώνει ακόμα το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Αυτός είναι και ο σκοπός του νομοθετήματος αυτού. Η περαιτέρω αύξηση των εσόδων δια παντός μέσου επενδεδυμένου με τον μανδύα της πρόληψης και προστασίας…

Κι’ αυτό φαίνεται πολύ καθαρά απ’ την επέκταση του μέτρου αυτού στον δρόμο. Παρακάμπτοντας την αλήθεια, ότι οι οδηγοί της ηλικίας αυτής έχουν και τη γνώση και την εμπειρία. Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο των αντανακλαστικών οι καθ’ ύλην αρμόδιοι ήταν, είναι και πρέπει να είναι οι λειτουργοί υγείας. Φτάνει μόνον το σύστημα αυτό να λειτουργεί σωστά και όχι όπως στο παρελθόν και σήμερα. Κι’ αυτό αρμόδιο να το ελέγξει και να το επιβάλει είναι το κράτος. Άρα οι γιατροί είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των αντανακλαστικών, τη δυναμική του μυικού συστήματος, τον βαθμό ευστάθειας του εξεταζομένου, την ικανότητα οράσεως και την εν γένει κατάσταση του οργανισμού. Το παραπέρα που πάει να γίνει είναι εκ του πονηρού…

Τα παραπάνω τα γνωρίζει πολύ καλά ο κ. υπουργός. Γιατί και πολύξερος και πολύπειρος είναι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι σε γνώση του, το γεγονός ότι οι οδηγοί της κατηγορίας αυτής διαθέτουν την υψηλότερη οδηγική παιδεία και εμπειρία. Και το σημαντικότερο, που δεν λέγεται, είναι ότι η ηλικία αυτή, που μπήκε στο στόχαστρο της περαιτέρω οικονομικής αφαιμάξεως, βαρύνεται με τα λιγότερα τροχαία ατυχήματα. Διότι έχει τα σημαντικότερα όπλα και εφόδια! Τη γνώση και την εμπειρία. Και η εξέλιξή της μοιάζει μ’ εκείνην του δασκάλου. Ο οποίος στα πρώτα χρόνια της εκπαιδευτικής του σταδιοδρομίας παρουσιάζει εμφανή αδυναμία στη διδακτική και παιδαγωγική του ικανότητα. Προϊούσης όμως της ηλικίας γίνεται όλο και καλύτερος. Ξέρει πώς πρέπει να διδάσκει και πού πρέπει να επιμένει για να έχει το έργο του το μεγαλύτερο μορφωτικό αποτέλεσμα, που είναι και το ζητούμενο. Άρα ο 74άρης και πάνω όχι μόνον δεν υστερεί του νεότερου, αλλά απεναντίας αποτελεί σταθερό παράγοντα προσεκτικής και ασφαλούς οδήγησης.

Γι’ αυτούς τους λόγους ο κ. υπουργός πρέπει να πάρει πίσω το μέτρο αυτό. Γιατί το μόνο που θα πετύχει με την εφαρμογή του είναι η προσβολή και η θυσία της πολύπαθης αυτής ηλικιακής τάξης στον βωμό της εισπρακτικής σκοπιμότητας.

* Του Κων/νου Τσιρονίκου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass