Η διαφθορά

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2018 15:35

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κοινωνία μας συνταράσσεται από τα σκάνδαλα διαφθοράς. Πνίγουν τις αναπνοές και ταράσσουν τις συνειδήσεις μας με όσα γράφονται και ακούγονται.

Η διαφθορά έχει μολύνει την κοινωνία μας, και ένας άλλος κόσμος σκοτεινός και βίαιος που κινείται έξω από τα όρια του νόμου και ευνομίας, έχει ανοίξει ανοικτούς λογαριασμούς αντιπαλότητας και μίσους μαζί της, έτοιμος να συγκρουσθεί μ’ αυτή, αφού η συνύπαρξη και η συμπόρευση των δύο αυτών μορφών δεν μπορούν να συμβαδίζουν μαζί.

Η υπόθεση Φλώρου, με την οποία ασχολήθηκε τελευταία η κοινωνία μας δεν είναι διαφορετική από τις τόσες άλλες που κατά καιρούς απασχόλησαν τον τόπο μας.

Η διαφθορά δεν είναι σημερινή, είναι παλαιά. Κυριάρχησε κυρίως στα μεταπολεμικά χρόνια και έφθασε στο κατακόρυφο επί των ημερών μας και συνεχίζει ν’ απλώνει τα πλοκάμια της παντού, σ’ όλους τους τομείς του κοινωνικού βίου, τους οποίους και διαβρώνει. Έχει βαθιές ρίζες και επηρεάζει εύκολα τα ανέργαστα πλήθη. Στυλώθηκε, επανδρώθηκε και οπλίστηκε σε σημείο να προβάλλεται σαν αναγκαίο κακό αυτού του τόπου, μη ανατρέψιμο (Ρ. Αποστολίδης). Πραγματική Λερναία Ύδρα. Η διαφθορά και η φαυλοκρατία κατόρθωσαν να εισχωρήσουν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα τα οποία μόλυναν και στη συνέχεια τα διέβρωσαν, αφού προηγουμένως εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρον τα ισχυρά ρεύματα και τις ροπές των καιρών. Αυτό το κατεστημένο πρέπει κάποια στιγμή να ξεριζωθεί και αφανισθεί. Η πολιτεία οφείλει να εκπαιδεύσει τις λαϊκές μάζες σε νέους τρόπους ζωής, να αξιοποιήσει άφθαρτες αξίες στις ενδεδειγμένες θέσεις, να εκχερσώσει από τους κόλπους της τα τρωκτικά της γεράκια, τις ύαινες και τα κοράκια. Να περιβάλλει με αγάπη και εμπιστοσύνη τους αλέκιαστους της ζωής, τους πιστούς υπηρέτες των επιδιώξεών της. Άλλα περιθώρια δεν υπάρχουν. Γι’ αυτό και το χρέος της να προχωρήσει γοργά τις όποιες τομές της και λειτουργίες, είναι πιο επιτακτικό από κάθε άλλη φορά.

 Η αποφυλάκιση του Φλώρου, δημιούργησε σάλο στον λαό και έφερε σε δύσκολη θέση την πολιτεία. Ο λαός διαμαρτυρήθηκε, φώναξε, απείλησε τους κρατικούς λειτουργούς που ήταν μπλεγμένοι στην υπόθεση και προσπαθούσαν με κάθε μέσο να απομακρύνουν το σκάνδαλο και να αμνηστεύσουν τον σκανδαλοποιό. Ο σάλος ήταν σαρωτικός και συμπαρέσυρε και τον ίδιο τον πρωταγωνιστή της υπόθεσης, τον γιατρό να ομολογεί κυνικά ότι αυτός πλαστογράφησε το πιστοποιητικό.

Με τον νόμο Παρασκευοπούλου έχουν αποφυλακισθεί άλλα 700 άτομα. Οι αρχές τώρα ξεσκονίζουν κάθε υπόθεση και πιστεύουν ότι ένας αριθμός απ’ αυτούς έχει χρησιμοποιήσει τη μέθοδο Φλώρου.

Φαίνεται, πως υπάρχει οργανωμένο κύκλωμα που δρα μπροστά στα μάτια των αρχών, με μεθοδικότητα, πειθαρχία και κλειστά στόματα. Γιατροί, υπάλληλοι νοσοκομείων, δικηγόροι και άλλοι είναι εντεταγμένοι σ’ αυτό, χωρίς κανένας να τους αντιληφθεί μέχρι σήμερα, αφού επικρατεί μεταξύ τους άκρα του τάφου σιωπή. Μυστικότητα, μεθοδικότητα και δωροδοκίες κινούν τα νήματα αυτής της επονείδιστης «επιχείρησης». Η αλήθεια και το δίκαιο πάντα έρχονται στην επιφάνεια και δεν μπορούν να πωληθούν και να εξαγοραστούν. Αυτή η βρώμικη συναλλαγή που σκίασε το κύρος και την αίγλη της πολιτείας, ας προβληματίσει αυτούς που κρατούν τα ηνία της χώρας να προχωρήσουν στην εξάρθρωσή της, όποιο και αν είναι το τίμημα. Δεν παραβλέπω το γεγονός ότι η ιστορία κατέγραψε περιστατικά συναλλαγής και εξαγορές συνειδήσεων πιο τραγικές και πιο σκληρές. Προδοσίες με ανταλλάγματα. Με πρώτη εκείνη του Ιούδα. Απάτες πληρωμένες και σχεδιασμένες. Αυτές οι εκρήξεις των σκανδάλων τραυματίζουν την εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος και πνίγουν την αντοχή του για την αποτελεσματικότητα και τη φερεγγυότητα της πολιτείας. Οι επίορκοι κρατικοί λειτουργοί που ενεργούν ως σκανδαλοποιοί, που αμαυρώνουν και μαδούν την υπόσταση της πολιτείας και δίνουν αφορμές στους εχθρούς της να την επιτίθενται, να την απωθούν βίαια στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής και να λυμαίνονται το κύρος της δεν έχουν θέση στους κόλπους της ομαλής λειτουργίας της πολιτείας. Τέλος στους συμβιβασμούς, στις ίντριγκες, στο ψέμα, στην υποκρισία, στη δειλία. Οι επίορκοι, οι ασύδοτοι, οι διαφθαρμένοι που ασχημονούν προκλητικά στους δημόσιους χώρους και δεν κάνουν το καθήκον, που τους επιβάλλει το αξίωμά τους, ας αναπαυθούν από δω και πέρα στην πολυθρόνα του σπιτιού τους. Βούληση χρειάζεται. Καθαρό μυαλό. Ανδρισμός και ανεπηρέαστη θέληση για να απαλλαγεί ο τόπος από το μιάσματα που βρωμίζουν και μολύνουν την κοινωνία. Αν δεν υπάρξει βούληση, τότε φαινόμενα σαν αυτά του Φλώρου πάντα θα υπάρχουν και δεν θα εκλείψουν ποτέ.

 

* Από τον Αθανάσιο Φώτο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass