Η Κύπρος μάς δείχνει τον δρόμο

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2018 15:40

Για να καταλάβουμε μερικά από τα βασικά λάθη μας στον τομέα της οικονομικής πολιτικής αρκεί να συγκρίνουμε τις εξελίξεις στην οικονομία της Κύπρου με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Δύσκολη τετραετία

Με τα λάθη και τις παραλείψεις του σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής ο κ. Τσίπρας έχει ετοιμάσει μία ακόμη δύσκολη τετραετία για τον ελληνικό λαό.

Επισήμως βγήκαμε από το πρόγραμμα-μνημόνιο αλλά είναι φανερό σε όλους πως η οικονομία δυσκολεύεται να μπει σε φάση εξαιρετικά δυναμικής ανάπτυξης.

Επιπλέον έχουν μπει υπογραφές για πολύ δύσκολα μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα, όπως είναι η νέα μεγάλη μείωση των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019 και η μεγάλη μείωση του αφορολόγητου ορίου στο ετήσιο εισόδημα από τον Ιανουάριο του 2020.

Στη ΔΕΘ ο κ. Τσίπρας διαφήμισε τα αντίμετρα ξεχνώντας πολύ εύκολα τα νέα μέτρα που έχει υπογράψει και ψηφίσει, τα οποία είναι υπερτριπλάσια από τα αντίμετρα που τα συνοδεύουν υπό προϋποθέσεις. Τώρα τρέχει πίσω από τις υπογραφές που έχει βάλει και προσπαθεί να εξαφανίσει τα μέτρα μαζί βέβαια με τα αντίμετρα.

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του ελίσσονται προεκλογικά χωρίς να έχουν ολοκληρωμένη οικονομική πολιτική. Προς το παρόν η ελληνική οικονομία απλά επιπλέει με τη βοήθεια των τουριστικών ρεκόρ που επιτυγχάνονται παρά την υπερφορολόγηση του τουριστικού τομέα από την κυβέρνηση και ορισμένων μεγάλων επενδύσεων που έχουν σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Οικονομική άνθιση

Σε αντίθεση με την Ελλάδα η Κύπρος γνωρίζει οικονομική άνθιση. Πρόκειται για μία εντυπωσιακή εξέλιξη αν σκεφτούμε ότι η Κύπρος μπήκε σε πρόγραμμα-μνημόνιο πολύ αργότερα απ’ ό,τι η Ελλάδα και υπέστη ένα σκληρό κούρεμα καταθέσεων, το λεγόμενο bail-in.

Σήμερα η κυπριακή οικονομία αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 4%.

Οι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν την πιστοληπτική ικανότητα του κυπριακού Δημοσίου κι έτσι τα ομόλογα του Δημοσίου ανήκουν πλέον σε επενδυτική βαθμίδα - με μειωμένο ρίσκο για τους επενδυτές - κάτι που χρειαζόμαστε τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια για να το επιτύχουμε για τα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

Σαν αποτέλεσμα της εντυπωσιακής βελτίωσης η Κύπρος βγήκε στις αγορές και δανείστηκε 1,5 δισ. ευρώ, ένα ποσό που είναι τεράστιο για τα οικονομικά μεγέθη της χώρας, με ευνοϊκούς όρους.

Οι προσφορές των επενδυτών ήταν υπερτριπλάσιες από το ποσό που ζητήθηκε και το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου εξαιρετικά ικανοποιητικό στο 2,4% σε μία περίοδο κατά την οποία το ελληνικό δεκαετές κινείται σταθερά πάνω από το 4% καθιστώντας ασύμφορο τον μακροπρόθεσμο δανεισμό μας από τις διεθνείς αγορές.

Μέσα σε λίγα χρόνια οι Κύπριοι μπόρεσαν να ενισχύσουν τα παραδοσιακά τους συγκριτικά πλεονεκτήματα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, το real estate.

Κέρδισαν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών και παρά το γεγονός ότι τα κόκκινα δάνειά τους συγκρίνονται σαν ποσοστό επί του συνόλου, με τα δικά μας, κατάφεραν να χρηματοδοτήσουν με εισροή νέων κεφαλαίων τη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας τους.

Γερμανία δεν μπορούμε να γίνουμε γιατί η οικονομία της παίζει σε άλλη κατηγορία. Ιρλανδία δεν μπορούμε να γίνουμε γιατί έχει πλέον περίπου διπλάσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από το ελληνικό και έφυγε πολύ μπροστά. Τουλάχιστον να διδαχθούμε από τις επιτυχίες των Κυπρίων για να βγούμε επιτέλους από το οικονομικό και κοινωνικό τέλμα!

Από τον Γιώργο Κύρτσο

* Ο Γιώργος Κύρτσος είναι ευρωβουλευτής της ΝΔ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass