Βόμβα στα θεμέλια της χώρας το Δημογραφικό

Δημοσίευση: 05 Οκτ 2018 15:12

Η ΕΛΣΤΑΤ εξέδωσε και φέτος τα ετήσια στοιχεία για την εξέλιξη των γεννήσεων και των θανάτων στη χώρα μας, με τους αριθμούς να συνεχίζουν να είναι άκρως ανησυχητικοί.

Πιο συγκεκριμένα για το έτος 2017 οι γεννήσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 88.553, καταγράφοντας μείωση κατά 4,7% σε σχέση με το 2016 που ήταν 92.898. Στον αντίποδα, οι θάνατοι παρουσίασαν αύξηση κατά 4,8% και ανήλθαν σε 124.501, έναντι 118.792 το 2016.

Είναι η 7 συνεχόμενη χρονιά που οι θάνατοι στη χώρα μας ξεπερνούν τις γεννήσεις, με αποτέλεσμα από το 2011 έως το 2017, ο πληθυσμός της χώρας μας να έχει μειωθεί κατά 151.000 ανθρώπους, ενώ το απαισιόδοξο σενάριο της Eurostat αναφέρει πως έως το 2080, ο πληθυσμός της χώρας μας αναμένεται να έχει μειωθεί κατά 3,5 εκατ. κατοίκους. Την παραπάνω κατάσταση χειροτερεύει ακόμη περισσότερο το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια της κρίσης, πάνω από 450.000 έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα, χωρίς να υπάρχουν σοβαρές προοπτικές επιστροφής τους.

Το Δημογραφικό πρόβλημα λοιπόν, εξελίσσεται σε πρόβλημα τεράστιας σημασίας για τη χώρα, με σοβαρές συνέπειες στην εθνική της οικονομία, το ασφαλιστικό της σύστημα, την ασφάλεια των συνόρων της και εν τέλη στην ίδια της την ύπαρξη.

Η άμεση αναστροφή του Δημογραφικού προβλήματος είναι απολύτως απαραίτητη! Εθνικός στόχος θα πρέπει να είναι η γέννηση τουλάχιστον 2 τέκνων από κάθε οικογένεια! Στη Δημοκρατική Ευθύνη από την πρώτη κιόλας μέρα της ίδρυσής μας, έχουμε θέσει πολύ ψηλά στην πολιτική μας ατζέντα το ζήτημα του Δημογραφικού προβλήματος, με μια σειρά από κοστολογημένες προτάσεις, άμεσα υλοποιήσιμες και με πολύ χαμηλό δημοσιονομικό κόστος. Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε:

- Τη θέσπιση για τις μη εργαζόμενες μητέρες ενός επιδόματος, στα επίπεδα του σημερινού βασικού μισθού, το οποίο θα λαμβάνουν για τουλάχιστον 18 μήνες, μετά τη γέννηση του τέκνου τους. Εάν ο σύζυγος δεν εργάζεται, παροχή επιδόματος και στον σύζυγο για το ίδιο χρονικό διάστημα, με βάση την αρχή της ισότητας. Εκτιμώμενο κόστος για παροχή επιδόματος σε μη εργαζόμενες μητέρες: 316 εκατ. ευρώ.

- Παροχή αυξημένου αφορολογήτου ορίου σε οικογένειες που θα αποκτούν από 2 παιδιά και πάνω, το οποίο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Τα παιδιά θα πρέπει να πάψουν να αποτελούν τεκμήριο φορολόγησης, όπως συμβαίνει σήμερα. Εκτιμώμενο κόστος: 15 εκατ. ευρώ.

- Εφάπαξ καταβολή ποσού (της τάξεως των 500 ευρώ) στα νέα ζευγάρια με τη γέννηση του τέκνου για τα πρώτα έξοδα (π.χ. για αγορές ρούχων, για πάνες, για βρεφικές τροφές κ.λπ). Εκτιμώμενο κόστος: 45 εκατ. ευρώ (= 500 ευρώ Χ 90.000 γεννήσεις ετησίως).

- Αμέριστη συμπαράσταση του κράτους και του κλάδου παροχής υπηρεσιών υγείας σε ζευγάρια με πρόβλημα υπογονιμότητας, (π.χ. με χρηματική υποστήριξη σε μεγάλο ποσοστό εξετάσεων καθώς και εξωσωματικών γονιμοποιήσεων). Εκτιμώμενο κόστος: 18 εκατ. ευρώ

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, πως με ένα ποσό κοντά στα 400 εκατ. ευρώ ετησίως, το κράτος θα μπορούσε να στηρίξει τα νέα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν και να τους βοηθήσει σημαντικά στα πρώτα και πιο δύσκολα βήματα της νέας τους οικογένειας.

Λύσεις υπάρχουν! Δυστυχώς όμως οι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις που διαχειρίζονται την τύχη της χώρας μας, δεν ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους ζητήματα, καθώς σχεδιάζουν την πολιτική τους μόνο με βάση τις επόμενες εκλογές, αδιαφορώντας για τις επόμενες γενεές.

Η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη από νέες πολιτικές δυνάμεις, με άλλη κουλτούρα και ήθη. Έχει ανάγκη από μια αποφασισμένη πολιτική γενιά και από ανθρώπους της εποχής, με ποιότητα και άλλες αντιλήψεις, που θα αξιοποιήσουν στον μέγιστο βαθμό τις δυνατότητες της χώρας και του ελληνισμού.

Από τον Νίκο Γαμβρούλα

* Ο Νίκος Γαμβρούλας είναι οικονομολόγος, M.Sc Finance, M.Sc Human Resources, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Δημοκρατικής Ευθύνης.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass