Μια μικρή ευκαιρία για τον θεσσαλικό τουρισμό

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2018 16:00

Η Θεσσαλία είναι γενικά παραδεκτό πως δεν είναι στις προτεραιότητες του τουριστικού χάρτη όσων προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Πέρα από το Πήλιο που προσελκύει τουρισμό από τη Δυτική Ευρώπη λόγω της εξαιρετικής ομορφιάς του, καθώς και της εύκολης μετάβασης λόγω αεροδρομίου Αγχιάλου, η υπόλοιπη Θεσσαλία είναι αρκετά πίσω στον αριθμό των τουριστών που προσελκύει.

Αυτό όμως δεν πρέπει να αποτρέψει τους τοπικούς θεσμούς και τουριστικές οργανώσεις να προσπαθήσουν καθώς όλη η περιφέρεια της Θεσσαλίας έχει εξαιρετικά μέρη να προσφέρει και όχι μόνο για τους θερινούς μήνες. Άμεσα η Θεσσαλία δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς που προσφέρουν το προϊόν ήλιος θάλασσα, πρέπει να στραφεί σε εναλλακτικές αγορές.

Όσο και αν φαίνεται οξύμωρο, οι χώρες με τα μεγαλύτερα κατά κεφαλήν εισοδήματα στην Ευρώπη είναι και οι μεγαλύτεροι χρήστες ποδηλάτου, αφού από καιρό έχουν εγκαταλείψει τα αυτοκίνητά τους. Σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία ακόμα και στην παγωμένη Φινλανδία οι χρήστες ποδηλάτου είναι πολυάριθμοι, το χρησιμοποιούν κυρίως για τις καθημερινές μετακινήσεις τους. Όμως πέρα από αυτούς που χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως εργαλείο, στις προαναφερθείσες χώρες υπάρχουν πάρα πολλοί που έχουν το ποδήλατο ως χόμπι. Εξασκούνται σε εβδομαδιαία βάση σε μακρινές διαδρομές στις χώρες τους, παρακολουθούν παθιασμένα το Τουρ ντε Φρανς, και επιλέγουν τις διακοπές τους με βάση τις ποδηλατικές διαδρομές που μπορούν να ακολουθήσουν.

Αυτό το κομμάτι τουριστών είναι που πρέπει και μπορεί η Θεσσαλία να προσελκύσει. Η περιφέρεια να εξετάσει πώς θα μπορούσε να κατασκευάσει ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων που ενώνουν το Πήλιο με τα Μετέωρα, τα χωριά των Τρικάλων της Καρδίτσας, τη Λάρισα με το διαχρονικό must των πάλαια ποτέ ξένων ταξιδιωτών Τέμπη και Όλυμπο. Θα μπορούσε να ενώνει χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, μέρη φυσικής ομορφιάς ή και πεδία μαχών, όπως για παράδειγμα την περιοχή Φαρσάλων όπου έγιναν οι τρεις πιο σημαντικές μάχες στην παγκόσμια ιστορία που άλλαξαν τον ρου της, με την πατρίδα του Αχιλλέα. Θα μπορούσε να ξεκινήσει αρχικά με μικρές διαδρομές πιλοτικά όπως π.χ. μία διαδρομή στα χωριά των Τρικάλων ή μια διαδρομή από το Πήλιο στα παράλια της Λάρισας ή των μοναδικών νεολιθικών οικισμών Σέσκλο και Διμήνι.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Μπορεί η Θεσσαλία να αποτελέσει ευρωπαϊκό προορισμό ποδηλατικού τουρισμού; Τρεις είναι οι προϋποθέσεις για την επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος. Οι ποδηλατοδρόμοι πρέπει να είναι αποκλειστικά για την κυκλοφορία ποδηλάτων αν όχι σε όλο το μήκος αλλά τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό. Μη ασφαλείς διαδρομές δρουν αποτρεπτικά για τους χρήστες τους. Η συντήρησή τους επίσης πρέπει να αποσαφηνιστεί εκ των προτέρων. Ποιος θα είναι ο φορέας υπεύθυνος για τη συντήρησή τους; Χωρίς καλή συντήρηση δεν πρόκειται ποτέ να δουλέψει καθώς κανείς δεν θα έρθει στην Ελλάδα να καταστρέψει ποδήλατα που κοστίζουν 5 και 10 χιλιάδες ευρώ με τον πρόσθετο κίνδυνο για την προσωπική τους ασφάλεια. Δεύτερον σημαντική είναι και η διαφήμιση του στα κατάλληλα κανάλια επικοινωνίας όπως για παράδειγμα στον ειδικό τύπο των χωρών που στοχεύει η προσπάθεια. Τέλος πολύ σημαντική είναι η οικειοποίηση του πρότζεκτ από τις τοπικές κοινωνίες.

Καθώς στην Ελλάδα ο αρνητισμός είναι αναπόφευκτος ως προς το κόστος και τις προτεραιότητες είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η Λάρισα και ο Βόλος έχουν την τύχη να βρίσκονται πάνω στη διαδρομή 11 Φινλανδία - Ελλάδα του Ευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατικών αυτοκινητοδρόμων που προβλέπεται θεωρητικά να είναι έτοιμος το 2020. Επειδή το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του βιώσιμου τουρισμού, θεωρώ πως είναι στο πλαίσιο του εφικτού η Θεσσαλία να διεκδικήσει χρηματοδότηση ως προς τις κάθετες διαδρομές που θα τέμνουν το δίκτυο αυτό. Είναι μια καλή ευκαιρία που η Θεσσαλία πρέπει να εξετάσει.

* Του Δημήτρη Βόγια

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass