ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

«Αξιος»...

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2018 16:05

Η τηλεοπτική μας οθόνη γέμισε με χρυσοποίκιλτα άμφια, μίτρες και βαρύτιμες αρχιερατικές ράβδους χτες το πρωί, καθώς η κρατική τηλεόραση μετέδιδε την τελετή χειροτονίας του νέου Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Η εικόνα συμπληρωνόταν από τα πολυτελή μάρμαρα, τα χρυσά κανδήλια και το βαρύ τέμπλο του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών και ήταν ιδιαιτέρως επιβλητική. Τα πλάνα, και φυσικά η ίδια η τελετή, είχαν και ιστορική αξία, εφόσον μιλάμε για τη διαδοχή σε μια από τις μεγάλες Μητροπόλεις της χώρας, γεγονός που συμβαίνει μετά από είκοσι πέντε κοντά χρόνια.

Χρειάζονταν όλα αυτά; Κατά την άποψη πολλών ζηλωτών της Ορθοδοξίας, αυτές οι πομπώδεις τελετές αποκλίνουν του πραγματικού νοήματος της πίστης μας. Αρκούσε, λένε, μια τελετή πιο ήσυχη και ταπεινή. Ο χριστιανισμός ως θρησκεία δεν δίδαξε ποτέ την επίδειξη και τη χλιδή, παρά μονάχα τη σιωπή, τη λιτότητα και την ταπείνωση. Αλλά αυτές οι – λουθηρανικού τύπου- απόψεις δεν είναι στη δική μας παράδοση. Χτες ήταν μια μέρα χαράς για τη Μητρόπολή μας και η Ορθόδοξη Διοικούσα Εκκλησία ποτέ δεν απέφυγε να γιορτάζει και να διατρανώνει τις χαρές της, από τα χρόνια τα βυζαντινά ακόμη «εν τυμπάνοις και χοροίς».

Έτσι, όλα κύλησαν μέσα σε μια ήρεμη μεγαλοπρέπεια. Αυτό είναι ένα πρώτο θετικό μήνυμα για μια Μητρόπολη που ταλαιπωρήθηκε για χρόνια από διχασμούς και διχόνοιες. Κανείς εδώ στη Λάρισα δεν ξεχνά ότι το φθινόπωρο του 1989, η αντίστοιχη τελετή χειροτονίας του τότε εκλεγέντος Μητροπολίτου Δημητρίου, έγινε μέσα σε πανδαιμόνιο από τις κραυγές «Ανάξιος» που ακούστηκαν, και συνοδεύτηκε από μια απίστευτη κλωτσοπατινάδα μεταξύ των αντιμαχομένων μερίδων, που δεν απέτρεψε ούτε καν αυτή η έντονη αστυνομική παρουσία.

Ο νέος Μητροπολίτης λοιπόν έρχεται κάτω από καλές συνθήκες. Όλοι, αρχές, κλήρος, λαός τον αναγνωρίζουν και όλοι τον καλωσορίζουν με αγαθή προαίρεση. Ακόμη και οι εναπομείναντες «Θεολογικοί», στη σελίδα τους στο Διαδίκτυο έγραψαν κάτι πολύ χαρακτηριστικό των διαθέσεών τους. Διαβάζουμε:

«Οι πληροφορίες μας αναφέρουν, ότι ο αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Νικολόπουλος είναι ο καλύτερος από όλους τους υποψηφίους».

Φαίνεται λοιπόν ότι έρχεται ένας μητροπολίτης που ξεκινά την εν Λαρίση διαποίμανσή του χωρίς φόβο και πάθη στον ορίζοντα. Αναμφίβολα υπήρχε πολύς κόσμος στην πόλη που θα ευχόταν την εκλογή του π. Αχίλλιου ή του π. Ιγνατίου ως φυσικών διαδόχων του μακαριστού Ιγνατίου και λυπήθηκε που αυτό δεν ευοδώθηκε. Αλλά, μέχρις εκεί. Όλοι δέχθηκαν το αποτέλεσμα, όλοι περιμένουν να γνωρίσουν τον νέο ποιμενάρχη τους, ώστε να αρχίσει μια νέα δημιουργική περίοδος για την τοπική μας Εκκλησία.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι όλα αυτά τα νέα παιδιά, σαν τον Ιερώνυμο (κατά κόσμο Παναγιώτη) Νικολόπουλο έχουν πολλά προσόντα. Κατέχουν δύο και τρία πτυχία, έχουν μεταπτυχιακές σπουδές, μιλάνε ξένες γλώσσες- τέσσερις αναφέρει το βιογραφικό του δικού μας. Ο νέος Μητροπολίτης φέρεται μάλιστα να έχει ρίζες στην Οργάνωση του «Σωτήρα», άρα μια άριστη θεολογική κατάρτιση. Αρκετοί μάλιστα στη Λάρισα που έσπευσαν στο YouTube να ακούσουν το κήρυγμά του δήλωσαν γοητευμένοι από τον ειρμό της σκέψης του. Μιλάμε, επομένως, για μια καλή αφετηρία, μια καλή βάση εκκίνησης. Το ζητούμενο είναι όλα αυτά τα εφόδια να έχουν διαμορφώσει και μια προσωπικότητα που θα ανταποκριθεί στα νέα βαριά καθήκοντα του επικεφαλής μιας μεγάλης Μητροπόλεως. Να αποδειχθεί δηλαδή ένας άνθρωπος ικανός στη διοίκηση αλλά και την πνευματική καθοδήγηση του κόσμου της Λάρισας.

Υπάρχουν ωστόσο πολλοί που στέκονται με μεγάλη επιφύλαξη απέναντι σε όλα αυτά τα νέα και φιλόδοξα παιδιά που κινούνται πέριξ του Αρχιεπισκόπου και τα οποία προωθεί σε θέσεις μητροπολιτών χηρευουσών Μητροπόλεων. Μπορεί να είναι καλά και άξια άτομα, λένε, αλλά μιλάμε πια για μια γενιά που έχει απομακρυνθεί από τις παλιές αξίες της Εκκλησίας. Είναι μια γενιά κληρικών πιο κοσμική, που συχνά υποκύπτει στον πειρασμό της (αυτο)προβολής, στον πειρασμό της επικοινωνιακής πολιτικής και των δημοσίων σχέσεων. Η «εικόνα», το «φαίνεσθαι» είναι μεγαλύτερο μέλημά τους, παρά η ουσία, δηλαδή η ταπεινότητα και η αθόρυβη δουλειά υπέρ των ανθρώπων.

Είναι εδώ ακριβώς το στοίχημα του Ιερώνυμου Νικολόπουλου: να αποδειχθεί πραγματικά άξιος της αποστολής του. Ο νέος ιεράρχης δεν έχει τα προβλήματα... αποδοχής που είχε ο προκάτοχός του, ο οποίος, ειδικά στην αρχή της θητείας του, χρειαζόταν κάμποσες διμοιρίες ΜΑΤ για να κυκλοφορήσει στη Μητροπολιτική του περιφέρεια. Το στοίχημα του Ιερώνυμου είναι σαφώς πιο σύνθετο και βαρύ. Δεν έχει το άλλοθι μιας ταραγμένης και διασπασμένης από τα γεγονότα Μητρόπολης. Παραλαμβάνει μια Μητρόπολη σε καλό φεγγάρι, με ένα σωρό κόσμο έτοιμο να τον στηρίξει. Μια Μητρόπολη αρκετά οργανωμένη, απαιτητική, που πρέπει να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα και να αναπτύξει περαιτέρω έργο.

Κυρίως όμως, ο κόσμος της Λάρισας θα ευχόταν να δει έναν άνθρωπο σεμνό, ταπεινό, χωρίς εγωισμό, χωρίς πόζα και οίηση. Τα απλά ανθρωπάκια που καταφεύγουν στην Εκκλησία έχουν ανάγκη από έναν καλό λόγο, μια παρηγοριά, μια στήριξη ηθική, αλλά και ουσιαστική. Ο Ιγνάτιος αγαπήθηκε για το έργο του, αλλά ακόμα περισσότερο αγαπήθηκε για την καλοσύνη του και τη χαμηλών τόνων παρουσία του. Δεν έγινε αγαπητός απ’ την υπερπροβολή του έργου στην οποία προέβαινε η Μητρόπολη – από αυτήν μάλλον έχανε. Αλλά γιατί είχε αυτό που λένε «καθαρή καρδιά», γιατί είχε πάντοτε να πει έναν καλό λόγο στον καθένα και να απευθύνει ένα κήρυγμα αγάπης που δεν σταματούσε στην ανούσια παράθεση θεολογικών γνώσεων, αλλά μιλούσε στην καρδιά των πιστών, ακόμη και αυτών που δεν πατάνε το πόδι τους στην Εκκλησία παρά μονάχα Χριστούγεννα και Πάσχα.

Ασφαλώς ο Ιερώνυμος, όπως και κάθε Μητροπολίτης, θα κληθεί να διοικήσει. Θα κάνει τις επιλογές του, θα οργανώσει το επιτελείο του, θα λάβει αποφάσεις που κάποιους θα ικανοποιήσουν, κάποιους θα δυσαρεστήσουν. Αυτό που πρέπει να έχει λοιπόν υπόψη του είναι πως η διαφύλαξη ενός καλού κλίματος μεταξύ των ιερέων είναι εξίσου σημαντικό πράμα με την καλή οργάνωση της Μητρόπολης. Και ότι στην πόλη της Λάρισας υπάρχουν ισορροπίες που θα αντιληφθεί εν καιρώ και τις οποίες πρέπει να διαχειριστεί επωφελώς για την τοπική κοινωνία.

Η Λάρισα καλωσορίζει λοιπόν τον νέο της Μητροπολίτη, προσβλέποντας σε μια νέα δημιουργική περίοδο για την τοπική Εκκλησία.

Είθε, όταν κάποτε- μετά από πολλά -πολλά χρόνια- ο Θεός τον καλέσει κι αυτόν κοντά του, οι Λαρισαίοι να τον ξεπροβοδίσουν με την ίδια ιαχή που αποχαιρέτησαν και τον Ιγνάτιο: «Άξιος»!

ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΛΕΣΗΣ

alexiskalessis@yahoo.gr

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass