To ECOFIN υιοθετεί απόψεις του Θ. Στάθη για την είσπραξη του ΦΠΑ

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2018 18:00

Εδώ και ενάμιση χρόνο είχα, με άρθρο μου στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, αναδείξει την απάτη των 6 δισ. ευρώ ετησίως που συντελείται μέσω της μεθόδου είσπραξης του ΦΠΑ.

Κάθε χρόνο, δηλαδή, οι πολίτες καλούνται να βουλώνουν την ‘’τρύπα’’ των 6 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό με πρόσθετους φόρους.

Σε εκείνο το άρθρο μου είχα αναδείξει τις πολλές αρνητικές παρενέργειες που προκύπτουν στη χώρα μας ως αποτέλεσμα του τρόπου είσπραξης του ΦΠΑ, επινόηση γαρ της Ε.Ε., ο οποίος ανοίγει διάπλατα την πόρτα παραγωγής εγκλήματος με ευθύνη, λόγω της οδηγίας της, της ΕΕ.

Έκτοτε, παρά του ότι η κλοπή συνεχίζεται ετησίως να διατηρείται σταθερά στα 6 δισ. ευρώ, δεν είδα να ιδρώνει κανενός αυτί αρμοδίων προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της σημερινής, ενώ είχα φροντίσει να τους ενημερώσω για το περιεχόμενο του άρθρου μου στο οποίο ανέπτυσσα και τον νέο τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ με τον οποίο μηδενίζεται η απάτη. Οι σημερινοί αρμόδιοι, αγνοώντας την πρότασή μου, συνέχισαν τον ίδιο δρόμο στον οποίο βαδίζουμε για χρόνια προσθέτοντας νέα μέτρα για την είσπραξη του ΦΠΑ, τα οποία όμως το μόνο που επιτυγχάνουν είναι η αύξηση του κόστους του χρήματος, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τα βάρη στις πλάτες των καταναλωτών, παρά τις διακηρύξεις τους περί αγώνων για αλλαγή της Ευρώπης. Η δικαιολογία που έδωσαν τα ‘’παιδιά’’ για την απραξία τους ήταν ότι ο τρόπος είσπραξης του ΦΠΑ έχει καθοριστεί εδώ και πολλά χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν μπορεί να αλλάξει. Και πώς βεβαίως να αλλάξει χωρίς προσπάθεια. Το χειρότερο όλων είναι ότι αποδέχονται την παραγωγή εγκλήματος, γιατί δήθεν δεν είναι αρμοδιότητά τους! Μερικοί μάλιστα, ‘’ειδικοί περί του θέματος, μίλησαν για αφελείς ευσεβείς πόθους του Στάθη. Να όμως που επιτέλους έρχεται η έκθεση του ECOFIN, αλλοίμονο με μεγάλη καθυστέρηση, η οποία μας ενημερώνει ότι η συνολική απάτη ΦΠΑ στην Ευρώπη, παρά τη χρήση του πλαστικού χρήματος εκεί (λέω εκεί γιατί η σημερινή Ελλάδα δεν μου θυμίζει κάτι από αυτήν), ανέρχεται στα 146 δισ. ετησίως και στη Ελλάδα 6 δισ. ετησίως. Και με βάση αυτήν την έκθεση το ECOFIN αλλάζει την κοινοτική οδηγία για τον τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ. Το ECOFIN υιοθετεί τις απόψεις μου και με νέα οδηγία του μετακυλύει την είσπραξη του ΦΠΑ στο εξής και μέχρι το τέλος του 2022 από τον πωλητή στον αγοραστή για τιμολόγια 17.500 ευρώ και πάνω.

Πρόσφατα από έκθεση της ΑΑΔΕ πληροφορούμαστε ότι η παραοικονομία στην Ελλάδα ξεπερνά τα 36 δισ. ετησίως και το δάκρυ ‘’πέφτει’’ μόνο για τα 255 εκατ. που χάνει το δημόσιο από το λαθρεμπόριο των καυσίμων. Τίποτα για τα 6 δισ. ΦΠΑ ετησίως που δεν φτάνουν στα κρατικά ταμεία. Ελπίζω, ύστερα από το πρώτο βήμα του ECOFIN, ότι τα δικά μας ξεφτέρια θα κάνουν κάτι για μηδενισμό της απάτης ΦΠΑ που διαχρονικά διαπράττεται στη χώρα μας.

* Από τον Θεόδωρο Στάθη, πρώην υπουργό

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass