ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Δημοτικά έργα

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2018 16:00

Αγαπητή «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρούμε ότι στην πόλη μας γίνονται πολλά έργα ανάπλασής της και συντήρησης των δρόμων. Επ’ αυτού θα μου επιτρέψετε καλόπιστα και καλοπροαίρετα να προβώ σε ορισμένες επισημάνσεις.

Τα έργα ανάπλασης έχουν φέρει κάποια αναστάτωση στην καθημερινή λειτουργία της πόλης, πρέπει όμως, να δείξουμε όλοι μας υπομονή και κατανόηση. Γίνονται σίγουρα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Το πρώτο κομμάτι που ολοκληρώθηκε μεταξύ των οδών Μανδηλαρά και Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ένα κομψοτέχνημα και εύχομαι και ελπίζω ανάλογο να είναι το σύνολο αυτής της προσπάθειας.

Παράλληλα με τα έργα ανάπλασης γίνονται και αρκετές ασφαλτοστρώσεις, των οδών της πόλης μας και συντήρηση τούτων. Επ’ αυτών επισημαίνω τα ακόλουθα:

* Τα διάφορα μπαλώματα που γίνονται για σκοπούς συντήρησης των δρόμων παρουσιάζουν διάφορες κακοτεχνίες που οφείλονται όχι στην έλλειψη υλικών αλλά στην κακή κατασκευή τους: Όπως στη στρώση του οδοστρώματος και στην ευθυγράμμιση (κούμπωμα) του μπαλώματος με το παλιό οδόστρωμα. Χρειάζονται λοιπόν καλύτεροι χειρισμοί του κυλίνδρου στρώσης, του μυστριού και του φτυαριού. Απαιτείται δηλαδή περισσότερη υπευθυνότητα και επιμέλεια.

* Στην αντικατάσταση των οδοστρωμάτων ο εργολάβος ακολουθώντας προφανώς τις μελέτες και με οδηγό το υφιστάμενο (οδόστρωμα), αφήνει εκτός επέμβασης τα ρείθρα ομβρίων υδάτων που υπάρχουν μεταξύ των πεζοδρομίων και του τέλους του δρόμου. Δηλαδή των αυλακιών των ομβρίων υδάτων, που, ομολογουμένως χρήζουν λόγω παλαιότητας σχετικής επισκευής όπως διορθώσεις των ρωγμών των ρύθρων και των επιφανειών των αυλακιών. Τι πρέπει να γίνει; Απλούστατα στις μελέτες να συμπεριλαμβάνεται στο έργο και αυτή η επέμβαση. Κόστος αυτής της συντήρησης ελάχιστο, που μπορεί άνετα να καλύπτεται από τις γενναίες εκπτώσεις των έργων.

* Στις μελέτες των έργων ασφαλτόστρωσης να μην ακολουθείται μόνον η αντικατάσταση του παλαιού οδοστρώματος αλλά, να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές και νέα κομμάτια που έχουν δημιουργηθεί ή δεν είχαν συμπεριληφθεί στις παλαιές (μελέτες). Για παράδειγμα στην οδό Δωροθέου έγινε η αντικατάσταση του παλαιού οδοστρώματος και έμειναν ανέπαφες δύο λωρίδες ζώνης στη συμβουλή της γέφυρας Ναϊάδων Νυμφών και επί της Δωροθέου. Κόστος ασήμαντο και συγχρόνως όμως αμαυρώνει την όλη εικόνα του έργου το οποίο τελικά παρουσιάζεται ως ημιτελές. Μια επίσκεψη επί τόπου, θα πείσει για του λόγου το αληθές.

Κατά καιρούς έχουν κοπεί πολλά δένδρα χωρίς να έχουν μέχρι σήμερα αντικατασταθεί και η όλη εικόνα με τους κορμούς τούτων γυμνούς να προσδίδουν μια όχι κολακευτική εικόνα για την πόλη. Εφόσον και σε αυτό φαίνεται, ότι αδυνατεί να επέμβει η υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου λόγω έλλειψης μέσων και προσωπικού, ας ανατεθεί τούτο σε ιδιώτη. Δεν είναι κακό. Ανεξάρτητα όλων αυτών ο Δήμος οφείλει να βρει τρόπους να αντικαταστήσει όλα τα κομμένα δένδρα, που είναι αρκετά. Είναι υποχρέωσή του. Καμία δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή γι’ αυτό από τους δημότες αυτής της πόλης.

Στην πόλη μας τα τελευταία τέσσερα χρόνια εάν δεν κάνω λάθος, δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια νέας δενδροφύτευσης - θαμνοφύτευσης προφανώς, λόγω έλλειψης προσωπικού της υπηρεσίας Πρασίνου. Νομίζω ότι ο Δήμος μπορεί να ακολουθήσει τη μέθοδο της εθελοντικής προσφοράς με μαθητές των Σχολείων, σπουδαστών των ΤΕΙ και άλλων φορέων όπως γίνεται με καλά αποτελέσματα στην Αθήνα.

Τέλος προτείνω όπως στην είσοδο του Δημαρχείου να τοποθετηθεί ειδικό κυτίο παραπόνων και εισηγήσεων όπου οι δημότες της πόλης θα μπορούν να εισάγουν μέσα σε αυτό ανώνυμα ή επώνυμα διάφορα σημειώματα με τεκμηριωμένες όμως προτάσεις και εισηγήσεις που θα έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της λειτουργίας της πόλης και ό,τι άλλο βοηθάει τον Δήμο σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του. Πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο ο Δήμος μας μόνο κέρδη και ωφέλεια θα έχει. Ας το καθιερώσει όμως έστω και δοκιμαστικά.

Μιχαήλ Γκρίλλας

σμήναρχος ε.α.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass