Η παραβολή του Σπορέα και τα μηνύματά της σήμερα...

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2018 16:05

Κυριακή του Σπορέως σήμερα. Καιρός της σποράς για τους γεωργούς αλλά και της εκκλησίας μας με το θείο κήρυγμά της και τα κατηχητικά της σχολεία.

Γιορτή του γεωργού σήμερα μιας και ο Χριστός, τον ρόλο και το έργο του γεωργού επέλεξε με την παραβολή του Σπορέως για να σπείρει τον δικό Του Θείο Λόγο. Έναν λόγο απλό, κατανοητό από κάθε πιστό, ένα μήνυμα σε όλους κηρύττουν τον θείο λόγο να κάνουν το ίδιο για να κατακτούν οι πιστοί τις μεγάλες πνευματικές αλήθειες.

Σπορέας ο Χριστός! Ο σπόρος, λόγος, απευθύνεται προς όλους τους ανθρώπους.

Καλούς-κακούς-πονηρούς-κόλακες, αγαθούς και αληθείς. Η προσδοκία Του μεγάλη. Να ευδοκιμήσει ο λόγος Του και να δώσει εκατονταπλάσιους καρπούς. Γνωρίζει πως για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει το έδαφος υποδοχής του σπόρου να έχει προετοιμαστεί καλά, για να γίνει η γη εύφορη. Όπως κάνει ο γεωργός με τη γη του, να κάνει και ο κήρυκας του θείου λόγου για τους πιστούς.

Σπουδαίος ο ρόλος του κατηχητή και το έργο του. Σπουδαιότερος ο τρόπος επικοινωνίας και το βίωμα των αληθειών που διδάσκει για τους κατηχούμενους.

Σπορέας ο γονιός! Είναι το πρότυπο των παιδιών του. Οφείλει να καλλιεργήσει ένα ιδανικό κλίμα διαβίωσης, θυσιάζοντας το "ΕΓΩ" του στο θυσιαστήριο του "ΕΜΕΙΣ".

Η οικογένεια δεν είναι μόνο "Κιβωτός" διαφύλαξης των αρχών και των αξιών του πολιτισμού μας, είναι και χώρος αγωγής και "άγιος", αφού ευλογείται από την εκκλησία.

Οι γονείς προετοιμάζουν την "εύφορη γη" του Ευαγγελίου ώστε τα παιδιά τους να μεγαλώνουν σε κλίμα αγάπης και προσφοράς.

Σπορέας ο δάσκαλος! Ως υπεύθυνος φορέας αγωγής και μάθησης, οφείλει να δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα για να γίνει η τάξη του "εύφορη γη" και να ευδοκιμήσει ο λόγος του δίνοντας εκατονταπλάσιους καρπούς. Στην όμορφη πορεία περιπέτειας που κάνει με τους μαθητές του για την κατάκτηση της γνώσης πρέπει και επιστήμονας να είναι και πιστός και εμψυχωτής και φιλικός και ευγενής. Προίκα του και αρματωσιά του, οι αρχές και οι αξίες του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού μας. Σπορέας και ο άρχοντας κάθε εξουσίας. Οφείλει να κυβερνά δίκαια, να νομοθετεί με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, να αγαπά τον λαό και να φροντίζει να επιλύει τα προβλήματά του με σύνεση, να προνοεί και να φροντίζει για ένα καλύτερο μέλλον της χώρας του και του λαού της.

Ο λόγος του να είναι αληθής, λόγος σύνεσης, σωφροσύνης, δικαιοσύνης, λόγος αγάπης. Αυτά δημιουργούν την "εύφορη γη" για να καρπίσει ο λόγος του. Ολοι μας έχουμε ανάγκη το "εύφορο" κλίμα της παραβολής για να ζούμε ειρηνικά και δημιουργικά. Είναι απαραίτητο για την κοινωνία, την Πολιτεία και τους θεσμούς για να προκόψει ο τόπος και ο λαός μας.

Να γνωρίζουμε όμως όλοι μας, πως η "εύφορη γη" του Ευαγγελίου, έχει σχέση με την τελειότητα της ψυχής μας. Τότε ο κόσμος αλλάζει. Τότε ο σπόρος-λόγος του Σπορέα Χριστού φέρει εκατονταπλάσιους καρπούς.

Να μην το ξεχνάμε...!

Από τον Δημήτρη Νταφούλη, επίτ. σχολ. σύμβουλο και θεολόγο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass