Η μεταμνημονιακή εποχή άρχισε

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2018 16:10

«Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια χωρίς δάνεια διάσωσης, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010». Η εκτίμηση δεν είναι του Αλέξη Τσίπρα, είναι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Ο ESM, που είναι ο βασικός δανειστής μας, υπογραμμίζει ότι «η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, το ΑΕΠ αυξάνεται, το δημόσιο έλλειμμα από -15,1% του ΑΕΠ το 2009, μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,9% το 2017, η ανεργία μειώθηκε από 27,6%, στο 19,5 %, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων υποχωρούν από το 36,2% το 2012, στο 4 %, για πρώτη φορά μετά το 2016».

Ως ήταν φυσικό, στα ελληνικά ΜΜΕ, που μέχρι το 2015 υμνούσαν τα μνημόνια, η έκθεση του ESM δεν άρεσε καθόλου, πέρασε στα «ψιλά». Δεν συμφέρει στην αντικυβερνητική προπαγάνδα των καναλαρχών και των μεγαλοεκδοτών, ενώ απογυμνώνει από επιχειρήματα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Καταστρέφει την καταστροφολογία τους.

Ο ESM δίνει και άλλα στοιχεία: Στο 1ο μνημόνιο – κυβέρνηση Παπανδρέου – ο δανεισμός ήταν 73 δισ. ευρώ. Στο 2ο μνημόνιο – κυβέρνηση Παπαδήμου, Σαμαρά, Βενιζέλου – ο δανεισμός ήταν 153,8 δισ. ευρώ. Σύνολο δανεισμού στο 1ο και 2ο μνημόνιο: 226,8 δισ. ευρώ. Στο 3ο μνημόνιο – κυβέρνηση Τσίπρα- ο δανεισμός ήταν 61,9 δισ. ευρώ.

Αντίστοιχα, τα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας ήταν στο 1ο και 2ο μνημόνιο 68,9 δισ. ευρώ. Στο 3ο μνημόνιο ήταν 6,4 δισ. ευρώ, αλλά αν αφαιρεθούν τα 2 δισ. ευρώ – το μέρισμα του 2016 και του 2017 – που επέστρεψαν στην κοινωνία, μένουν 4,4 δισ. ευρώ και εκκρεμεί το μέρισμα του 2018. Επίσης, τα 61,9 δισ. ευρώ του μνημονίου Τσίπρα είχαν επιτόκιο κάτω του 1%, ενώ στα δύο πρώτα μνημόνια Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ το επιτόκιο πλησίαζε το 3 %. Επιπλέον, τα 96,4 δισ. ευρώ από τα 153,8 δισ. ευρώ της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, με τη διαπραγμάτευση Τσίπρα, επεκτάθηκαν κατά 10 χρόνια και τα επιτόκια μειώθηκαν. Αν η κυβέρνηση Τσίπρα είναι «η χειρότερη όλων των εποχών» τότε οι προηγούμενες τι ήταν;

Η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ όχι μόνον οδήγησαν τη χώρα στη ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ αλλά και απέτυχαν να τη βγάλουν από τον μνημονιακό εφιάλτη, παρά τον υπέρογκο δανεισμό και τα υπερβολικά μέτρα λιτότητας . Η αποτυχία τους ναρκοθέτησε και το έργο της επόμενης κυβέρνησης. Το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ-Οικολόγων παρέλαβε την πλήρη διάλυση της οικονομίας, το χάος. Αδυνατούσε να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και λοιπές υποχρεώσεις. Ο νέος δανεισμός ήταν αναπόφευκτος. Ο πειρασμός για σύγκριση είναι μεγάλος. Η «ανίκανη» κυβέρνηση Τσίπρα έχει σήμερα αποθεματικό πάνω από 25 δισ. ευρώ. Τι σύγκριση να κάνεις;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την ίδρυσή του, ήταν υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής, ποτέ δεν πήρε απόφαση για έξοδο από την Ευρωζώνη και εγκατάλειψη του ευρώ. Ο Αλ. Τσίπρας προσέφυγε σε δημοψήφισμα και ενδυναμωμένος από το αποτέλεσμα διαπραγματεύτηκε τον νέο δανεισμό με προοπτική την έξοδο από τα μνημόνια και τη ρύθμιση του χρέους.

Επί τη ευκαιρία, να θυμίσουμε σε όσους κάνουν φθηνή προπαγάνδα ότι το ΟΧΙ ή το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα αφορούσε στο σχέδιο Γιούνκερ και όχι στην έξοδο από το ευρώ και την Ευρωζώνη, όπως προπαγάνδιζαν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, οι «μένουμε Ευρώπη» και οι εργατοπατέρες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ.

Ο κύκλος των μνημονίων έκλεισε στις 20 Αυγούστου. Ο Αλ. Τσίπρας τήρησε την υπόσχεσή του για έξοδο από τα μνημόνια. Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛΛ (ΠΑΣΟΚ) βρέθηκαν σε κενό στρατηγικής. Δεν μπορούν πλέον να ψαρεύουν στα θολά μνημονιακά νερά. Αντιλαμβάνονται ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Πρέπει να παρουσιάσουν πολιτικό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα και τι πρόγραμμα να παρουσιάσει η Ν.Δ.; Πρόγραμμά της είναι το νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα του ΔΝΤ: απολύσεις, ανεργία, λιτότητα, μειώσεις μισθών, συντάξεων, κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, ιδιωτικοποίηση των πάντων και στο βάθος η αποθέωση του επιχειρηματικού κέρδους, οι λίστες Λαγκάρντ, οι off shore εταιρείες!

Οι πληρωμένες δημοσκοπήσεις, το ψέμα, η συκοφαντία και ο επικοινωνιακός «ντόρος» των φιλικών της ΜΜΕ δεν θα βοηθήσουν την Ν.Δ. να κρύψει το πρόγραμμά της.

Οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα στην ΔΕΘ είναι ήδη στον προϋπολογισμό του 2019. Δεν είναι παροχολογία, είναι στοιχειώδης υποχρέωση της κυβέρνησης προς όλους όσοι επλήγησαν οικονομικά από τα μνημόνια. Το ξήλωμα των μνημονιακών νόμων έχει ήδη αρχίσει με την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων. Ακολουθεί η μη περικοπή των συντάξεων, η πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού κ.ά. Η αύξηση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και των συντάξεων είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, σε αντίθεση με το νεοφιλελεύθερο πρότυπο, βασικό αναπτυξιακό εργαλείο. Κύριο μέλημα της Αριστεράς ήταν πάντα η ευημερία του κοινωνικού συνόλου, ενώ των νεοφιλελεύθερων το επιχειρηματικό κέρδος, με συντριβή της εργασίας. Η διαφορά ανάμεσα στην Αριστερά και στη Δεξιά ήταν και θα είναι χαώδης, ιδιαίτερα στη μεταμνημονιακή περίοδο, και αυτό προκαλεί πανικό στη Ν.Δ. και στους δορυφόρους της.

 

Από τον Κώστα Περίφανο, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass