Η Κτηνοτροφία στο χείλος του γκρεμού

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2018 16:20

Αυτό που συμβαίνει φέτος με τους κτηνοτρόφους και ιδιαίτερα με τους προβατοτρόφους και αιγοτρόφους δεν έχει προηγούμενο. Όχι ότι ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά κάποια πράγματα έχουν όρια ή πρέπει να έχουν και εδώ φαίνεται ότι δεν έχουν.

Κι έτσι αυτός ο δυναμικός και ιδιαίτερος κλάδος οδηγείται με απόλυτη σιγουριά στην πλήρη εξαφάνισή του. Για να μην γίνει αυτό πρέπει να επέμβει άμεσα ή Πολιτεία όχι με ευχολόγια και ημίμετρα αλλά με ριζικές τομές και παρεμβάσεις.

Κάποιοι ξεχνούν ή δεν γνωρίζουν ή κάνουν πως δεν γνωρίζουν τον ρόλο της Κτηνοτροφίας στην Ελληνική Οικονομία και στο γίγνεσθαι της Ελληνικής Υπαίθρου που τόσα έχει υποστεί. Η Ελληνική Οικονομία όπως και να το δούμε στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα, είναι ο μόνος που μπορεί να αλλάξει τα άσχημα δεδομένα αυτής της χώρας και όσοι δεν το καταλαβαίνουν μόνο κακό κάνουν. Ξεχνούν κάποιοι τον ιστορικό ρόλο της Κτηνοτροφίας σε δύσκολες περιόδους της χώρας. Είναι αυτός ο κλάδος που κράτησε χιλιάδες ανθρώπους ζωντανούς όταν η χώρα λόγω διαφόρων γεγονότων λιμοκτονούσε. Είναι αυτός ο κλάδος που κράτησε ζωντανή την ύπαιθρο. Είχα την ευκαιρία όταν έκανα το διδακτορικό μου να επισκεφτώ και να μελετήσω εκατοντάδες ορεινούς οικισμούς της χώρας. Ένα από τα κύρια συμπεράσματα ήταν ότι ο συγκεκριμένος κλάδος της Οικονομίας μας είχε τη μεγαλύτερη διαδοχή μεταξύ των γενεών. Και μάλιστα μία διαδοχή με νέους και πιο μορφωμένους ανθρώπους που έδιναν άλλη πνοή στην Κτηνοτροφία. Βασικά πρέπει να είναι ήρωας κάποιος ν’ ασχοληθεί με την Κτηνοτροφία όπως αυτή νοείται και έχει καταντήσει στην Ελλάδα. Όμως επειδή υπάρχουν τέτοιοι και είναι ευτύχημα που υπάρχουν, δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε με τίποτα.

Αν εγκαταλειφθεί ή Κτηνοτροφία, τότε είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα επέλθει η ερήμωση της Ελληνικής Υπαίθρου, με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου γιατί οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες, θα είναι τέτοιες που ούτε μπορούν τώρα να τις διανοηθούν οι αρμόδιοι σχετικοί και άσχετοι. Δεν λέω ότι είναι πολύ αργά, αλλά είναι αργά και τώρα, γι’ αυτό δεν πρέπει να καθυστερήσει η Πολιτεία ούτε ώρα. Εδώ οι θεωρίες περί προσφοράς και ζήτησης δεν πρέπει ούτε ν΄ αναφέρονται, εδώ τα περί ελεύθερης αγοράς κλπ δεν πρέπει να έχουν θέση. Δεν ξέρω αν αυτή η περίφημη Διεπαγγελματική μπορεί να σώσει κάτι αλλά ας γίνει επιτέλους και αυτή, έλεος πια . Δεν μπορεί δέκα-είκοσι άνθρωποι να τινάξουν στον αέρα έναν κλάδο με τόσο μεγάλη σημασία. Μπορεί να διανοηθεί κανένας την Ελληνική Οικονομία χωρίς Κτηνοτροφία; Εκτός αν είναι από άλλον πλανήτη. Πρέπει να μπει φρένο στην καταστροφή της Κτηνοτροφίας άμεσα. Είναι εθνικό το πρόβλημα.

* Του Κώστα Τζανακούλη, πρώην δημάρχου Λαρισαίων

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass